(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Politici komen en gaan, maar de cannabisplant blijft bestaan. Nadat de zelfbenoemde VVD-crimefighter Fred Teeven vorige week zijn afscheid van de politiek al bekend had gemaakt, volgde deze week de huidige minister van justitie Ard van der Steur. RollingStoned zwaait ze vast uit…

Vreugde bij het VOC

Toen Ivo Opstelten en Fred Teeven in maart vorig jaar op moesten stappen als minister en staatssecretaris van veiligheid en justitie, ging bij het VOC kantoor in Eindhoven de vlag uit.

fred_teeven_met_paddo_legalize-actie_den_haag_21_05_2008_foto_db

Crimefighter Fred Teeven tijdens de Legalize-actie in Den Haag in 2008, met in zijn hand… krijg nou wat, paddo’s! [foto: Derrick Bergman]

De vreugde was deze keer wat minder groot, maar ook het afscheid van Teeven uit de politiek en Van der Steur’s besluit om niet terug te keren in de Tweede Kamer is goed nieuws voor iedereen die van cannabis houdt. Beide heren zeiden overigens minder dan vier maanden geleden nog dat ze zich wél  beschikbaar hadden gesteld voor de kandidatenlijst van de VVD. Ach ja, ze waren altijd al goed in het creatief omgaan met de waarheid.

Opportunistische Ard

Meerdere journalisten hebben beschreven hoe opportunistisch Ard van der Steur te werk ging toen de affaire rond de Teeven-deal zijn hoogtepunt bereikte. Hij lapte zijn verantwoordelijkheid als Kamerlid aan zijn laars door Opstelten uitgebreid te adviseren hoe hij de Kamer het beste kon informeren. Dat is letterlijk het tegenovergestelde van wat een Kamerlid hoort te doen: de regering controleren. Tegelijkertijd loerde Van der Steur op de stoel van de minister en gaf hij Opstelten het laatste zetje op het beslissende moment, toen het bonnetje boven water kwam. Zo werd hij zelf minister, ongetwijfeld een jongensdroom.

Nooit eerder scoorde een minister lager: slechts acht procent van de ondervraagden bij EenVandaag heeft vertrouwen in justitieminister Ard van der Steur

ard_van_der_steur_als_kamerlid_3_10_2011_foto_db_02

De falende minister van justitie Ard van der Steur in 2011 toen hij nog Kamerlid was en droomde van… het ministerschap! [foto: Derrick Bergman]

Maar ja, karma is a bitch, zoals het spreekwoord luidt en Ard’s jongensdroom veranderde al snel in een volwassen nachtmerrie. Keer op keer moest hij zijn excuses aanbieden aan de Kamer, over Volkert van der Graaf, over MH17 patholoog Maat, over de Teeven-deal… In de traditionele Prinsjesdag peiling van EenVandaag, waarbij het vertrouwen in de leden van het kabinet wordt gemeten, eindigde Van der Steur deze week op de laatste plaats. Nooit eerder scoorde een minister lager: slechts acht procent van de ondervraagden heeft vertrouwen in Ard.

Puinhoop

De kans dat Van der Steur na de verkiezingen in maart 2017 terug keert in het kabinet is vrijwel nihil. Gezien de puinhoop die de VVD op het ministerie van veiligheid en justitie heeft aangericht, zullen de bewindslieden waarschijnlijk sowieso van een andere partij zijn. En als de VVD de slag toch wint, zal er weinig behoefte zijn om de stuntelende Van der Steur een nieuwe kans te gunnen.

Cannabis terug naar Volksgezondheid

Meerdere partijen willen het ‘superministerie’ trouwens ontmantelen en de politie weer onderbrengen bij Binnenlandse Zaken. Dat is een prima idee, maar nog belangrijker: het cannabisbeleid zou weer terug moeten naar het ministerie waar het thuishoort, dat van Volksgezondheid. Dan kunnen we eindelijk vooruit kijken en de donkere periode van repressie en hennepoorlog achter ons laten. En zeggen we niet alleen dag tegen Fred en Ard maar ook dag tegen hun achterhaalde en schadelijke cannabisbeleid.

(advertentie)