NOS Nieuws

Erdogan wil toerisme-boost: vier bruiloft hier, en vergeet je buren niet

De Turkse president Erdogan streeft ernaar om 8 miljoen toeristen meer aan te trekken en zo de staatskas te spekken. Een campagne onder de noemer 'breng je buren mee en kom' moet de sector tientallen miljarden euro's opleveren.

De campagne is vooral gericht op Turken die buiten hun geboorteland wonen. Erdogan hoopt dat zij hun vakanties in Turkije vieren en daarbij de buren meenemen. Volgens Erdogan leven op dit moment zo'n 5 miljoen Turken over de grens, van wie de meeste in landen als Duitsland, Nederland, Frankrijk, België en Groot-Brittannië.

Daarnaast zijn er 3,5 miljoen Turken die ooit in het buitenland woonden en naar Turkije zijn teruggekeerd, aldus Erdogan. Ook zij hebben nog steeds banden met de landen waar ze ooit woonden.

Laten we verstandig zijn en speciale feesten vieren in ons land.

President Erdogan

"Wij beschouwen al onze burgers in het buitenland als onze toeristische ambassadeurs. Dus ik nodig onze burgers in het buitenland uit ten minste een week van hun vakantie door te brengen in Turkije, naast een bezoek aan familie", zei Erdogan.

Naast vakanties, hoopt Erdogan ook dat Turken feesten als bruiloften in Turkije vieren en niet in het land waar ze wonen. Volgens hem vieren Turken nu zo'n 50.000 huwelijken in het buitenland. "Broeders in Duitsland, Frankrijk, België, Groot-Brittannië en andere landen: laten we verstandig zijn en speciale feesten vieren in ons land."

Mislukte coup en aanslagen

De campagne volgt op een daling van het aantal toeristen na aanslagen en de mislukte couppoging vorig jaar juli. Dat leidde vorig jaar tot een omzetdaling van 30 procent voor de Turkse toerismesector. Volgens het Turkse statistiekbureau Turkstat zijn de inkomsten in 2016 teruggelopen tot 20,6 miljard euro.

Het tegenvallende aantal toeristen is problematisch, want toerisme is een belangrijk onderdeel van de Turkse economie. De overheid geeft flink meer geld uit dan er binnenkomt en toeristen zijn juist een belangrijk middel om dat verschil te verkleinen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl