Direct naar artikelinhoud

Boze Trump gooit hoorn op de haak na uitval tegen Australische premier

Donald Trump telefoneert vanuit het Witte Huis. Rechts: Australisch premier Malcolm Turnbull.

De gesprekken die Donald Trump vorige week hield met de leiders van Australië en Mexico verliepen niet zo hartelijk als was voorgesteld. De Amerikaanse president is uitgevallen tegen de minister-president van Australië, Malcolm Turnbull. Volgens regeringsfunctionarissen zou hij Turnbull hebben vervloekt vanwege een vluchtelingenakkoord en hebben opgeschept over zijn electorale winst. Ook zou hij Mexicaans president Nieto hebben gedreigd met het sturen van het leger als Mexico "de bad hombres daar niet stopt".

De Amerikaanse president noemde volgens The Washington Post het Australisch-Amerikaans vluchtelingenakkoord, dat inhoudt dat de VS 1.250 vluchtelingen zullen opvangen die momenteel in de Australische detentiecentra op Nauru en Manus Island vastzitten, de "slechtste deal ooit". Trump verweet Turnbull dat de deal zijn politiek "doodsvonnis" is en beschuldigde Australië ervan de "volgende Boston bombers" te willen exporteren.

De krant citeert ook een hoge Amerikaanse verantwoordelijke die stelde dat Trump aan Turnbull zou verklaard hebben dat hij "de intentie heeft" om het vluchtelingenakkoord te respecteren, wat hem de ruimte geeft om in de toekomst nog steeds uit de deal te stappen.

Na afloop van het gesprek haalde Trump op Twitter hard uit naar zijn voorganger, Barack Obama. Hij beschuldigde hem ervan een "stomme deal" te hebben gesloten met Australië over de opname van de illegale immigranten.

Twitter bericht wordt geladen...

Amper 25 minuten

In de briefing over het telefoongesprek met Turnbull zou volgens The Washington Post hebben gestaan dat Trump de hoorn na 25 minuten op de haak zou hebben gegooid. Voor het gesprek was een uur uitgetrokken. Trump zou gezegd hebben dat het gesprek met Turnbull van zaterdag het "ergste telefoongesprek was" dat hij die dag voerde. Zaterdag belde Trump ook onder meer met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en met de Russische president Vladimir Poetin.

Turnbull wil aanvankelijk niet officieel reageren op het telefoongesprek. Hij bevestigde wel dat de band met de VS "zeer sterk" blijft. Nadien liet hij alsnog weten dat het gesprek "hoffelijk eindigde". Maar nieuwszender ABC meldt op gezag van bronnen binnen de Australische overheid dat de berichten van de Washington Post "nagenoeg accuraat" zijn. Ze noemen de conversatie "robuust" en "korter dan verwacht". Een minister verklaarde dat Trump "de deal haat".

Extreme doorlichtingsmaatregelen

De woordvoerder van het Witte Huis Sean Spicer verklaarde dinsdag nog dat de deal nog zal doorgaan, maar dat er "extreme doorlichtingsmaatregelen" toegepast zullen worden.

Australië is een van de meest trouwe bondgenoten van de Verenigde Staten sinds de Tweede Wereldoorlog. Beide landen werken samen rond spionage en defensie, en wisselen grote hoeveelheden informatie met elkaar uit. Ze waren samen betrokken bij de oorlogen in Afghanistan, Irak en Syrië.

Vijandige toon

Het telefonische  onderhoud met zijn Mexicaanse collega Nieto, een dag eerder, verliep ook heel anders dan Washington en Mexico-Stad vrijdag naar buiten brachten. "Het was een heel vriendelijk gesprek", zei Trump toen. Maar nu blijkt dat Trump zich dreigend opstelde tegenover Nieto, als tenminste een transcriptie klopt van een deel van het gesprek waarover AP beschikt.

"Je hebt een groep slechteriken daar", zou Trump tegen Nieto hebben gezegd. "Je doet niet genoeg om ze te stoppen. Ik denk dat je leger bang is. Ons leger is niet bang. Dus wellicht moet ik ze maar sturen om dit op te lossen." Het is niet duidelijk hoe Nieto vervolgens reageerde.

Dezelfde harde houding nam de regering-Trump gisteren ook aan tegen de Iraanse leiders.

"Vanaf vandaag is Iran is bij deze officieel gewaarschuwd", aldus nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn over een omstreden test met een middellange afstandsraket. Generaal Flynn, die wordt beschouwd als een militaire hardliner, uitte de dreigende taal nadat een beraad van de Veiligheidsraad van de VN over de rakettest op niets was uitgelopen.

De toon van de telefoongesprekken geeft aan dat Trump bereid is net zo hard uit te varen tegen wereldleiders, zelfs vrienden zoals Australië, als hij de afgelopen twee jaar deed tegen zijn tegenstanders in de verkiezingscampagne. De uithaal naar Turnbull is extra pikant omdat Australië, dat meevocht in Vietnam, Irak en Afghanistan, al decennialang een van de trouwste bondgenoten van de VS is. Trump werd boos nadat hij zaterdag al vier regeringsleiders aan de telefoon had gehad, onder wie die van Japan, Duitsland, Frankrijk en Rusland.