Ads Top

Demonstraties met de 3D-printer: hebben alle vogeleieren dezelfde vorm?

In het Fablab Wageningen kunnen exacte kopieën worden gemaakt van vogeleieren. Eerst wordt de oppervlakte van een vogelei ontworpen met 3D-software en vervolgens wordt met de 3D-printer een exacte kopie van het echte vogelei gemaakt.

Voor de uitvinding van de 3D-printer gebruikten onderzoekers hout en gips om kunstmatige eieren te maken voor hun onderzoek. Het maken van deze eieren is tijdrovend en de eieren zijn vaak geen exacte kopie van het echte ei. Nog lastiger is het om meerdere exacte kopieën te maken, die vaak nodig zijn voor onderzoek. Met de 3D-printer kunnen we nu kopieën maken die veel nauwkeuriger de echte eieren benaderen. Hierdoor accepteren vogels de kopieën als hun eigen echte eieren en kunnen we ze ook gebruiken in bijvoorbeeld gedragsonderzoek.

Er zijn niet alleen kopieën van onze hedendaagse vogeleieren aanwezig, er is ook een kopie van het reuzen-ei van de olifantsvogel (Aepyornis) van wel 8 kg zwaar.

Deze demonstratie is één van de vele activiteiten die de dieronderzoekers van Wageningen University & Research op zondag 2 oktober op Wageningen Campus organiseren in het kader van de Week van de Wetenschap.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.