nieuws

'Onduidelijk wie opdraait voor kosten ongebruikt noodhospitaal Ahoy'

Een van de zalen in het noodhospitaal in Ahoy.
Een van de zalen in het noodhospitaal in Ahoy.
Het is de vraag wie gaat betalen voor het noodziekenhuis in Ahoy dat is opgebouwd om mogelijk patiënten op te vangen tijdens de coronacrisis. De bouw werd niet gesteund door zorginstellingen in de regio en daarom willen zorgverzekeraars er niet voor betalen.
Naast het noodhospitaal in Ahoy worden ook de kosten voor de opvang in het MECC in Maastricht op dit moment niet betaald. In totaal gaat het om een bedrag van 14 miljoen euro.
Dat blijkt uit onderzoek van journalistiek platform Investico in samenwerking met Trouw, De Limburger en het Rotterdamse magazine Vers Beton.

Ongebruikt

In beide noodziekenhuizen heeft uiteindelijk geen patiënt gelegen, maar toen ze uit de grond werden gestampt nam de druk op ziekenhuizen enorm toe: het aantal coronapatiënten groeide in maart hard en er moest snel gehandeld worden.
Volgens Investico schoot Rotterdam 9 miljoen euro voor. Ook werd besloten om de noodhospitalen te bouwen zonder steun van het overlegorgaan Roaz, het Regionaal Overleg Acute Zorgketen. Dat terwijl zorgverzekeraars op 17 maart als voorwaarde hadden gesteld dat het Roaz zijn goedkeuring moest geven.
Zorgverzekeraars zijn kritisch op de keuze voor beide locaties, stelt Investico. Zo pleitte Zilveren Kruis, de grootste verzekeraar in de regio Rotterdam, voor extra plekken bij bestaande zorgverleners.
Nu de druk op de ziekenhuizen afneemt en de extra bedden niet nodig lijken te zijn, worden de noodhospitalen ontmanteld.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl