RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Ophef in Bagdad om hijsen regenboogvlag door EU: 'Burgers gekwetst'

Archief Beeld © Getty Images

De Iraakse regering is boos op de vertegenwoordiging van de Europese Unie in Bagdad. Samen met de ambassades van Canada en Groot-Brittannië hesen zij zondag de regenboogvlag, op de internationale dag tegen homofobie, bifobie en transfobie. Iraakse politici vinden dit respectloos.

"Het heeft de religieuze gevoelens van veel burgers gekwetst", liet de minister van Buitenlandse Zaken weten via het staatspersbureau INA. Volgens hem is de actie volstrekt in strijd met de sociale normen en waarden die gelden in het overwegend islamitische land.

Tweet verwijderd

Via de officiële Twitteraccount van de Europese delegatie werd een foto van de vlag gedeeld. "Samen met Canada en Groot-Brittannië sluiten we ons vandaag in Bagdad aan bij de EU-delegaties wereldwijd, die de regenboogvlag heffen ter gelegenheid van de internationale dag tegen homofobie en transfobie en om hun rechten te benadrukken." De tweet is later verwijderd.

De ophef was niet alleen politiek. Op social media werd de actie zowel veroordeeld als geprezen. 

 

Ook de Iraakse ambassadeur in Londen reageerde via Twitter: "Diplomatieke normen vereisen dat buitenlandse missies de religieuze gebruiken en morele waarden van het gastland respecteren". Hij laat weten de actie te betreuren en eist dat de 'fout' wordt gecorrigeerd om zo de goede relatie tussen de twee landen in stand te houden. 

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit is een gevoelig onderwerp in het Midden-Oosten, weet ook correspondent Olaf Koens: "Dat heeft te maken met een vrij conservatieve overheersende moraal. In Irak staat de doodstraf op homoseksuele activiteiten tussen mannen."

"De wet in veel islamitische landen maakt onderscheid tussen homoseksueel zijn en homoseksuele activiteiten. De meeste landen bestraffen alleen seksuele handelingen. Hiervoor kan dan een gevangenisstraf of de doodstraf volgen", vertelt Koens. 

Foto's
Lees ook:
Foto's datingapps online verspreid: homo's Marokko mishandeld

Bagdad was niet de enige stad waar de regenboogvlag werd gehesen. Verschillende EU-delegaties deden dat. Op 17 mei, precies dertig jaar geleden, besloot de Wereldgezondheidsorganisatie om homoseksualiteit definitief van de lijst van psychische aandoeningen te halen.