Politiek

Kees van der Staaij (SGP): Strijk de Europese vlag boven overheidsgebouwen

21-09-2016 23:02

Als het aan SGP-voorman Kees van der Staaij ligt, wapperen er binnenkort geen Europese vlaggen meer op Nederlandse overheidsgebouwen, als bijvoorbeeld het gebouw van de Tweede Kamer. Van der Staaij vroeg het kabinet woensdag de EU-vlaggen op gebouwen van de overheid te strijken.

Hij ziet dat als een blijk van goede wil dat het kabinet nu echt werk gaat maken van minder Europa en van meer bescheidenheid in Brussel. In 2009 stemde de Kamer in met het voorstel van D66 en CDA om op het Kamergebouw de blauwe EU-vlag met gele sterren in top te laten gaan naast de nationale driekleur. Partijen als SP, PVV, ChristenUnie, Partij voor de Dieren en SGP waren tegen.

Van der Staaij maakte een hele show van zijn bijdrage. Vorig jaar was het een heuse flashmob (de beveiliging van de Tweede Kamer was destijds not amused), deze keer nam hij zijn gehoor mee met een fotopresentatie van elementen uit de centrale hal van de Tweede Kamer.

Onderstaande gaat over de foto hierboven:

 

“Ik begin vlak bij de ingang Plein. Daar staan al sinds jaar en dag in een halve cirkel achttien borstbeelden van erflaters van onze Nederlandse beschaving.

We komen er schrijvers en dichters tegen, ingenieurs en, componisten Oranjes als Frederik Hendrik, stadhouder Willem II en Koningin Wilhelmina. Dominee-dichters als Beets en Ten Kate. Een bekende naam als Thorbecke, maar ook een minder bekende, zoals de arts Pieter Pel. De onwaarschijnlijk getalenteerde Anna Maria van Schuurman staat ertussen – de eerste vrouwelijke studente in ons land. Ook een bouwend ondernemer als Anne van Hasselt ontbreekt niet. 

Zij allen hebben een bijdrage geleverd aan het Nederland van nu. 

Hoe is deze selectie ‘helden’ tot stand gekomen? Het antwoord is wel héél Nederlands. Heel praktisch: het was een tamelijk toevallige keuze uit een grote collectie borstbeelden die in min of meer gelijke maat waren uitgevoerd in wit of witachtig marmer, een gesteente dat kracht uitstraalt, onvergankelijkheid…

Opvallend is echter het beeld dat uitstijgt boven onze erflaters. Daar staat namelijk Icarus. Niet van marmer, maar van gips! Als om aan te geven: alles is vergankelijk. De Griek Icarus was nog zo gewaarschuwd : vlieg niet te laag, maar ook niet te hoog. Maar in zijn overmoed deed hij dat tóch. Hoe het afliep is bekend: hij stortte neer. Dit beeld in de statenpassage heeft een naam: Illusie. De illusie laat de mens hoog vliegen, maar ook hard neerkomen. Met de campagnes voor de boeg: goed om in onze oren te knopen.Maar is het vreemd om in dit verband aan Europa te denken? In overmoed zijn we steeds hoger gaan vliegen, tot in de ijle luchten van de Eurozone en een superstaat. Nú weten wij dat dat illusiepolitiek was. Hopelijk dringt het besef óók in Brussel door dat als de koers niet drastisch wordt bijgesteld, de EU uit elkaar valt. De Brexit is daarvan een voorbode. De open grenzen binnen de EU zijn alleen verantwoord als de gezamenlijke buitengrenzen echt goed bewaakt worden. Nog altijd zijn die grenzen lek en kunnen terroristen zich in de vluchtelingenstroom mengen.

Wanneer komt dit nu eindelijk op orde? Ik vraag me af of het kabinet nu echt werk maakt van minder Europa en meer bescheidenheid in Brussel. Wordt de aanbestedingsbureucratie aangepakt? Stoppen de banenplannetjes? Stopt de EU ermee om de pensioenregels naar zich toe te trekken?Als blijk van goede wil vraagt de SGP of het kabinet bereid is te beginnen met het strijken van de Europese vlaggen van de Nederlandse overheidsgebouwen.”