Voedingscentrum: meeste mensen hebben in coronatijd hun eetgewoonten niet aangepast
Vanwege de coronacrisis zitten veel mensen al maanden thuis. Ondanks die grote verandering hebben de meesten van ons slechts kleine veranderingen aangebracht in koop-, kook- en eetgedrag. Dat blijkt uit een enquête van het Voedingscentrum. Wel wassen we vaker onze handen.
Oude gewoonten slijten niet, zo blijkt maar weer eens. In een grote enquête die het Voedingscentrum hield, blijkt dat we qua eten en koken ons gedrag nauwelijks hebben aangepast. Het merendeel (83 procent) van de 1030 deelnemende Nederlanders boven de achttien jaar geeft aan dat zij niet anders zijn gaan eten nadat de coronamaatregelen van kracht werden, zo blijkt uit de enquête die vandaag wordt gepresenteerd. Die overgrote meerderheid eet evenveel als normaal en niet gezonder of ongezonder dan ervoor. Een groot deel (70 procent) zegt daarnaast niet op andere momenten te zijn gaan eten of vaker iets te nemen (73 procent).
Eetgedrag is aangeleerd en ingesleten door de jaren heen
,,Dat mensen aangeven weinig veranderd te hebben in hun gedrag verbaast ons niet’’, stelt Roel Hermans, expert voeding en gedrag bij het Voedingscentrum. ,,Eetgedrag is aangeleerd en ingesleten door de jaren heen. Ondanks alle maatregelen gaat het gewone leven door en mensen houden dan ook graag vast aan hun gewoonten.’’
Gezonder eten en minder alcohol
Toch zijn er wel wat subtiele veranderingen te zien. Zo geeft een op de tien Nederlanders aan gezonder te eten, omdat zij bijvoorbeeld meer tijd hebben om gezond te koken of de behoefte hebben om hun weerstand te vergroten. Ook geeft een deel aan minder ongezonde verleidingen te ervaren door anderen (bijvoorbeeld geen koekje bij de koffie) of doordat ze niet meer uit eten gaan.
Ook geeft een derde van de deelnemers aan meer op de kilo’s te letten en vijf procent geeft aan actief te zijn gaan afvallen. Ook drinkt een op de vijf mensen nu minder alcohol dan voorheen, bij studenten is dit maar liefst 65 procent.
Verhaal gaat verder onder de video
Betere hygiëne in de keuken
Uit het onderzoek blijkt dat we momenteel vaker en/of beter onze handen wassen voor het koken (70 procent) en eten (65 procent). Bijna de helft van de mensen geeft aan vaker hun groente of fruit te wassen voor het eten. Vooral 65-plussers zijn beter op hun hygiëne gaan letten tijdens het koken.
Doorzetten
Als we deze positieve veranderingen vasthouden, betekent dat volgens Roel Hermans van het Voedingscentrum ‘veel winst’. ,,Meer hygiëne kan leiden tot minder voedselinfecties bijvoorbeeld.’’ Ook op het gebied van gezondheid ziet hij kansen. ,,Houd het gezonder eten en minder alcohol drinken vast: het is gezondheidswinst als je nieuw aangeleerde gewoonten kunt volhouden en een blijvende verandering in je eetgedrag kunt maken.’’
Verhaal gaat verder onder de infographic
Moeilijke momenten
Een kleine groep (zeven procent) is juist ongezonder gaan eten door de situatie, vanwege ongezonde eetverleidingen in huis, meer ontspanningsmogelijkheden en verveling. Een vijfde van de deelnemers zegt nu meer te snacken en snoepen, elf procent geeft aan nu meer alcohol te drinken.
,,Deze bevindingen zullen vast óók herkenbaar zijn voor sommige mensen’’, geeft Hermans aan. ,,Ook je eigen thuisomgeving kan prikkelen om ongezond te eten of alcohol te drinken. Als je bijvoorbeeld veel snoep en snacks in huis hebt, is de kans ook groter dat je ervan gaat eten.’’
Gezond en eiwitrijk leven in coronatijd. Hoe doen we dat? Diëtist Ellen Steinmeijer legt het ons uit.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Schoonmaaktip
Lenteschoonmaak voor je tuinset: dit sopje gebruik je het beste om weervlekken uit je kussens te krijgen
-
30
Minder bio-producten in de schappen of verpakt in plastic: ‘Controles slaan volledig door’
Winkels zetten het mes in hun bio-assortiment, omdat Nederland de Europese regels zo streng uitvoert. Mede daardoor worden biologische groente en fruit steeds vaker in plastic verpakt, constateert het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) in een nieuw advies aan het kabinet. -
PREMIUMStappenplan
Meeste huizenbezitters hebben voldoende spaargeld om huis te verduurzamen, maar hoe pak je dat aan?
Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt toezichthouder De Nederlandse Bank (DNB). Verreweg de meeste huizenbezitters hebben voldoende spaargeld op hun rekening om het te kunnen bekostigen, concludeert de centrale bank na onderzoek. Wat zijn de mogelijkheden voor het verduurzamen van je huis en welke subsidies bestaan er? -
Koken & eten
Anti-Dieetdag: helft van mensen krijgt ‘grappig bedoelde kritiek’ over gewicht
Het is vandaag Wereld Anti-Dieet dag, een dag om zonder schroom toe te geven aan al je ‘guilty pleasures’: een frietje mét, macaroni met kaas, of cake met slagroom. -
PREMIUM
Omega 3 kan hart- en vaatziekten voorkomen, maar je lichaam maakt het zelf niet aan: in deze voeding zit het
Omega 3-vetzuren helpen hart- en vaatziekten voorkomen en bevorderen een goed functionerend immuunsysteem. Alleen: ons lichaam maakt ze zelf niet aan. Hoe kunnen we ze dan toch binnen krijgen? Professor Imogen Foubert en diëtiste Nadine Vanvuchelen leggen uit hoe je je omega 3-niveau kunt opkrikken.
-
DE KWESTIE202
Praat mee: Is suikerbelasting op suikervrije dranken wel eerlijk?
-
-
-
PREMIUMProefpanel
Getest: tompoucen uit de supermarkt, deze moet je niét eten: ‘Het deeg is taai en de vulling lijkt op vla’
Zaterdag is het Koningsdag. Dan gaan we weer massaal aan de tompouce. Nu (vaak) bedekt met oranje glazuur, en die straks weer roze of geel is. Maar het gaat niet om de bovenkant, zo blijkt. ,,Het is het bladerdeeg en de gele room waar het om draait.’’ -
Voedselproducenten Fairtrade, Knorr, Koh Tai en Patak’s halen vlees en vis uit de helft van hun recepten
Supermarktketens Jumbo en Plus, evenals de voedselproducenten Conimex, Fairtrade, Knorr, Koh Tai en Patak’s gaan hun verpakkingen aanpassen zodat de helft van de recepten daarop volledig vegetarisch of veganistisch wordt. Dat doen zij op verzoek van Wakker Dier, meldt de organisatie.
-
PREMIUM
Spitskool, rode kool of savooiekool: Ga met deze recepten voor minder vlees en meer groenten
-
consumentenbond
De keukenmachine is ideaal voor wie graag bakt, dit is de beste
Wat is de beste keukenmachine? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
-
PREMIUMVoor jou getest
Van dit merk heb je vast nog nooit gehoord, maar zij maken de lekkerste kant-en-klaarpannenkoeken