Corona in Friesland - 26 mei | Geen enkele nieuwe besmetting in Noord-Nederland, nog geen advies over sportscholen

FOTO PIXABAY

FOTO PIXABAY

In heel Noord-Nederland is maandag niemand positief getest op het coronavirus. Alle tests bij de medisch laboratoria waren negatief. Dat meldt een betrouwbare bron binnen de medisch microbiologische laboratoria Izore (Friesland) en Certe (Drenthe/Groningen). Het is voor het eerst sinds 7 maart dat op één dag alle testen op het coronavirus in het Noorden negatief uitvallen.Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste coronanieuws van de afgelopen 24 uur.

Dat er geen enkele test positief terugkwam, lag in de lijn der verwachting. Vorige week werden in Friesland veertien mensen positief getest. Dat was toen al het laagste punt sinds de eerste uitbraak in de provincie.

Het aantal ziekenhuisopnamen ging vorige week al voor het eerst naar nul. Het laatste overlijden aan de gevolgen van het coronavirus was op 15 mei.

Het aantal mensen met luchtwegklachten dat zich laat testen neemt niet tot nauwelijks toe, ondanks dat meer doelgroepen - zoals onderwijzers, kappers en mantelzorgers - hiervoor in aanmerking komen. Gemiddeld zijn de afgelopen dagen ruim honderd Friezen per dag getest.

RIVM meldt 26 nieuwe sterfgevallen door coronavirus

Het aantal Nederlanders van wie vaststaat dat ze zijn overleden door het coronavirus, is gestegen met 26. Daarmee komt het totale dodental in Nederland nu op 5856, zo blijkt uit de laatste cijfers die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag publiceerde.

In de RIVM-rapportages worden alleen mensen meegeteld van wie met een test is vastgesteld dat ze waren besmet met het virus. Het werkelijke dodental is hoger. De afgelopen weken is het aantal sterfgevallen door het coronavirus flink afgenomen. Dat geldt ook voor ziekenhuisopnames.

Ziekenhuizen hebben volgens de laatste gegevens die het RIVM heeft binnengekregen 10 nieuwe coronapatiënten opgenomen. In de cijfers zit enige vertraging, omdat GGD’en sterfgevallen en ziekenhuisopnames soms pas dagen later doorgeven.

Nog geen advies van OMT over heropenen sportscholen

De experts van het Outbreak Management Team (OMT) vinden dat er nog te veel onduidelijk is over het besmettingsgevaar in sportscholen, om een concreet advies te geven aan het kabinet over heropening. Dat bevestigen ingewijden, na berichtgeving van de NOS.

In de routekaart die het kabinet heeft opgesteld, is het idee dat sportscholen 1 september weer open mogen. Maar veel sportscholen vrezen voor hun voortbestaan als ze de hele zomer dicht moeten blijven. Ze willen eerder open. De versoepelingen in de routekaart zijn voorwaardelijk, benadrukte premier Mark Rutte meermaals, en zijn afhankelijk van hoe het virus zich ontwikkelt.

Brancheorganisatie NL Actief sprak eerder deze maand met minister Martin van Rijn (Sport) en stelde aanvullende maatregelen voor, om de risico's te verminderen. Zo zou er minder intensief kunnen worden gesport, en minder mensen en apparaten in de sportschool kunnen komen.

Onzekerheden

Van Rijn vroeg de experts van het OMT om advies, maar die zien nog te veel onzekerheden over de risico's op coronabesmetting in sportscholen.

De crisiscommissie (MCCb) van het kabinet komt woensdag weer bijeen om de coronacrisis te bespreken. De MCCb zou tot een ander besluit kunnen komen over de sportscholen, maar de afgelopen maanden werden de adviezen van het OMT meestal opgevolgd.

Nederlanders waarderen doortastendheid in coronabeleid

Driekwart van de Nederlanders vindt het acceptabel dat het kabinet en de veiligheidsregio’s maatregelen nemen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, zonder dat eerst de Tweede Kamer of gemeenteraden daarover zijn gehoord. In een onderzoek van I&O Research in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt 76 procent van de ondervraagden dat.

Meer dan de helft (54 procent) vindt dat die verminderde democratische invloed zo lang mag duren als het kabinet nodig vindt. Precies een derde vindt dat het alleen als tijdelijke maatregel is te billijken.

Lees hier verder

Groothandels gaan weer dicht voor consumenten

Consumenten kunnen vanaf 1 juni niet meer voor hun boodschappen terecht in de groothandel. Nu de horeca per 1 juni weer opengaat, neemt de druk op supermarkten af omdat er weer meer buiten de deur kan worden gegeten, stelt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. Daarmee is de maatregel volgens de branchevereniging niet meer nodig.

De Nederlandse voedselgroothandels waren sinds 19 maart open voor consumenten. De druk op supermarkten werd toen als te groot gezien waardoor het lastig was om 1,5 meter afstand te houden. Door ook de groothandels, die normaal gesproken alleen toegankelijk zijn voor pashouders, open te stellen, moest dat worden opgelost.

IKEA-restaurants en speelplaatsen blijven dicht

IKEA houdt zijn restaurants en speelplaatsen Småland ook na 1 juni dicht. Hoewel restaurants en cafés in Nederland dan onder bepaalde voorwaarden weer open mogen, wil de woonwinkelreus zich blijven richten op „doelgericht en functioneel winkelen”.

„Als wij onze restaurants en speelplaatsen zouden openen, dan is dat een uitnodiging voor een normaal, compleet dagje uit. Maar wij vinden dat die tijd nog niet is aangebroken”, zegt een woordvoerder. „We volgen de situatie op de voet, maar voorlopig houden we die extra faciliteiten in de winkels gesloten.”

‘Duitsland wil negatief reisadvies voor 31 landen opheffen’

De Duitse regering wil het negatieve reisadvies voor 31 Europese landen vanaf 15 juni opheffen als de verdere ontwikkeling van het coronavirus dat toelaat. Naast alle 26 EU-landen, waaronder Nederland, behoren ook Groot-Brittannië, IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Lichtenstein daartoe. Dat blijkt uit stukken in handen van persbureau DPA waarover de regering woensdag een besluit neemt.

Minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas (SPD) heeft op 17 maart vanwege het longvirus een wereldwijde reiswaarschuwing afgegeven. Dit algemeen geldende reisadvies zou moeten worden ingeruild voor adviezen waarbij de risico’s per land in beeld zijn gebracht. Om toeristen zo goed mogelijk te beschermen tegen een corona-infectie, wil de regering van Angela Merkel in overleg met de Europese Unie werken aan het opstellen van een aantal gemeenschappelijke criteria.

Het opheffen van de reiswaarschuwing zou het startsein moeten geven voor grensoverschrijdend toerisme in Europa. In het plan staat dat „de heropleving van het toerisme belangrijk is voor reizigers en de Duitse reisindustrie, evenals voor de economische stabiliteit in de landen waar ze naartoe gaan.”

Begeleiding dak- en thuislozen tijdens de coronacrisis

Zorghulpverleners die dak- en thuislozen in Leeuwarden begeleiden, hebben het sinds de uitbraak van het coronavirus ontzettend druk. Ze komen aan hun werk amper toe en strijken vooral de plooien glad in plaats van dat ze samen met de cliënt toewerken naar een geschikte plek. Door de coronacrisis is deze zorgketen vastgelopen.

Het ACT-team (Assertive Community Treatment) is al twee jaar bezig met daklozen die kampen met psychische problemen en verslavingen. In het team zitten medewerkers van GGZ Friesland, VNN (verslavingszorg) en dak- en thuislozenopvang Zienn. Zij hebben contact met 68 mensen in Leeuwarden.

Doel is om deze groep uit de negatieve spiraal te halen en op den duur weer een eigen plekje te geven. De coronacrisis maakt dat er niet makkelijker op. Wanhopig bellen medewerkers met instanties, die aangeven dat ze ruimte vrij houden voor het geval er iemand besmet raakt met het virus. De focus van veel instellingen ligt nu bij corona en niet meer bij de plaatsing en de zorg van deze doelgroep. ,,De woningbouw werkt bijvoorbeeld vanuit huis en er zijn voor onze cliënten bijna geen toewijzingen meer voor huizen’’, ziet Paulien Prakken, sociaal psychiatrisch verpleegkundige. ,,We hebben veel meer belletjes en mailtjes nodig om iemand ergens te plaatsen en de noodzaak te benadrukken. Als er dan voor een dakloze geen perspectief is, worden ze wanhopig en onrustig en blijven ze in die cirkel.’’

Lees ook [PREMIUM] Allemaal een kant op vliegen, problemen oplossen en brandjes blussen: zorgteam heeft het op straat loeidruk

‘1 op de 10 Nederlanders komt niet rond door coronacrisis’

Een op de tien Nederlanders komt momenteel moeilijk rond vanwege de coronacrisis. Het gaat vooral om mensen met een bijstands- of arbeidsongeschiktheidsuitkering, laagbetaalde zzp’ers en laagbetaalde flexwerkers. Dat meldt platform Wijzer in geldzaken op basis van een onderzoek onder meer dan duizend Nederlanders.

De laagbetaalde zzp’ers en laagbetaalde flexwerkers worden financieel het zwaarst getroffen. Ongeveer twee derde van de laagbetaalde flexwerkers (62 procent) en laagbetaalde zzp’ers (69 procent) zegt dat hun inkomen is gedaald door de crisis. Ook als ze gebruik hebben gemaakt van inkomensondersteunende regelingen van de overheid, is hun netto-inkomen gedaald.

Van de mensen die hun inkomsten zagen dalen door de coronacrisis, zegt bijna de helft (46 procent) de afgelopen tijd spaargeld te hebben gebruikt om rekeningen te betalen. Een derde (33 procent) zegt de huidige situatie niet langer dan drie maanden te kunnen volhouden zonder (verder) in de financiële problemen te komen.

Goedbetaalde zzp’ers kunnen vaak nog wel terugvallen op een zelf aangelegd reservepotje om kosten op te vangen. Van de mensen met een bijstands- of arbeidsongeschiktheidsuitkering zegt 44 procent echter geen spaargeld meer te hebben om toekomstige onverwachte uitgaven van ongeveer 2000 euro direct te kunnen betalen. Hetzelfde geldt voor 42 procent van de ondervraagde laagbetaalde flexwerkers.

‘Meer mensen willen gedrag veranderen voor klimaat door corona’

Veel mensen zijn zich door de coronacrisis bewust geworden van het klimaat en willen hieraan ook zelf een bijdrage leveren. Zo wil bijna 8 op de 10 Nederlanders minder gaan vliegen en ruim driekwart wil het autogebruik beperken. Dat meldt ABN AMRO op basis van een onderzoek onder meer dan duizend Nederlanders. Toch vragen tegelijkertijd 7 op de 10 Nederlanders zich af of de positieve gevolgen voor het milieu die tijdens de coronacrisis zijn ontstaan, kunnen worden behouden.

Door de coronacrisis lijkt een keerpunt te zijn ontstaan in de bewustwording van het belang van het klimaat, aldus ABN AMRO.

Lees hier meer over de uitkomsten van het onderzoek

Slachthuizen moeten met plannen komen tegen corona

Vleesverwerkers moeten dinsdag met plannen komen om hun personeel beter te beschermen tegen het nieuwe coronavirus, anders stopt de verplichte controle op hun werk door de NVWA en moeten zij dicht. Een ultimatum dat landbouwminister Carola Schouten heeft gesteld, loopt dinsdagavond af.

Vorige week werd een slachthuis van vleesverwerker Vion in Groenlo gesloten, toen een groot deel van het personeel besmet bleek met het coronavirus. Ook enkele inspecteurs van de NVWA zijn positief getest. Daarop zijn slachthuizen in een brief gewezen op de regels waaraan zij moeten voldoen.

In slachthuizen werken veel arbeidsmigranten die vaak ook nog dicht bij elkaar gehuisvest zijn. „Mensen die niet in de sterkste positie zitten”, aldus Schouten. Dat geeft werkgevers volgens haar „een extra verantwoordelijkheid” om te zorgen dat zij veilig hun werk kunnen doen.

Lees ook | Koeienprovincie Friesland heeft nauwelijks nog slachthuizen (dus ook geen coronahaarden)