Afzien van vakantiegeld of een deel van het salaris inleveren, werknemers zien het niet zitten. Ook niet in de sectoren waar de coronacrisis het hardst toeslaat, zoals in de horeca en het toerisme.

Vakantiegeld later uitkeren zou nog wel bespreekbaar zijn: 39 procent van de werknemers is daartoe bereid. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 8200 werknemers en 500 werkgevers.

Weinig steun

Om de financiële druk van de coronacrisis op de horeca te verlichten, heeft branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KNH) werknemers opgeroepen dit jaar van het vakantiegeld af te zien. Ook andere bedrijven zien dit als een oplossing om niet in de financiële problemen te komen.

Werknemers zitten daar niet op te wachten. Het niet betalen van vakantiegeld is voor slechts 13 procent van de werkenden een optie, 76 procent wil het geld gewoon op hun rekening zien dit jaar. "Vakantiegeld is geen sigaar uit eigen doos, geen cadeautje van de werkgever. Het hoort bij mijn salaris, dus ik heb er recht op", zegt een ondervraagde.

Helft ondernemers in financiële problemen

Werkgevers vinden het logischerwijs een beter idee dan werknemers, maar ook zij zijn lang niet allemaal enthousiast. Een op de vijf (22 procent) vindt het terecht om hun werknemers het vakantiegeld te ontzeggen als dat de financiële druk op het bedrijf verlicht.

En die druk is er. De helft (48 procent) van de ondervraagde ondernemers zegt financiële problemen te hebben door de coronacrisis, nog eens 13 procent heeft zelfs grote financiële problemen. Vooral in de horeca, cultuur, recreatie en toerisme vallen harde klappen.

Geen financiële middelen voor vakantiegeld

Het niet uitkeren van vakantiegeld zou ruim een derde van de ondernemers (37 procent) helpen de financiële druk te verlichten. Voor 8 procent van hen is het zelfs doorslaggevend om de crisis te overleven. Ook zegt 15 procent de financiële middelen niet te hebben om al het personeel vakantiegeld uit te keren.

Desondanks zijn er nog weinig gesprekken gevoerd over loonoffers. Van de ruim 8000 werknemers in het onderzoek hebben krap 100 mensen het verzoek van hun werkgever gehad om af te zien van hun vakantiegeld. 5 procent van de werknemers heeft met hun werkgever gepraat over het later of gespreid uitkeren van hun vakantiegeld.

'Werkgevers moeten een buffer opbouwen'

In de horeca hebben meer werknemers het verzoek al gehad: het niet, later of gespreid uitkeren van vakantiegeld is al bij 35 procent van hen ter sprake gekomen.

Ook in de loonkosten gaan werkgevers de oplossing niet vinden. Salaris inleveren is voor 83 procent van de werknemers onbespreekbaar. "Het is niet terecht, ik heb er voor gewerkt. Werkgevers moeten een buffer opbouwen om dit soort dingen op te kunnen vangen", geeft iemand aan.

Lees ook

'Dubbel de sjaak'

En bovendien: "Tijdelijke verlaging van je salaris kan gevolgen hebben voor pensioenopbouw of WW, mocht je toch worden ontslagen. Dus dan ben je dubbel de sjaak", merkt een ander terecht op.

Het lijkt erop dat ook werkgevers dit niet als optie zien, slechts 1 procent van de werknemers heeft het verzoek gekregen salaris in te leveren.

Een offer vragen om het bedrijf te redden? Dan moet je wel je personeel overtuigen

Bekijk hier de tv-reportage.
info

Over dit onderzoek

Het onderzoek (pdf) is gehouden van 14 tot en met 16 mei 2020. Aan het onderzoek deden 27.744 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee, onder wie 8.207 werknemers in loondienst en 467 ondernemers met personeel. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit 70.000 leden. Panelleden krijgen ongeveer een keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.