Het is vandaag Internationale Hamburgerdag! Drie chefs serveren hun lekkerste recepten
Koken & etenVandaag is het de Internationale Hamburgerdag. Hoe kan je dit het best vieren? Met een smakelijke burger, natuurlijk. De huiskok Loïc Van Impe van het Vlaamse tv-station VTM, foodstylist Sonja Peeters en televisiekok Jeroen Meus delen hun heerlijke recepten: veggie, met vis of een dikke laag kaas.
Ter ere van de Internationale Hamburgerdag lanceerde maaltijdbezorger Deliveroo een rondvraag bij haar klanten. Hieruit blijkt dat de hamburger met rundvlees nog steeds de grote favoriet is, al merkt de organisatie dat het aantal bestellingen met kip ook flink toeneemt. Geen grote verrassing: de meerderheid van de mensen (63 procent) eet het liefst frietjes bij hun hamburger.
Zoek je inspiratie om zelf een burger te bereiden? Wij helpen je een handje.
Ingrediënten voor 2 personen
• 6 vastkokende aardappelen
• 1 tl paprikapoeder
• 1 tl lookpoeder
• 2 eieren
• witte wijnazijn
• 1 el mosterd
• 20 cl koolzaadolie
• 1 zoete ui
• 1 el kappertjes
• 2 zoetzure augurken
• 1 el ketchup
• 400 g rundergehakt
• 3 plakjes cheddarkaas
• 2 hamburgerbroodjes
• ijsbergsla
Bereiding
1. Snijd de aardappelen in maantjes.
2. Kruid met 1 tl paprikapoeder, 1 tl lookpoeder, peper en zout.
3. Voeg olijfolie toe en meng.
4. Leg ze op bakpapier en zet 25 min. in de oven op 220 °C.
5. Meng 2 eieren, 1 el mosterd en witte wijnazijn.
6. Kruid af met peper en zout.
7. Voeg 20 cl koolzaadolie toe en mix.
8. Snijd 1 ui, 2 augurken en 1 el kappertjes fijn.
9. Voeg 1 el ketchup en 6 el mayonaise toe.
10. Maak een burger en kruid met peper en zout langs twee kanten.
11. Maak 2 balletjes en kruid ze met peper en zout langs twee kanten.
12. Druk ze plat op de bakplaat en laat ze zo garen.
13. Snijd wat ijsbergsla fijn.
14. Draai de dikke hamburger om.
15. Leg een plakje kaas op de burgers.
16. Bak de broodjes even aan.
17. Serveer de burgers met de potato wedges en saus.
Ingrediënten voor 4 personen
• 500 g verse zalm
• 1 rode ui, gesnipperd
• 1 el mierikswortelcrème
• sap van ½ citroen
• handvol muntblaadjes
• 100 g zeekraal
• handvol kervel
• enkele eetbare bloempjes
• 2 el paneermeel
• handvol korianderblaadjes
• peper en zout
Voor de wasabimayo:
• 4 el mayonaise
• 1 el wasabi
• 1 sjalot, gesnipperd
• 1 tl appelkappertjes, fijngesneden
• 1 el limoensap
Voor de komkommer:
• 1 komkommer
• 1/2 rode peper, fijngehakt
• 50 ml rijstazijn
• 1 el suiker
Voor de broodjes:
• 180 ml warme melk
• 225 g bloem
• 40 g boter, gesmolten
• 4 g instantgist
• 1 tl suiker
• 1 ei, losgeklopt
• 1 tl zout
• sesamzaadjes
Bereiding
1. Meng voor de broodjes het zout onder de bloem. Meng de melk met de gist, boter, de helft van het ei en de suiker. Voeg het melkmengsel bij de bloem en kneed tot een glad deeg. Voeg wat bloem toe als het deeg te plakkerig blijft. Rol tot een bal, bestuif met bloem, dek af en laat 2 uur rijzen.
2. Doe alle ingrediënten voor de zalmburger (behalve de kervel, zeekraal en bloempjes) in een blender en mix glad. Vorm er vier burgers van. Leg de burgers op een met bakpapier beklede bakplaat en zet 15 min. in een voorverwarmde oven van 200 °C.
3. Rol het deeg opnieuw uit en verdeel in 4 porties. Vorm er ronde balletjes van en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk ze met het resterende losgeklopte ei en bestrooi met de sesamzaadjes. Zet 15 min. in de oven. Bak de zeekraal krokant in boter. Maak een saus van de mayonaise, wasabi, het limoensap, de sjalot en de kappertjes.
4. Snijd de broodjes open en verdeel er de zeekraal over. Leg er een zalmburger op, bedek met de komkommerslierten en werk af met de kervel, bloempjes en wasabimayo. Lekker met fijngesneden frietjes.
Ingrediënten voor 4 personen
• 8 portobello’s
• 3 rauwe rode bieten, grof gesneden
• 3 tenen knoflook
• handvol bladpeterselie, grof gesneden
• 350 g spinazie
• 2 lente-uitjes, in ringen
• 1 avocado, in plakjes
• 2 tl komijnpoeder
• 2 el citroensap
• 250 g linzen, uit blik, gespoeld en uitgelekt
• 200 g bruine rijst, gekookt en afgekoeld
• 4 el rijstmeel
• 100 g feta
• kokosolie
• peper en zout
Voor de pesto:
• bosje koriander
• 1 teen knoflook
• 20 g cashewnoten of pijnboompitten, ongezouten
• 100 ml olijfolie
• peper en zout
Bereiding
1. Doe de bieten, knoflook, peterselie, het komijnpoeder, citroensap, peper en zout in een blender en mix grof. Voeg de linzen, rijst en het rijstmeel toe en mix opnieuw. Vorm burgers van het mengsel en leg ze 30 min. in de koelkast.
2. Mix voor de pesto de koriander, knoflook, cashewnoten en olijfolie tot een smeuïg geheel. Breng op smaak met peper en zout. Laat de spinazie slinken in wat olie en schep er de helft van de pesto onder.
3. Smeer kokosolie op de portobello’s en bak ze aan beide kanten in de grillpan. Bak de burgers in kokosolie 4 min. aan elke kant. Beleg ze met de spinazie, de rodebietenburger, verbrokkelde feta, avocadoplakjes en lente-uitjes. Bedruppel met de resterende pesto en sluit met de andere portobello.
Ingrediënten voor 4 personen
Voor de tonijnsaus:
• 200 g tonijn in eigen nat (blik)
• 3 eieren
• ½ eetlepel mosterd
• 3 eetlepels dragonazijn
• 2 dl arachideolie
• 4 gezouten ansjovisfilets
• 2 koffielepels kappers
Voor de paprika-salsa:
• 2 gele paprika’s
• 1 grote zoetzure augurk
• ½ chilipeper
• 3 eetlepels olijfolie
• ¼ bundel bieslook
Voor de uienringen:
• 1 grote ui
• 4 eetlepels maïzena
• arachideolie
Voor de kalkoen:
• 400 g kalkoenfilets (in dunne lapjes)
• scheutje olijfolie
• 4 krokante broodjes (pistolet)
• 1 bundel rucola
• peper van de molen
• zout
Bereiding
1. Laat voor de tonijnsaus de tonijn uitlekken in een zeef.
2. Splits de eieren en doe de eierdooiers in een maatbeker. Doe er de mosterd en de dragonazijn bij. Mix met de staafmixer terwijl je de olie er in een dunne straal bij giet.
3. Doe de tonijn bij de mayonaise met de ansjovis en de kappertjes. Kruid met peper (zout is niet nodig) en mix tot een gladde saus.
4. Schil voor de salsa de puntpaprika’s met een dunschiller, dat maakt ze beter verteerbaar. Snijd ze overlangs in tweeën en verwijder de steel, de zaadjes en de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in reepjes en daarna in kleine blokjes.
5. Snijd de augurk in plakjes en meng met de paprika.
6. Snipper de halve chilipeper heel fijn en voeg toe. Heb je het liever niet te pittig, begin dan met een kwart chilipeper. Roer er de olijfolie door en kruid met peper van de molen en zout. Snipper de bieslook fijn en strooi er over. Hou koel.
7. Pel de ui, snijd hem middendoor en dan in halve ringen.
8. Doe de maïzena in een kom en meng er de uienringen onder. Doe alles in een zeef en schud de overtollige maïzena van de uien, zodat ze mooi gepaneerd zijn.
9. Verhit een flinke bodem arachideolie (2 à 3 cm) in een hoge pan, op een heet vuur.
10. Frituur de uienringen krokant in de olie; reken op 30 seconden.
11. Frituur kleine hoeveelheden per keer, en zorg dat de uienringen elkaar niet raken. Vis ze uit de hete olie met een schuimspaan of een keukenpincet. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Kruid met een snuifje zout.
12. Verwarm de oven voor op 180 °C.
13. Verhit een grillpan.
14. Smeer de kalkoenlapjes in met een beetje olijfolie. Kruid met peper en zout en gril ze kort aan elke kant. Doe ze in een ovenschaal en laat ze nog 2 minuten verder garen in de oven.
15. Snijd de broodjes open en besmeer de onderkant met tonijnsaus.
15. Ga verder met een toef rucola en een plak kalkoen. Lepel flink wat tonijnsaus over de kalkoen en schep er de paprikasalsa over. Eindig met de krokante uitjes en dek af met de bovenste helft van het broodje.
Hieronder vind je nog eens drie heerlijke recepten van Home Made Chefs: de crispy chicken skin burger, de tonijnburger en de BBQ-burger:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVoor jou getest
Van dit merk heb je vast nog nooit gehoord, maar zij maken de lekkerste kant-en-klaarpannenkoeken
-
PREMIUM8 vragen24
Gebruikers van Marktplaats maken zich zorgen: kijkt de Belastingdienst nou wel of niet mee?
Platformen als Vinted, Marktplaats en AirBnB zijn door Europese regelgeving verplicht om jouw verkoopgegevens over 2023 door te geven aan de Belastingdienst. Dat heeft veel vragen opgeroepen bij onder meer Marktplaats-gebruikers. Ook kwam staatssecretaris Van Rij met een Kamerbrief. Want: om welke gegevens gaat het nou precies, wat betekent dat voor je belastingaangifte en moet je nu belasting betalen als je overbodige spulletjes op de site doorverkoopt? -
PREMIUMKoken & eten
Jean (65) krijgt telkens weer ongevraagd pizza: ‘Tot 14 tegelijk en ik heb nog nooit iets besteld’
De 65-jarige Jean Van Landeghem uit Turnhout gaat gebukt onder pizzaterreur. Al negen jaar lang staan er geregeld pizzakoeriers aan zijn deur. Nu eens met vijf pizza’s, dan met acht. ,,Op alle mogelijke uren van de dag. Eén keer kwamen ze hier zelfs veertien pizza’s tegelijk leveren.’’ Alleen: Jean heeft nog nooit één pizza besteld. -
‘Van het geld dat je bij verstopping aan een loodgieter uitgeeft, kun je voor de rest van je leven frituurvet kopen’
Frituurvet door de plee, doortrekken en weg ermee? Nee! De vervelende eigenschap van bakvet is dat het eenmaal gestold aan de binnenkant van de leidingen gaat zitten, en dat vervolgens alles eraan blijft plakken. ,,Van wat je bij een verstopping thuis kwijt bent aan een loodgieter, kun je waarschijnlijk voor de rest van je leven frituurvet kopen.’’ -
PREMIUMvoor jou geproefd15
De magere kwark uit deze supermarkt wint onze test: 'Zo hoort kwark te smaken’
Kwark is een goede eiwitbron, bevat vitamines B en calcium en relatief weinig calorieën. Perfect voor wie dit nieuwe jaar wat kilootjes wil verliezen maar geen honger wil lijden. Drie experts proefden twaalf merken magere kwark uit de supermarkt en gaven hun oordeel. ,,Een mooie stevige structuur met een ietwat zure nasmaak.’’
-
PREMIUM
Voor 2,38 euro bereidt chef-kok Herman den Blijker een topmaaltijd: ‘Is helemaal niet moeilijk’
Rotterdam -
-
-
PREMIUMProefpanel
Getest: tompoucen uit de supermarkt, deze moet je niét eten: ‘Het deeg is taai en de vulling lijkt op vla’
Zaterdag is het Koningsdag. Dan gaan we weer massaal aan de tompouce. Nu (vaak) bedekt met oranje glazuur, en die straks weer roze of geel is. Maar het gaat niet om de bovenkant, zo blijkt. ,,Het is het bladerdeeg en de gele room waar het om draait.’’ -
Amerikaanse wetenschapper: 'Kopje thee smaakt het best met zout’, Britten onthutst
Een kop thee met zout veroorzaakt letterlijk een storm in een glas (heet) water in Groot-Brittannië. Een Amerikaanse wetenschapper claimt met een schepje zout het beste recept voor een kop thee te hebben gevonden. En dat raakt een gevoelige snaar bij de Britten, die verknocht zijn aan de warme drank.
-
PREMIUM40
Carnivoren , keto- of raw vegan-dieet: gezond of onverstandig?
-
Aangebrande kipkluiven of slappe patat? ‘Maaltijd moet goed zijn, dat is wat je hebt besteld’
Je maaltijd wordt pas tegen middernacht bezorgd, de saté wordt zonder pindasaus geleverd of de frietjes komen zwartgeblakerd uit de maaltijdbox. In deze rubriek legt Consumentenbond-redacteur en onderzoeker Marco van ’t Woudt je rechten als consument uit. Deze week: mijn bestelde maaltijd voldoet niet aan mijn verwachtingen, wat nu? -
-
Schoonmaaktip
Lenteschoonmaak voor je tuinset: dit sopje gebruik je het beste om weervlekken uit je kussens te krijgen