Direct naar artikelinhoud
Coronablog

Dit was het liveblog van 18 mei

Dit was het liveblog van 18 mei
Beeld AFP

♦ In Nederland zijn zeker 5694 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.
♦ In dit artikel houden we alle cijfers bij.
♦ Lees hier een beknopte samenvatting van het belangrijkste nieuws.
Download onze app en ontvang een bericht bij de belangrijkste updates.

Live

  1. Dit liveblog is gesloten

    Bedankt voor het lezen. Op de hoogte blijven? Inmiddels hebben we een nieuw liveblog opgezet. Die vindt u hier.

  2. Woningmarkt ondanks corona nog op peil

    De huizenmarkt in Nederland heeft nauwelijks last gehad van de coronamaatregelen die sinds twee maanden van kracht zijn in Nederland. In de afgelopen week lag het aantal transacties maar liefst 23 procent hoger dan het weekgemiddelde vóór de afkondigingen van de maatregelen door het kabinet, meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

    De vierkante meterprijs van (verkochte) woningen is tussen half april en mei licht gestegen met 1,1 procent in vergelijking met de maand voor de maatregelen. Een gemiddelde woning kost nu 333.000 euro. In vergelijking met een jaar eerder is dit landelijk 7,7 procent hoger.

    Opvallend is volgens de NVM de stijging van het aantal vrijgekomen huurwoningen. Met name in toeristische steden en regio's is dit zo'n 13 procent hoger dan in de weken voor de crisis en vergeleken met vorig jaar zelfs 21 procent meer. Volgens de makelaarsvereniging is de afname van het gebruik van Airbnb, zoals in Amsterdam en Den Haag, een verklaring hiervoor.

  3. Sterftecijfer in arme wijken New York 15 keer hoger

    In sommige wijken van de Amerikaanse stad New York ligt het sterftecijfer door het coronavirus bijna 15 keer hoger dan in andere buurten. Vooral inwoners van arme wijken worden onevenredig hard getroffen, blijkt uit gegevens die door de gezondheidsdienst van de stad naar buiten zijn gebracht.

    De gegevens tonen voor het eerst een uitsplitsing van het aantal doden in elk van de meer dan 60 postcodes van de stad. Het hoogste sterftecijfer werd genoteerd aan de rand van Brooklyn in een wijk die wordt gedomineerd door veel sociale woningbouw, genaamd Starrett City.

    In de rijke, witte enclave van Gramercy Park in Manhattan bedraagt het aantal doden per 100.000 inwoners 31. In Far Rockaway in de wijk Queens, waarvan de bevolking voor ruim 40 procent bestaat uit zwarte Amerikanen en 25 procent een Latino of Latijns-Amerikaanse achtergrond heeft, ligt het sterftecijfer bijna 15 keer hoger. Op iedere 100.000 inwoners stierven er 444.

    De armere New Yorkers doen veel vaker laagbetaalde, essentiële taken die niet op afstand kunnen worden gedaan, waardoor ze een groter risico lopen op blootstelling. Ze wonen ook vaker in kleine, drukke appartementen.

    In New York zijn tot nu toe ruim 20.000 mensen gestorven door het coronavirus.

  4. Dodental in VS duikt onder de 800

    In de Verenigde Staten zijn de afgelopen 24 uur 759 nieuwe doden als gevolg van het coronavirus geregistreerd. Dat blijkt uit tellingen van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore. In totaal stierven 90.309 mensen in de VS aan het longvirus, het hoogste dodental wereldwijd.

    Het aantal inwoners in de VS dat is besmet met het longvirus ligt nu boven de 1,5 miljoen. Dat zijn er zo'n 20.000 meer dan op zaterdag. Wereldwijd zijn bijna 4,8 miljoen mensen geïnfecteerd.

  5. Aantal doden in Latijns-Amerika boven de 30.000

    Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn 30.000 mensen in Latijns-Amerika gestorven aan de gevolgen van het longvirus. Dat blijkt uit een telling van persbureau Reuters. Brazilië is veruit het zwaarst getroffen, daar hebben ruim 16.000 inwoners het leven gelaten.

    In Brazilië zijn ruim 250.000 besmettingen geregistreerd. Wereldwijd tellen alleen Rusland en de VS meer geïnfecteerden. De Braziliaanse president Jair Bolsonaro noemde het virus echter 'een griepje' en uitte verschillende malen kritiek op gouverneurs van staten die maatregelen troffen om verspreiding tegen te gaan. Die zouden de economie ernstig schaden.

    Ook in Mexico stijgt het aantal besmettingen en doden flink. Maandag kwamen er 2414 nieuwe ziektegevallen bij en stierven 155 inwoners. Het totale dodental bedraagt nu 5332, ruim 50.000 Mexicanen zijn besmet geraakt. Desondanks heeft het land richtlijnen gepubliceerd voor het opnieuw opstarten van de auto-industrie, mijnbouw en bouwsector.

    In Chili zijn ruim 46.000 inwoners besmet en 478 doden gevallen. De autoriteiten maakten maandag (lokale tijd) bekend dat de helft van de Chileense senaat en vier ministers in quarantaine zijn geplaatst omdat ze in contact waren gekomen met drie geïnfecteerde collega's.

  6. Kabinet: Horeca open op 1 juni vanaf 12.00 uur

    De horeca mag niet eerder dan 1 juni open gaan en dan pas vanaf het middaguur. Het kabinet neemt dinsdag het advies hierover van de veiligheidsregio's over, melden ingewijden maandagavond aan het ANP. Het kabinet kondigde eerder aan dat onder meer de horeca vanaf 1 juni beperkt open kon gaan als het coronavirus voldoende in bedwang is.

    De voorzitters van de 25 veiligheidsregio's kwamen maandagavond bijeen om zich te buigen over de aangekondigde versoepeling van de coronamaatregelen. Ondanks druk vanuit de horecabranche om de deuren toch eerder te mogen openen, gaven de burgemeesters bij het kabinet al aan dat ze niet willen dat dit vóór 1 juni gebeurt.

    Het kabinet wil daarnaast niet dat de horeca op 1 juni vanaf middernacht opent, zoals bijvoorbeeld sommige kappers ook deden bij de opening op 11 mei. Dat moet voorkomen dat er in horecazaken allerlei feestjes of andere bijeenkomsten worden georganiseerd, aldus de Haagse bronnen.

    Veel restaurants, café's en strandtenten willen zo snel mogelijk open. Ze lijden veel verlies en vinden dat ze nu al kunnen voldoen aan de coronarestricties, zoals de anderhalve meter afstand en hygiëne. Bovendien valt maandag 1 juni op tweede pinksterdag. Premier Mark Rutte liet eerder doorschemeren dat het bespreekbaar is om mogelijk het hele pinksterweekend open te zijn. Maar het kabinet richt zich nu naar het advies van de veiligheidsregio's, die maandagavond hun beraad hadden.

    Dinsdag besluit het kabinet volgens ingewijden dat ook de andere aangekondigde versoepelingen doorgaan, zoals de beperkte opening van musea, culturele instellingen en het voortgezet onderwijs.

  7. Trump slikt anti-malariamiddel tegen corona

    De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag gezegd dat hij elke dag hydroxychloroquine neemt om zich te beschermen tegen het coronavirus. Trump prijst het medicijn al weken aan als wondermiddel tegen corona, hoewel uit onderzoek niet is gebleken dat het middel effectief is. Sterker, het middel kan ernstige bijwerkingen veroorzaken bij coronapatiënten. Het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap heeft al gewaarschuwd om het medicijn enkel te nemen in het kader van klinisch onderzoek of binnen de context van het ziekenhuis.

    "Ik neem elke dag een pil", zei Trump maandag desondanks in het Witte Huis. "Ik neem het medicijn nu al anderhalve week en ik ben hier nog steeds." Trump neemt de medicatie naar eigen zeggen in overleg met de arts van het Witte Huis, maar wel op eigen initiatief. Hij slikt ook zinktabletten, zei hij.

    Op de vraag waarom hij hydroxychloroquine neemt, antwoordde hij: "Ik neem het omdat ik er heel goede dingen over hoor". De president verzekerde de aanwezigen dat het medicijn geen negatieve effecten zal veroorzaken. Hij benadrukte ook dat hij geen coronasymptomen heeft en elke dag wordt getest op het virus.

  8. Burgemeesters: horeca niet eerder open

    De burgemeesters van 25 Veiligheidsregio's die bijeenkomen in het Veiligheidsberaad willen niet dat de horeca voor 1 juni opengaat. "1 juni is al ingewikkeld genoeg. Het is verstandig ons aan die datum te houden. We moeten de tijd nemen om per dorp of stad de maatregelen rond de horeca goed te regelen. Ik ben blij dat we daarvoor nog zeker een week hebben," zei burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen en voorzitter van het beraad.

    Dinsdag beslist het kabinet over versoepeling van de coronamaatregelen. Maandagavond kwamen de burgemeesters bijeen in Utrecht. Zij gaven aan dat de horeca in Nederland niet 'in een stramien is te regelen'. "Het is maatwerk. Maar overal geldt dat anderhalve meter afstand houden de regel is," aldus Bruls.

  9. Mensen met beperking mogen weer in trein

    Alle reizigers met een beperking kunnen vanaf 1 juni weer met de trein reizen. De NS kon een vijfde van de reizigers met een beperking de voorbije maanden niet van dienst zijn omdat de medewerkers de 1,5 meter afstand niet in acht konden nemen.

    "Het gaat daarbij om reizigers in een handbewogen rolstoel die een zetje voor de rolstoel van een NS medewerker nodig hebben bij het inrijden van de trein. NS wil dat deze groep zo snel mogelijk weer kan reizen. Vanaf 1 juni zorgt de NS ervoor dat reisassistentie ook voor deze reizigers weer beschikbaar is," meldt het spoorwegbedrijf.

    Medewerkers worden uitgerust met persoonlijke beschermingsmiddelen, waardoor de veiligheid van reizigers en medewerkers geborgd wordt. Daardoor is het reizen met reisassistentie voor alle reizigers met motorische, auditieve of visuele beperking weer mogelijk.

  10. Koning: Festivals zijn onmisbaar

    Koning Willem-Alexander heeft in een gesprek met verschillende festivalorganisaties zijn grote waardering uitgesproken voor festivals in Nederland. Directeuren van Oerol, De Parade, Wonderfeel, Holland Festival en Mojo Concerts spraken maandag online met de koning.

    Het gesprek ging over de afgelaste festivals door de coronacrisis. Koning Willem-Alexander bevestigde de onmisbaarheid van festivals in het Nederlandse cultuurlandschap en de inspiratie die de festivals bieden aan makers en publiek. Volgens de koning is het positief dat festivals nu nieuwe vormen onderzoeken om hun festival digitaal door te kunnen laten gaan. Ook sprak hij zijn zorgen uit over alle mensen die nu zonder werk zitten, en hoopte dat samenkomsten snel weer mogelijk zijn.

  11. Laag dodental Italië

    Het aantal dagelijkse doden door het nieuwe coronavirus in Italië is voor het eerst sinds 9 maart onder de 100 gebleven. De afgelopen 24 uur overleden 99 mensen aan de gevolgen van het longvirus. Het geregistreerde dodental in Italië staat nu op 32.007.

    Bij 451 mensen werd het virus vastgesteld, dat is zelfs het laagste aantal sinds 2 maart. Het aantal geregistreerde besmettingen staat op 225.886. Nog 66.553 mensen zijn op dit moment besmet met het virus.

    In Italië zijn maandag versoepelingen van de strenge maatregelen tegen het virus ingegaan. Veel winkels, bibliotheken, kerken en musea zijn weer geopend en mensen mogen weer familie bezoeken en buiten sporten.

  12. Kleine stijging in Frankrijk

    Het geregistreerde dodental door het coronavirus in Frankrijk is met 131 gestegen tot 28.239. De stijging is flink lager dan zondag, toen er 483 doden werden geteld.

    Het aantal Fransen op de intensive care is gedaald tot onder de 2000, het streefgetal van de Franse overheid. Dat is voor het eerst sinds 22 maart, er liggen nu 1998 mensen op de ic.

    De afgelopen 24 uur is bij 492 mensen het virus vastgesteld. Het totaal aantal getelde besmettingen komt daarmee op 142.903.

  13. Meer dan 1,5 miljoen besmettingen in VS

    Het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus in de Verenigde Staten ligt nu hoger dan 1,5 miljoen. Persbureau Reuters en de statistiekensite Worldometer melden dat.

    Volgens Worldometer staat het aantal besmettingen op 1.534.652. Ongeveer 1 op de 218 Amerikanen is besmet met het longvirus. De meeste besmettingen zijn in het oosten van het land vastgesteld. Vooral de staten New York en New Jersey zijn zwaar getroffen.

    De VS hebben de meeste besmettingen en het hoogste dodental door het coronavirus ter wereld. Zeker 91.275 mensen zijn in het land overleden aan het virus. In veel staten zijn nog lockdownmaatregelen van kracht, om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt.

  14. Bedrijven kunnen flinke compensatie krijgen

    Bedrijven die hun omzet zien kelderen door de coronacrisis kunnen een flinke compensatie van de overheid krijgen voor hun vaste lasten. Haagse bronnen bevestigen berichtgeving van De Telegraaf hierover. Het gaat om maximaal 20.000 euro voor drie maanden, afhankelijk van het omzetverlies van het bedrijf. De regeling maakt deel uit van het tweede economische steunpakket dat het kabinet naar verwachting woensdag bekend zal maken.

    Het kabinet had al eerder gezegd iets te willen doen om bedrijven tegemoet te komen die flink minder omzet draaien door de corona-maatregelen terwijl ze maandelijks nog wel hun vaste lasten moeten betalen. De Tweede Kamer en werkgeversorganisaties hadden hiervoor ook aandacht gevraagd, maar het is lastig te berekenen wat de vaste lasten zijn. In het eerste noodpakket konden bedrijven in de hardst getroffen sectoren al aankloppen voor een 'corona-gift' van 4000 euro. Maar op de lange termijn zullen die kosten voor de meeste bedrijven veel verder oplopen.

  15. Kleine toename dodental Verenigd Koninkrijk

    Het geregistreerde dodental door het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk is gestegen met 160 tot 34.796. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt.

    Het aantal besmettingen is gestegen tot 246.406, er zijn maandag 2684 besmettingen bij gekomen. In het land worden alleen de doden in ziekenhuizen en verzorgingshuizen geteld.

    Minister van Volksgezondheid Matt Hancock kondigde maandag aan dat alle Britten met symptomen die ouder zijn dan vijf jaar kunnen worden getest. De Britse overheid heeft 21.000 mensen aangenomen om de stappen van coronapatiënten na te gaan en zo iedereen te achterhalen met wie ze contact hebben gehad.

  16. Paul Haenen gaat toch het theater in

    Margreet Dolman gaat op 22 mei voor het eerst sinds de coronalockdown weer optreden in het theater. Het alter ego van cabaretier Paul Haenen speelt die vrijdagavond een speciale coronavoorstelling in het Betty Asfalt Theater in Amsterdam. Ook dominee Gremdaat, een ander vast personage in de shows van Haenen, doet mee aan de voorstelling.

  17. Uber schrapt nog eens 3000 banen

    Uber Technologies, het bedrijf achter taxi-app Uber, schrapt nog eens 3000 banen om de coronacrisis door te komen. Deze ingreep komt bovenop de circa 3700 arbeidsplaatsen waar onlangs al een streep doorgezet was. Daarmee zet Uber in korte tijd ongeveer een kwart van zijn totale personeel overboord.

  18. Toch weer een besmetting in Suriname

    Na ongeveer drie weken geen nieuwe besmetting met het coronavirus in het land te hebben gehad, is er in Suriname toch weer een geval vastgesteld. Dat deelde minister Antoine Elias van Volksgezondheid vandaag mee tijdens een persconferentie over de komende verkiezingen. Het totale aantal besmettingen staat nu op elf.

    De besmette persoon is een illegale Braziliaan die zaterdag met negen anderen werd opgepakt. De besmette man is geïsoleerd en de anderen zijn in quarantaine gezet, zo meldt het Nationaal Informatie Instituut van de Surinaamse overheid. Het is nog onduidelijk wat dit nieuwe geval betekent voor de organisatie van de verkiezingen.

  19. Pathé verkoopt al 36.000 tickets

    Mensen hebben massaal tickets gekocht voor een filmbezoek na de heropening van de bioscopen. Pathé, de grootste bioscoopketen van Nederland, heeft inmiddels al meer dan 36.000 kaartjes verkocht voor de voorstellingen in de dagen na de heropening op 1 juni. Dat heeft een woordvoerder maandag gemeld. Tientallen zalen zijn al uitverkocht voor de eerste paar dagen.

    Titels die het goed doen, zijn onder meer de actiefilm Bloodshot met Vin Diesel, die twee dagen voor de coronalockdown in première ging, en I See You, een nieuwe thriller met Helen Hunt in de hoofdrol. Deze film beleeft op 1 juni de Nederlandse première. Daarnaast doen oude klassiekers die Pathé weer van stal haalt, zoals sciencefictionfilm Interstellar, Grease en een aantal Harry Potter-delen, het erg goed.

    Overigens zijn zalen al snel vol, omdat er per film niet meer dan dertig bezoekers welkom zijn vanwege de coronaregels. Bezoekers moeten op tijd aanwezig zijn, toiletgebruik moet worden beperkt en napraten mag niet. Pathé hoopt het aantal bezoekers op termijn weer te mogen opvoeren; de huidige aantallen bezoekers zijn niet lucratief voor bioscoopexploitanten.

    In Noorwegen gingen afgelopen week, als eerste land van Europa, bioscopen weer open, ook met inachtneming van alle coronarestricties. Volgens lokale media zijn de eerste resultaten erg positief.

  20. Merkel en Macron zijn het eens

    De Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel zijn het volgens persbureau DPA eens over een Europees steunplan ter waarde van 500 miljard euro. Lees hier meer. 

  21. Marokko verlengt lockdown

    Marokko heeft de lockdown vanwege het coronavirus verlengd tot 10 juni. Het land wil zo de verspreiding van het longvirus tegengaan.

    Volgens het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders zitten er nog duizenden Nederlanders vast in het land. Zeker 2000 mensen kunnen geen kant op en zitten in grote problemen door de lockdown. Mensen kunnen bijvoorbeeld niet naar hun werk, doordat ze vastzitten.

    Marokko kondigde in maart een vliegverbod aan. Toeristen konden het land daardoor niet meer verlaten. Die situatie duurt nu nog langer.

  22. Duitse ANWB vreest files

    De Duitse ANWB, de ADAC, voorziet op Hemelvaartsdag (donderdag) en aanstaande zondag drukke autosnelwegen. De instelling waarschuwt dat door de coronamaatregelen meer vrachtverkeer op de weg is dan normaal op feestdagen en in weekenden. Dat verkeer is nu vanwege de coronacrisis toegelaten.

    Het wordt Duitsers afgeraden buitenlandse reizen te maken en veel verkeer wordt vanaf woensdagmiddag 13.00 uur verwacht onder meer op wegen naar de Duitse kust en rond grote steden zoals Berlijn, Bremen, Hamburg en Keulen.

    Het verkeer over lange afstanden of de grens over wordt nog steeds beperkt door maatregelen die zeker tot 15 juni gelden. Maar volgens Duitse media begrijpen veel Duitsers helemaal niet wat voor versoepelingen er afgelopen zaterdag in hun deelstaat of nationaal niveau zijn ingevoerd. Een politiewoordvoerder uit een streek in het uiterste zuidwesten van het land, bij Basel, zei maandag dat mensen uit Frankrijk en Zwitserland sinds zaterdag de Duitse grens over wilden om te winkelen, maar velen zijn teruggestuurd.

  23. Spanje wil toerisme op gang brengen

    Het buitenlandse toerisme in Spanje wordt 'vanaf eind juni weer op gang gebracht'. Dit zei minister van Transport José Luis Ábalos op de Spaanse tv. Hij wil daarbij dan wel kijken naar de gezondheidstoestand in het land waar mensen vandaan komen en waar de toeristen in Spanje naartoe willen. Hij zei ook dat de Spanjaarden dan weer buiten hun eigen provincie mogen reizen.

    Ábalos zei dat de autoriteiten voorbereidingen treffen om het toerisme te controleren en in goede banen te leiden. Hij ziet allereerst veel mogelijkheden voor bijvoorbeeld de Balearen en Canarische Eilanden omdat daar 'de gezondheidstoestand heel positief is'. De bewindsman zei niet wat hij precies voor ogen heeft, maar komt naar eigen zeggen heel snel met concrete plannen.

    De huidige noodtoestand die vanwege het coronavirus is uitgeroepen, wordt als het parlement dat goedkeurt nog een keer voor twee weken verlengd. Aangenomen wordt dat dit dan voorlopig de laatste keer zal zijn. De uitzonderingstoestand loopt dan eind juni af.

  24. Frankrijk sluit weer 70 scholen

    Een week nadat de Franse scholen deels heropenden, is er een ‘zorgwekkende opleving’ van coronabesmettingen die te linken zijn aan scholen. Zo’n zeventig vestigingen hebben onmiddellijk weer de deuren gesloten.

    De Franse minister van onderwijs, Jean-Michel Blanquer, trok vandaag aan de bel in een radio-interview, schrijft persbureau AP. Hij zei dat de opening van de scholen een aantal kinderen in gevaar brengt. Omdat de incubatietijd meerdere dagen tot zo’n twee weken bedraagt, is de kans groot dat de besmettingen al hebben plaatsgevonden voor de heropening van de scholen. Of de besmette personen leerlingen of leraren waren, lichtte hij niet toe. 

  25. Hoopvolle resultaten vaccin

    De eerste fase van een Amerikaanse proef voor een experimenteel corona-vaccin leverde hoopvolle resultaten op. Farmaceut Moderna meldde dat alle 45 proefpersonen, die aan fase 1-studie meededen, antistoffen ontwikkelden die het longvirus konden 'neutraliseren'.

    Mensen die betrokken waren bij de proef kregen drie doses van het vaccin. Bij iedere volgende prik kon het afweersysteem krachtiger optreden tegen het virus. Het niveau van antistoffen in het bloed was vergelijkbaar aan dat van coronapatiënten die hersteld zijn van Covid-19, toonden de voorlopige resultaten.

  26. Dit jaar geen Louis en Theo d'Or of andere podiumprijzen

    Een aantal belangrijke podiumprijzen wordt dit jaar niet toegekend, waaronder de prestigieuze Louis d'Or voor de beste mannelijke hoofdrol en de dito Theo d'Or voor de beste vrouwelijke hoofdrol. Ze worden pas volgend jaar weer uitgereikt. Dat meldt de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD).

    "Het abrupte einde van het theaterseizoen maakt dat het voor de jury's van toneel, dans, cabaret, jeugdtheatertheater, klassieke muziek en mime niet mogelijk is om een goede afweging en keuze voor prijswinnaars te maken", meldt de organisatie. "Veel voorstellingen zijn niet doorgegaan en het seizoen is onvolledig afgesloten. Gezelschappen en podiumkunstenaars die in dit seizoen niet kunnen optreden, als gevolg van de crisis, worden hierdoor tekortgedaan."

    De verschillende jury's zullen volgend jaar de prestaties en voorstellingen over twee seizoenen "meenemen in hun afwegingen en keuzes". De toneeljury en de dansjury maken dit najaar wel nominaties bekend, die dan meedingen naar de prijzen die in 2021 worden uitgereikt. De jury's voor mime, cabaret, klassieke muziek en jeugdtheater komen pas in 2021 met al hun nominaties

  27. Planbureau: kwaliteit van leven is meer dan volksgezondheid

    Als de maatregelen om de volksgezondheid te beschermen langer duren, gaat dat ten koste van de algehele kwaliteit van leven. Dat stelt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een advies aan het kabinet over een uitweg uit de coronacrisis. Het SCP ziet bij maatregelen die langer duren ook het risico van meer ongelijkheid, grotere verschillen in welvaart en onderwijsachterstanden groeien.

    Het planbureau wijst met name op de positie van flexwerkers, ouders met drukke banen en eenoudergezinnen. "Zowel in welvaart als welbevinden kunnen verschillen en ongelijkheid snel toenemen." Maatregelen van overheid en werkgevers rond thuiswerken moeten hier rekening mee houden, aldus het SCP.

    Hoe langer de situatie duurt, hoe duidelijker het wordt "dat het beschermen van de volksgezondheid voor veel groepen ten koste gaat van de algehele kwaliteit van leven". Die is volgens het planbureau afhankelijk van zaken die nu geheel of gedeeltelijk wegvallen, zoals sociale contacten, werk en allerlei vormen van vrijetijdsbesteding. Dat geldt niet alleen voor kwetsbare groepen, zoals ouderen, maar voor bijna iedereen in de samenleving.

  28. FIFA organiseert wedstrijd voor steun tegen corona

    's Werelds overkoepelende voetbalorganisatie FIFA gaat een wedstrijd organiseren om fondsen te werven die moeten bijdragen aan de strijd tegen het coronavirus. Hoewel de instantie spreekt van een uniek project, geeft het nog geen details.

    De opbrengst wordt beschikbaar gesteld aan onder meer organisaties die werken aan de ontwikkeling van technieken die de medische zorg en behandeling van Covid-19 toegankelijker en beter moeten maken.

    "Het is onze verantwoordelijkheid solidariteit te tonen met de samenleving en om alles te doen waarmee we kunnen helpen in de strijd tegen deze pandemie", zegt FIFA-voorzitter Gianni Infantino. "We hebben al bijgedragen met eerder campagne's en we hebben een donatie gedaan. Nu gaan we een wedstrijd organiseren die gaat bijdragen aan de wereldwijde inzamelingsacties. We doen dit zo gauw de gezondheidssituatie dit toelaat, ook al gaat dit nog een paar maanden duren."

    De FIFA wil op korte termijn meer laten weten over het plan.

  29. China steunt WHO-onderzoek corona zodra virus onder controle is

    China ondersteunt een alomvattend onderzoek naar de wereldwijde reactie op de Covid-19-pandemie onder leiding van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), nadat het virus dat de ziekte veroorzaakt onder controle is gebracht. Dat zei de Chinese president Xi Jinping maandag tijdens een videotoespraak voor de Algemene Vergadering van de WHO.

    Xi's opmerkingen komen op het moment dat een oproep van de Europese Unie en Australië tot een onderzoek naar de oorsprong en verspreiding van het coronavirus steeds meer internationale steun krijgt. De pandemie heeft wereldwijd meer dan 310.000 mensen gedood.

    China keerde zich eerder nog tegen oproepen voor dergelijke onderzoeken vanuit Washington en Canberra, maar Xi gaf maandag te kennen dat Peking open staat voor een onpartijdige evaluatie.

  30. RIVM: 14 nieuwe sterfgevallen en 27 ziekenhuisopnames

    De afgelopen 24 uur zijn in Nederland 14 sterfgevallen als gevolg van Covid-19 geregistreerd. Het RIVM maakt melding van 27 nieuwe coronagerelateerde ziekenhuisopnames.

  31. Meer mensen boeken vakantiehuis in eigen land

    Nederlanders hebben de afgelopen maand vaker een vakantie geboekt in eigen land. Zo ziet Belvilla de boekingen voor de zomermaanden in eigen land met 65 procent stijgen ten opzichte van vorige maand. Volgens Belvilla zijn vakantiehuizen in de regio's Gelderland, Noord-Holland, Noord-Brabant, Zeeland en Limburg het meest in trek.

    Ook Center Parcs, dat woensdag twee vakantieparken in Limburg en Drenthe heropent, ziet een toename in de boekingen in eigen land. "Mensen zijn veel meer dan normaal geneigd om in eigen land te boeken. Ze zijn op zoek naar ruimte en natuur en een andere plek dan thuis waar ze tijd met elkaar kunnen doorbrengen", zegt een woordvoerder van de vakantieparken. Eind deze maand en begin juni gaan de andere vestigingen in Nederland weer open.

    Roompot Vakanties merkt dat er een "inhaalslag" van boekingen gaande is. "In de maand april boekten veel mensen helemaal niet", zegt een woordvoerder. "Nederlandse gasten boekten de afgelopen tijd voornamelijk in Nederland, en nu de beperkingen aan de grens met Duitsland weer versoepeld zijn, zien we ook voorzichtig meer boekingen van Nederlanders naar Duitsland."

  32. ‘Verlicht lockdownmaatregelen per regio’

    De route uit de lockdown zou per regio moeten verschillen, oppert de Groningse hoogleraar Alex Friedrich. In regio’s waar de besmettingsgraad niet te hoog is, zouden bijvoorbeeld restaurants kunnen worden heropend.

    Lees hier het volledige interview.

  33. 'Verkoop nieuwbouwwoningen loopt goed door'

    Grote schaarste aan nieuwbouwwoningen zorgt ervoor dat de vraag ondanks de coronacrisis hoog blijft. Dat concludeert NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers op basis van de laatste verkoopcijfers.

    In de eerste vier maanden van 2020 zijn in totaal 10.593 nieuwbouwwoningen verkocht, meldt de organisatie. Dat is ruim 3 procent meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. "Door de grote schaarste aan nieuwbouwwoningen staan consumenten nog steeds in de rij voor nieuwbouwprojecten", aldus woningmarktonderzoeker Jannes van Loon.

    Ook zijn er signalen dat de verkoop na april in alle regio's ook nog goed verloopt, laat een rondgang rond projectontwikkelaars en bouwondernemers zien. Het belangrijkste knelpunt is op dit moment het vergunningsproces en het gebrek aan geschikte woningbouwlocaties.

  34. Besmette Belgen melden nauwelijks contacten

    Inwoners van België bij wie is vastgesteld dat ze zijn besmet met het coronavirus zijn terughoudend met het melden van hun contacten. Viroloog Steven van Gucht van het crisiscentrum deed maandag een oproep "volledig open kaart te spelen".

    Sinds een week kunnen mensen die zijn besmet een telefoontje of sms krijgen, met de vraag met wie ze recentelijk in contact zijn geweest. Als de kans groot is dat ook die mensen zijn besmet, wordt hun gevraagd twee weken thuis te blijven.

    "Per besmette persoon die gecontacteerd wordt, krijgen we maar één of geen hoogrisico-contact gemeld", aldus Van Gucht. Hij hamerde op het belang elk contact te melden dat iemand heeft gehad tijdens de besmettelijke periode. Hij benadrukte dat bij dit "volledig anonieme proces" niemand wordt bestraft als hij of zij meer contacten heeft gehad dan is toegestaan.

  35. Op bestickerd en belijnd CS moeten de olifantenpaadjes zich nog vormen

    Het openbaar vervoer maakt zich op voor meer reizigers. Om afstand te kunnen houden op de stations wordt overal gestickerd en belijnd. De hal van het Centraal Station krijgt steeds meer weg van een gymlokaal op een lagere school: je moet van goede huize komen om in een oogopslag te kunnen ontdekken welke van de lijnen en strepen precies op jou van toepassing is.

    Lees hier het volledige artikel.

  36. Artis vanaf Hemelvaart weer open voor dagbezoekers

    Waar Artis nu alleen nog open is voor leden, zijn vanaf Hemelvaartsdag ook niet-leden welkom. Het dierenpark is vanaf donderdag weer geopend voor alle bezoekers.

    Wie een blik wil werpen op het pasgeboren olifantje - eerder de ster van de beperkte heropening - dient wel te reserveren. Op die manier hoopt Artis de drukte te beperken. Microbenmuseum Micropia en het Planetarium blijven voorlopig gesloten, evenals de binnenverblijven en de doorloopverblijven.

    Het dierenpark verzoekt bezoekers bovendien om alleen te voet, per fiets of met de auto te komen. Op die manier moet het lokale openbaar vervoer worden ontzien.

    Beeld ANP
  37. Voetbal in Duitsland van start: bij een doelpunt de ellebogen tegen elkaar

    De Bundesliga beleefde dit weekend zijn herstart. Wat viel op bij de eerste wedstrijden in Europa? Bij een doelpunt de ellebogen even tegen elkaar, en vijf wissels in één minuut.

    Lees hier het volledige artikel.

  38. Pastaketen Vapiano maakt doorstart in Nederland

    De Nederlandse restaurants van pizza- en pastaketen Vapiano, die eerder in mei failliet werden verklaard, verdwijnen niet uit ons land. Het lukte om voor de keten een doorstart te maken.

    Lees hier het volledige artikel.

  39. Coronacijfers in België steeds gunstiger

    In België blijft het aantal nieuwe coronapatiënten in ziekenhuizen, het aantal nieuwe besmettingen en overlijdens door Covid-19 verminderen. Epidemioloog Yves Van Laethem sprak op de dagelijkse persconferentie van het crisiscentrum van 'zeer gunstige cijfers'.

    De afgelopen 24 uur werden 43 nieuwe patiënten opgenomen, waarmee er in totaal 1614 in een ziekenhuis liggen. Het aantal daalt dagelijks met zo’n 4 procent. Op de intensivecareafdelingen liggen 342 mensen, drie minder dan een etmaal eerder.

    Beeld AFP

    Het aantal sterfgevallen steeg met 28 tot 9080. Hierbij is op dagelijkse basis sprake van een afname van 8 procent, zei viroloog Steven Van Gucht. Ook bij het aantal nieuw vastgestelde besmettingen zet de dalende trend door. De afgelopen 24 uur werden er 279 geregistreerd, wat het totaal brengt op 55.559. Hier is sprake van een dagelijkse daling van 7 procent.

  40. Macron en Merkel komen met herstelplan voor EU

    De leiders van Duitsland en Frankrijk overleggen maandag over een plan dat de EU moet helpen te herstellen van de coronacrisis. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron presenteren het initiatief later op de dag tijdens een gezamenlijke persconferentie.

    De Franse regering zegt dat het Frans-Duitse plan is bedoeld om de coronacrisis op Europees niveau te doorstaan. Het gaat om een omvangrijk initiatief waarin onder meer gezondheidszorg, economisch herstel en het milieu aan de orde komen, aldus een verklaring. Het is nog onduidelijk wat voor maatregelen de leiders precies in gedachten hebben.

    Europa is zwaar getroffen door het coronavirus, dat wereldwijd aan honderdduizenden mensen het leven heeft gekost en heeft geleid tot enorme economische schade. Veel Europese landen zijn nu stapsgewijs hun lockdowns aan het versoepelen. De twee leiders spreken elkaar omstreeks 15.30 uur via een videoverbinding. Hun persconferentie moet rond 17.00 uur plaatsvinden.

  41. De schuldvraag steekt de kop op in Bergamo: ‘Het zou een griepje zijn’

    Na bijna twee maanden lockdown komt het Italiaanse Bergamo weer tot leven. Inwoners van de stad die met ruim 5000 doden een schrik­beeld voor de wereld werd, willen weten hoe het zo mis kon gaan.

    Lees hier het volledige artikel.

    Beeld AFP
  42. 'Nederlanders verwachten langdurig geraakt te worden door crisis'

     Nederlanders verwachten langdurig geraakt te worden door de coronacrisis. Dat concluderen economen bij De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van een enquête onder 5000 mensen. Ruim de helft van de respondenten verwacht dat de economische crisis tussen zes maanden en twee jaar zal duren.

    Nederlanders zijn bezorgd over hun werk, inkomen en de waarde van hun bezittingen. Circa een op de zes werknemers houdt er rekening mee dat hij zijn baan in de komende twaalf maanden zal verliezen. Ruim 40 procent van de zelfstandigen verwacht zonder opdrachten te zitten. Meer dan de helft van de respondenten van 65 jaar en ouder gaat ervan uit dat het pensioen wordt gekort. De helft van de ondervraagden houdt in de komende maanden rekening met een forse daling van de waarde van bezittingen zoals woningen en andere beleggingen. Een op de acht Nederlanders verwacht in de komende twaalf maanden moeite te hebben om hun schulden te betalen.

    Deze zorgen hebben als gevolg dat een meerderheid minder wil gaan besteden. Als de ondervraagden 1000 euro financiële steun zouden ontvangen, wordt dat vooral gebruikt voor het aanleggen van financiële buffers of het beperken van betalingsachterstanden en terugbetalen van schulden. Slechts in beperkte mate geven mensen dat uit aan extra consumptie dat niet onder basisbehoeften valt.

  43. Dekkingsgraden pensioenfondsen herstellen zich wat

    De grote pensioenfondsen in Nederland hebben vorige maand kunnen profiteren van de herstellende beurskoersen. Daardoor krabbelden de dekkingsgraden weer wat op na de tegenvallende maand maart. Desondanks staan de pensioenfondsen er nog altijd niet goed voor en dreigen nog altijd pensioenkortingen voor miljoenen in Nederland.

    Bij ABP klom de dekkingsgraad naar 83,2 procent van 82 procent in maart. Ondanks het lichte herstel is bij het grootste pensioenfonds van Nederland nog altijd sprake van de op een na laagste dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden. 

    Zorgfonds PFZW zag de dekkingsgraad naar 84,6 procent klimmen in april. Dat was een maand eerder nog 83,5 procent. Metaalfondsen PME en PMT kwamen uit op dekkingsgraden van respectievelijk 88,3 procent en 87,7 procent. Beide fondsen stonden een maand eerder rond de 86 procent.

  44. Gemeente weigert huur door crisis geplaagde ondernemers kwijt te schelden

    Amsterdam wil horecaondernemers en winkeliers die gemeentevastgoed huren en door de coronacrisis in de problemen komen, geen huur kwijtschelden. Hooguit wordt de huur uitgesteld, maar dat levert een schuld op voor later. "Je verwacht toch meer toeschietelijkheid."

    Lees hier het volledige artikel.

    Het Vondelparkpaviljoen waar horecaonderneming Unlimited Label een café en restaurant van de gemeente Amsterdam huurt.Beeld BEELD ANP
  45. Goudprijs op hoogste niveau sinds 2012 door zorgen coronacrisis

    De goudprijs heeft het hoogste niveau bereikt in bijna acht jaar door zorgen op de financiële markten over de coronacrisis. De prijs van het edelmetaal is dit jaar bezig met een duidelijke opmars omdat beleggers vanwege virusvrees naar veilige havens zoeken om in te investeren.

    De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op circa 1760 dollar, het hoogste niveau sinds oktober 2012. De prijs ging verder omhoog na waarschuwingen van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse Federal Reserve over de economische schade die het coronavirus kan veroorzaken.

    Ook de prijzen van andere edelmetalen zaten in de lift zoals zilver en platina. De goudprijs bereikte in september 2011 een recordniveau met meer dan 1900 dollar.

  46. Jeugdfonds schiet gedupeerden coronacrisis te hulp

    Ouders die de contributie van een sportclub niet meer kunnen betalen omdat ze door de coronacrisis in geldnood zitten, kunnen rekenen op hulp. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur roept gedupeerde gezinnen op zich te melden en betaalt dan tijdelijk de contributie voor een sportvereniging of cultuurclub.

    In de maandag gelanceerde campagne 'Mag ik straks ook weer meedoen?' wordt het belang van samen sporten en meedoen aan culturele activiteiten onderstreept. In Nederland groeien ruim 272.000 kinderen op in armoede en dat aantal zal door de crisis toenemen, vreest het fonds.

    Het geld wordt niet overgemaakt aan de ouders, maar direct betaald aan de vereniging waar het kind lid van is, zoals een voetbal- of judoclub, muziek- of dansvereniging.

  47. Ryanair verwacht de helft minder passagiers

    De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair, die ook vanaf Amsterdam en Eindhoven vliegt, verwacht tot maart volgend jaar de helft minder passagiers te vervoeren vanwege de coronacrisis.

    Daarnaast waarschuwde het bedrijf in zijn handelsupdate voor een recordverlies in het lopende kwartaal. Vanaf juli moeten de zaken wel wat beter gaan, hoopt de onderneming die dan een flink deel van zijn vluchten wil hervatten.

    Beeld AFP

    Ryanair denkt dit boekjaar, dat tot eind maart 2021 loopt, 80 miljoen reizigers te kunnen vervoeren. Voor de coronacrisis was het doel nog bijna twee keer zo hoog.

  48. Vestager bezorgd over marktverstoring EU door crisispakketten

    Het verschil in de mate waarin lidstaten van de Europese Unie met steunpakketten tegen de coronacrisis komen, kan verstorend werken in de interne Europese markt. EU-commissaris Margrethe Vestager (mededinging) spreekt in een interview met verschillende kranten haar zorgen uit over deze ontwikkeling.

    Vooral Duitsland komt met omvangrijke steunpakketten voor bedrijven, met ongeveer de helft van alle steun tegen de crisis, zegt Vestager. Daardoor kunnen Duitse bedrijven de crisis veel beter weerstaan dan bijvoorbeeld Italiaanse ondernemingen, omdat Italië veel minder financiële vuurkracht heeft. Door deze verschillen kunnen bepaalde landen dus sneller herstellen van de crisis dan andere EU-lidstaten.

    De Europese Commissie werkt aan plannen om te zorgen voor een meer evenredige spreiding van overheidssteun aan bedrijven in de EU, om zo een eerlijker speelveld te creëren.

  49. D66 en CU: sta evenementen binnen coronaregels toe

    Evenementen die passen binnen de coronavoorschriften, moeten niet langer worden verboden. Voor bijvoorbeeld een drive-inbioscoop kan best een uitzondering worden gemaakt, vinden regeringspartijen ChristenUnie en D66.

    Evenementen waarvoor een vergunning nodig is, zoals eredivisiewedstrijden en zomerfestivals, zijn tot minstens 1 september verboden. Het kabinet vreest het coronavirus in de kaart te spelen als veel mensen samenkomen.

    Maar dat verbod treft ook evenementen waar bezoekers bijvoorbeeld wel degelijk onderling 1,5 meter afstand bewaren, constateren D66 en ChristenUnie. Dat is zonde. "We vragen het kabinet om te kijken naar wat wél mogelijk is", zegt Tweede Kamerlid Rutger Schonis (D66). Creatieve ideeën voor bijvoorbeeld drive-inbioscopen 'moeten we in deze crisis juist aanmoedigen in plaats van verbieden', stelt zijn CU-collega Eppo Bruins.

    De twee coalitiepartijen wijzen erop dat zulke evenementen in Duitsland en Denemarken wel zijn toegestaan. Ook in Nederland moeten burgemeesters een uitzondering kunnen maken, vinden ze.

    De veiligheid staat volgens Bruins en Schonis voorop, maar zwaar getroffen evenementenbranche en horeca moeten ook niet onnodig aan banden. "Land op slot betekent niet automatisch alle plezier kapot," zegt Schonis.

    Een drive-inbioscoop in Dubai.Beeld AFP
  50. Coronatests ook beschikbaar voor mantelzorgers

    Ook mensen die voor bijvoorbeeld een ziek familielid zorgen, kunnen zich vanaf maandag 18 mei laten testen op het nieuwe coronavirus bij klachten die wijzen op een besmetting. Daarvoor is voldoende capaciteit beschikbaar, meldde minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) al eerder.

    Testen is alleen zinvol als tijdens het verzorgen de 1,5 meter afstand niet is aan te houden, meldt MantelzorgNL. Dat is de landelijke vereniging die de belangen behartigt van mantelzorgers. 'Denk hierbij aan het druppelen van ogen, het aantrekken van steunkousen en het helpen met aankleden.' Testen gebeurt alleen bij klachten die passen bij Covid-19, zoals koorts, luchtwegklachten, hoesten, verkoudheid, niezen of kortademigheid.

    Mantelzorgers kunnen vanaf 18 mei in bepaalde gevallen ook beschermingsmiddelen krijgen, zoals mondkapjes, handschoenen, brillen en schorten.