Bill Bunting

Trumpfans blij met de president: er gebeurt tenminste iets

"Ik ben verrukt: Trump doet precies wat hij beloofde en hij is voortdurend aan het werk." Veel aanhangers van de nieuwe Amerikaanse president, die nu twee weken in het zadel zit, zijn tevreden met zijn beleid tot nu toe.

Aileen Milton, lokale Republikeinse politica uit het 'seniorenplaatsje' The Villages in Florida bijvoorbeeld, vond vooral Trumps toespraak bij de inauguratie geweldig. "Hij gaat zo hard, ongekend. Ik ben blij dat hij de bouw van de muur heeft doorgezet. Ik denk niet dat er één decreet is, waar ik niet blij mee ben", zegt ze tegen verslaggever Mattijs van de Wiel.

Ook Bill Bunting, de voorman van de Republikeinen in het plaatsje Hudson, is dolblij met alles wat Trump tot nu toe heeft gedaan en gezegd. Bunting noemt de keuze voor een conservatieve rechter voor het Hooggerechtshof "een grote opluchting".

Niet discriminerend

Over het omstreden inreisverbod dat Trump heeft ingelast, zijn beide Republikeinen ook te spreken. "Het is gewoon nodig en zeker niet discriminerend", zegt Milton. "Ze hoeven toch geen mensen binnen te laten die niet goed zijn doorgelicht?"

Dat de invoering chaotisch verliep en er dagenlang onduidelijkheid was over de gevolgen, doet Milton af als kleine details. "Ja, alles kan altijd beter, er gebeurt tenminste iets."

Bunting is iets genuanceerder. Ook hij vindt het goed dat het inreisverbod er is, "maar het zou voorzichtiger ingevoerd moeten worden".

Protesten

Dagenlang werd er, vaak door Democraten, gedemonstreerd tegen het beleid van Trump. Bunting en Milton ergeren zich allebei aan die bijeenkomsten. Ze waren georganiseerd door groeperingen die vanaf dag één chaos wilden creëren, stellen ze. "Sommige mensen kunnen zich nog steeds niet neerleggen bij de verkiezingsuitslag, maar we moeten verder", zegt Bunting.

Milton denkt dat dit uiteindelijk wel zal gebeuren. "Als het economisch beter gaat, zullen de mensen die nu tijd hebben om te demonstreren, zich realiseren dat Trump het land weer welvarend maakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl