Rijschoolhouder Tristan Kock uit Vriezenveen is des duivels als hij ziet dat in het buitengebied van Vriezenveen een groep eenden ziet oversteken en een tegenligger gewoon doorrijd en de eendjes plet. Maar hoe zit het ook alweer met die regels?

Zelf laat Kock zijn leerling in de lesauto stoppen voor de groep eenden en achter hen stopt dan nog een auto. "Maar de tegemoetkomende zwarte auto die de eendjes uiteindelijk doodreed, kon echt makkelijk gewoon stoppen", zegt Kock.

Je moet stoppen, tenzij...

De vraag is: móet je stoppen voor dieren? "Ja", zegt Nathalie Dingeldein van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). "Maar", gaat ze verder: "voorop staat dat je niemand op de weg in gevaar mag brengen. Dat is echt je plicht als bestuurder. En dat betekent óók in onverwachte situaties als er een dier oversteekt."

Voormalig landelijk verkeersofficier Koos Spee wijst erop dat in de wegenverkeerswet niet gerept wordt over dieren. Maar, zegt hij ook, je hebt - ook als bestuurder - wel degelijk rekening te houden met de wet: 'Zorg voor het welzijn van dieren'. "Daar staat in dat je dat je een dier niet hulpbehoevend achter mag laten." Als je en wild dier aanrijdt dien je de politie te bellen zodat die een dier eventueel uit zijn lijden kan verlossen.

Is het strafbaar?

Of je strafbaar bent in geval van het doodrijden van een dier terwijl je hád kunnen remmen? Jaira Boissevain, advocaat en docent dieren- en veterinair recht bij de Universiteit Utrecht, legt uit dat een eenduidig antwoord op die vraag niet te geven is. "Aan de ene kant verplicht de wet je tot een zorgplicht voor dieren, aan de andere kant heb je de plicht nooit een verkeersonveilige situatie te late ontstaan."

Voor rijschoolhouder Kock is het duidelijk: van een verkeersonveilige situatie was bij stoppen van de bewuste zwarte auto echt geen sprake geweest. "Hij kon stoppen. Het was dusdanig overzichtelijk dat er een mogelijkheid was te stoppen."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.