Start van hoofdcontent

Stad

nl

Regels voor Amsterdamse ontgroeningen aangescherpt

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 4 februari 2017, 11.04 uur · Foto: **AB**

Amsterdamse studentenverenigingen mogen geen geheimhoudingsverklaringen meer laten tekenen tijdens de ontgroening. Ook moeten studenten minstens twee liter non-alcoholische drank per dag krijgen en mogen ze niet meer worden gedwongen om iets te eten of drinken als ze dat niet willen.

Dat blijkt uit de nieuwe Gedragscode Promotie- en kennismakingstijd voor studentenverenigingen in Amsterdam, meldt Folia. De gedragscode is ondertekend door de Amsterdamse studentenverenigingen, de HvA, de UvA en de VU.

Lees ook: Studentencorps belooft ontgroeningsrituelen 'te moderniseren'

De universiteiten kozen voor een nieuwe gedragscode na verschillende incidenten afgelopen zomer waarbij studenten in het ziekenhuis belandden. In Groningen liep een student hersenletsel op nadat er iemand op zijn hoofd ging staan. In Amsterdam werden drie van de twaalf aspirant-leden van studentenvereniging A.S.C./A.V.S.V. in een ziekenhuis opgenomen nadat ze moesten zwemmen in de gracht en tussen afval moesten slapen.

Naast het afschaffen van de geheimhoudingsplicht en de drankregels mogen studenten voortaan ook gedurende de hele kennismakingstijd een arts bezoeken 'zonder toestemming van wie dan ook'. Ook mogen studenten niet worden weggestuurd als zij weigeren deel te nemen aan activiteiten die in strijd zijn met hun geloofsovertuiging. De gedragscode is op 1 februari ondertekend en is sindsdien van kracht.