Ga naar Content
Noord-Holland

Steeds meer toeristen, dus steeds duurdere hotelkamers

2 februari 2017, 08.09 uur · Aangepast 2 februari 2017, 08.47 uur
Door: · Foto: Shutterstock

AMSTERDAM Als gevolg van de aanhoudende toenemende stroom toeristen die Amsterdam en de rest van het land bezoeken, rijzen de prijzen van hotelkamers de pan uit. De gemiddelde hotelkamer was vorig jaar 8 procent duurder dan een jaar eerder, een prijsstijging die de afgelopen twintig jaar niet voorkwam.

Dat meldt het economisch bureau van ABN AMRO. Het bureau verwacht dat de prijzen dit jaar nog verder zullen oplopen. Een hotelkamer kost gemiddeld 104 euro per nacht: voor een kamer in een 3-sterrenhotel ben je ongeveer 88 euro kwijt, terwijl je voor een nacht in een 5-sterrenverblijf gemiddeld 208 euro mag neertellen. 

Lees ook: Veel hotels in Amsterdam zijn ronduit smerig

Er is sprake van grote regionale verschillen, waarbij toeristen in de regio Amsterdam het diepst in de buidel moeten tasten. Hotelkamers in Utrecht, Rotterdam, Eindhoven en Maastricht zijn aanzienlijk goedkoper. 

26 miljoen 
De afgelopen vijf jaar is het aantal toeristen met ongeveer een kwart toegenomen. Bezochten in 2012 nog 21 miljoen toeristen ons land, vorig jaar waren dat er 26 miljoen. Hoewel de meeste toeristen Amsterdam bezoeken, is er ook een groeiende belangstelling voor Rotterdam.  

Lees ook: Amsterdams hotel laat robot zijn gasten bedienen

ABN AMRO verwacht dat de omzet van de branche dit jaar met 3 procent groeit. De afgelopen 7 jaar namen de opbrengsten met 30 procent toe, aldus de bank. Niet alleen groeit het aantal hotels, die accomodaties zitten ook voller. Daarom zijn er ook bouwplannen, voor een groot deel van investeerders uit Duitsland en het Midden-Oosten.