RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Amerikaanse ontslagen na beschuldiging racisme om incident in Central Park

De vrouw in het park in New York, vlak voordat ze politie belt. Beeld © Melody Cooper / Twitter

Als een witte vrouw met een hond in het Central Park in New York wordt aangesproken door een zwarte man die er vogels spot, ontvouwt zich een bizarre situatie. Zij belt het alarmnummer omdat ze 'wordt bedreigd door een man van Afrikaans-Amerikaanse afkomst'. Die actie kost haar uiteindelijk haar baan.

 

 

Een video van het incident verscheen gisteren op sociale media. De beelden werden tientallen miljoenen keren bekeken en er ontstond voor de zoveelste keer in een aantal weken tijd een debat over racisme in de Verenigde Staten.

Hond niet aangelijnd

Te zien is hoe Christian Cooper, een Afrikaans-Amerikaanse vogelspotter, een vrouw aanspreekt in het Central Park in New York. De vrouw heeft haar hond niet aangelijnd, terwijl dat er wel verplicht is. Cooper vraagt de vrouw haar hond aan te lijnen, omdat die een gevaar vormt voor de vogels in het park.

De ruzie, gefilmd door Christian Cooper

01:14

De vrouw weigert dat te doen en Cooper besluit haar te filmen. De vrouw komt op hem af en hij vraagt haar afstand te houden. Uiteindelijk belt de vrouw het alarmnummer. Aan de telefoon zegt ze 'dat haar leven in gevaar is omdat ze wordt bedreigd door een Afrikaans-Amerikaanse man'.

"Stuur nu een agent", vervolgt ze. En daarna herhaalt ze nogmaals: "Hij is van Afrikaans-Amerikaanse afkomst."

Beelden
Lees ook:
Beelden fatale arrestatie van zwarte man choqueren Amerika

Nadat de video op Twitter verschijnt, wordt al gauw duidelijk dat het om Amy Cooper gaat, een vrouw die – per toeval – dezelfde achternaam heeft als Christian en geen familielid is. Ze werkt voor de Amerikaanse investeringsmaatschappij Franklin Templeton.

Per direct ontslagen

Het bedrijf tweet dat het de zaak onderzoekt en 'heel serieus' neemt. Later meldt het bedrijf dat Cooper per direct ontslagen is. "Wij accepteren geen racisme bij Franklin Templeton".

Haar werkgever is niet de enige die er zo over denkt. Ook de burgemeester van New York, Bill de Blasio, zegt dat de video voor zichzelf spreekt. "Dit is racistisch. Zo simpel is het. Daar is geen plaats voor in deze stad", schrijft hij.

De Afrikaans-Amerikaanse Cooper, die het incident filmde, zegt tegen CNN dat hij dat deed om te registreren wat er gebeurde.

Zwarte mannen als doelwit

"Helaas leven we in een tijd dat zwarte mannen als doelwit worden gezien", vertelt hij, doelend op de dood van Ahmaud Arbery. "Deze vrouw dacht dat ze daardoor in het voordeel was, maar ik accepteerde dat niet."

Man
Lees ook:
Man aangehouden die filmde hoe Amerikaanse hardloper werd doodgeschoten

Amy Cooper, die de politie belde, biedt bij het Amerikaanse NBC News haar excuses aan.

Spijt

"Mijn oprechte excuses aan iedereen. Vooral aan die man en zijn familie", vertelt ze. Ze zegt spijt te hebben dat ze de politie heeft gebeld.

Moeder doodgeschoten zwarte man VS: 'Hij was gewoon aan het joggen'

02:35
'Ik heb gezien hoe m'n zoon ter wereld kwam, en dat hij de wereld verliet.'