RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Economie

Weer toeslagenblunder Belastingdienst: onterecht huursubsidie teruggevorderd

Staatssecretaris van Financiën Alexandra van Huffelen is verantwoordelijk voor de toeslagen. Beeld © Arie Kievit

De Belastingdienst heeft afgelopen week weer een blunder begaan met de toeslagen. Bijna duizend mensen kregen een brief waarin stond dat ze alle ontvangen huurtoeslag sinds februari moeten terugbetalen. "Dan schrik je wel eventjes."

"Zaterdag kreeg ik ineens een briefje dat ik te veel toeslag heb ontvangen en moet terugbetalen", vertelt een gedupeerde aan RTL Z. "Het onzalige bedrag van 1175 euro, dan schrik je wel eventjes."

Als u niet betaalt...

In de brief windt de Belastingdienst er verder geen doekjes om. Het geld moet voor 3 juli op de rekening staan. "Als u niet betaalt, volgen invorderingsmaatregelen. Als u in termijnen betaalt berekenen wij rente."

Dreigende taal, maar volledig onterecht. En de gedupeerde die wij spraken was niet de enige. 933 mensen die recht hebben op huurtoeslag kregen zo'n brief, bevestigt de Belastingdienst.

Geld voor juni niet overgemaakt

Volgens de fiscus kregen zij vorige week woensdag een brief waarin staat dat hun woning per 1 februari geen huurwoning meer is en dat ze daarom geen recht meer hebben op huursubsidie. Dit weekend volgde de brief dat ze het geld moesten terugbetalen over de afgelopen vier maanden.

Bovendien wordt de toeslag voor de maand juni, die op 20 mei uitgekeerd zou moeten worden, niet op tijd overgemaakt.

Fout tijdens onderhoud

Het ging mis bij onderhoud aan het toeslagensysteem, legt een woordvoerder van de Belastingdienst uit. Het was de bedoeling om adressen te verwijderen uit het systeem die geen huurhuizen meer zijn. "Hierbij zijn helaas onbedoeld ook adressen verwijderd waar nog wel een huurobject aan is gekoppeld. Hoe dit precies kon gebeuren, wordt nog onderzocht", aldus de Belastingdienst.

"We vinden deze verstoring bijzonder vervelend voor de mensen die het betreft. We werken er daarom hard aan om de gevolgen van deze verstoring voor de toeslaggerechtigden zo snel mogelijk op te lossen."

Excuses

De Belastingdienst belooft dat betrokkenen binnen een week alsnog hun geld krijgen voor de maand juni en dat de huurtoeslag ‘uiteraard’ niet hoeft te worden terugbetaald. Al voor het weekend is de dienst begonnen met het bellen van de gedupeerden om excuses aan te bieden en de situatie uit te leggen. Inmiddels zouden zo'n 600 mensen al gebeld zijn.

Mocht het zo zijn dat mensen in de problemen komen door de te late betaling, dan wordt er gekeken of een handmatige spoedbetaling mogelijk is.

Naast het telefoontje krijgen ook alle gedupeerden een excuusbrief.