Medewerkers bij de kerncentrale van Fukushima
NOS NieuwsAangepast

'Straling op recordhoogte in Fukushima is gevolg van nieuwe robot'

In een van de reactoren van de kerncentrale bij Fukushima zijn zeer hoge stralingswaarden gemeten. Volgens de eigenaar van de centrale, Tepco, zijn de waarden sinds de kernramp in 2011 niet zo hoog geweest. Dat de gemeten waarden zo hoog liggen, is volgens atoomdeskundige Wim Turkenburg te verklaren door een type meetrobot.

In het beschermende gebouw om reactor 2 heen, het zogenoemde insluitingsvat, zijn waarden gemeten van 530 sievert per uur. Het oude record stond op 73 sievert per uur.

Om een idee te geven: een dosis van 1 sievert is genoeg om ziek of misselijk te worden van de straling. De helft van de mensen die zijn blootgesteld aan een dosis van 5 sievert sterft binnen een maand. Een dosis van 10 sievert is dodelijk binnen een paar weken.

Tepco heeft de hoeveelheid straling berekend op basis van video-opnamen die een robot heeft gemaakt onder de reactor. Het is de bedoeling dat een robot de reactor later deze maand binnengaat, om de situatie daar goed te bekijken.

Nog 40 jaar en alle chemische rommel is opgeruimd.

Wim Turkenburg

Atoomexpert en emeritus hoogleraar Wim Turkenburg zegt dat de meetrobot de verklaring kan zijn. "Ik ga ervan uit dat de straling niet oploopt. Ze kunnen nu dichterbij meten met een robot."

Eerder ging de robot waarmee ze deze metingen verrichten kapot waardoor ze dus niet zo ver in de reactor kwamen. "Dat is nu wel gelukt, daarom is deze hoge straling gemeten."

Turkenburg benadrukt dat Japan wel voor een enorme uitdaging staat. "Binnen 40 jaar willen ze alle chemische rommel opgeruimd hebben. Ook de lava die onder de grond van de centrale zit."

Eigenaar Tepco heeft nog geen verklaring voor de hoge stralingswaarden en heeft ook nog niet gezegd wat het bedrijf eraan wil doen. Door het insluitingsvat heeft de piek geen gevolgen voor de omgeving.

In maart 2011 was er een zeer zware aardbeving voor de Japanse oostkust, met een tsunami als gevolg. De vloedgolf verwoestte de koeling van de kerncentrale. Daardoor liep de temperatuur in de reactoren op en vond in drie reactoren een kernsmelting plaats.

Door de tsunami kwamen zo'n 16.000 mensen om het leven. Meer dan 160.000 mensen werden geëvacueerd als gevolg van de kernramp. Het is niet bekend of, en zo ja hoeveel slachtoffers de straling heeft geëist.

Terugblik: kernramp Fukushima (2011)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl