RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Amsterdams homostel met dood bedreigd door buren

Beeld © AFP

''Alle homo's moeten dood, om te beginnen met jullie.'' Deze bedreiging zouden de buren hebben geuit het adres van Daan Winter-Stroman en zijn partner Wim. Het stel staat machteloos tegen de bedreigingen. De politie zou hebben geadviseerd om geen aangifte te doen tegen de buren om erger te voorkomen.

Daan heeft lang getwijfeld, maar uiteindelijk toch besloten om over de pesterijen te schrijven op zijn Facebook-pagina. Dit omdat volgens hem de politie, gemeente Amsterdam en de woningstichting die de woning in Amsterdam Nieuw-West verhuurt, te weinig zouden doen aan de bedreigingen. Winter is naar eigen zeggen sinds 30 mei niet meer alleen naar buiten geweest en is doodsbang. Daan: ''Ik zal niet beschrijven wat er allemaal gezegd is, het is te smerig voor woorden.''

Volgens Daan hebben zijn Marokkaanse buren gedreigd toe te slaan op een onverwacht moment. Ook wordt het stel regelmatig uit de slaap gehouden en worden er stenen en andere voorwerpen tegen hun ramen gegooid. De hond van het stel kan niet meer in de tuin lopen omdat de buren ook regelmatig scherpe voorwerpen in de tuin gooien.

Weg uit Amsterdam

Daan en Wim willen niets liever dan weg uit Amsterdam. De verhuurder kan het stel echter niet met urgentie buiten de stad onderbrengen. Een woning elders in de hoofdstad, die hen is aangeboden, ziet het stel niet zitten. Maar het ergste vindt Daan dat de pesters nauwelijks worden aangepakt en 'wij moeten wijken voor terreur,' zegt hij in zijn betoog op Facebook.

De politie heeft tegen het stel gezegd de zaak in de gaten te houden. Er zijn twee meldingen van incidenten binnengekomen bij de politie, maar er is geen aangifte gedaan door het stel. Wel heeft er een gesprek plaatsgehad tussen de politie, het stel en hun buren, dat in redelijke harmonie is gegaan. Volgens een woordvoerder werden er handen geschud na het gesprek.

Hangjongeren

Volgens de site RozeGolf heeft de politie het stel geadviseerd geen aangifte te doen. De politie heeft het stel verder verteld een groep hangjongeren in het vizier te hebben die in actie zouden komen zodra er aangifte tegen de buren zou worden gedaan. De Fractie van VNL in de Tweede Kamer heeft schriftelijke vragen gesteld aan de ministers van Veiligheid en Justitie en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.