Direct naar artikelinhoud
Inreisverbod

Starbucks gaat veteranen voorrang geven op vluchtelingen

Starbucks-topman Howard Schultz.

De Amerikaanse koffieketen Starbucks beloofde eerder deze week om wereldwijd 10.000 vluchtelingen aan te werven als reactie op het omstreden inreisverbod van president Donald Trump. Maar na negatieve reacties van voorstanders van de 'moslimban' krabbelt de multinational terug.

Afgelopen zondag kondigde CEO Howard Schultz met veel bombarie aan dat zijn bedrijf zich engageert om de komende vijf jaar in de 75 landen waar de onderneming actief is, mensen aan te werven die oorlogen, vervolging en discriminatie ontvlucht zijn. Het was een van de sterkste reacties op het inreisverbod dat Trump heeft ingesteld, maar Schultz buigt nu onder de druk van voorstanders van de ban. 

Na de aankondiging van Schultz begonnen heel wat klanten via sociale media op te roepen tot een boycot van de grootste koffieketen ter wereld. En hoewel Starbucks ook heel wat lovende commentaren kreeg, trekt Schultz zijn aanbod nu weer (deels) in.

Starbucks gaat nu eerst een vorige belofte inlossen en versneld veteranen en de partners van militairen aanwerven. Het bedrijf had immers in 2013 aangekondigd dat het tegen 2018 10.000 veteranen aan een job zou helpen. Intussen heeft Starbucks al ruim 8.800 mensen uit die doelgroep aangeworven.