Pompeo: China experimenteert in meerdere labs met ziektekiemen

Nieuws
De minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, Mike Pompeo, denkt dat China in meerdere laboratoria experimenteert met besmettelijke ziektekiemen. De Amerikaanse president Donald Trump zei eerder deze week al dat de VS onderzoeken welke rol China heeft gespeeld bij de verspreiding van het nieuwe coronavirus.
anp
woensdag 29 april 2020 om 17:48
Afbeelding
beeld anp

“Er zijn vandaag de dag meerdere labs in China waar men, denken we, werkt met besmettelijke pathogenen”, zei de minister van Buitenlandse zaken en oud-chef van inlichtingendienst CIA woensdag in een persconferentie. Pompeo zei niet te weten of die eventuele laboratoria voldoende beveiligd zijn om een nieuwe wereldwijde uitbraak te voorkomen. “Onthoud dat dit niet het eerste virus is dat uit China komt”, voegde hij eraan toe.

President Trump liet zich eerder deze week al kritisch uit over China. Hij zei “niet blij te zijn met China” en “te geloven dat het virus bij de bron gestopt had kunnen worden.” Ook zinspeelde Trump op compensatie door de Chinezen.

Eerdere beschuldigingen

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde vorige week al boos op eerdere beschuldigingen van Pompeo. Hij had gezegd dat de communistische partij heeft geprobeerd de ernst van het nieuwe coronavirus geheim te houden.

De directeur van een laboratorium in Wuhan, de Chinese miljoenstad waar het coronavirus eind vorig jaar voor het eerst uitbrak, ontkende daarvoor dat het virus uit zijn onderzoeksinstituut afkomstig is. De Amerikaanse nieuwszender Fox News kwam eerder met de claim op basis van onbekende bronnen, dat de wereldwijde pandemie begon in een lab in de Chinese stad Wuhan.

Fox News heeft nauwe banden met de Amerikaanse president Donald Trump en zijn achterban. Vanuit die hoek krijgt China al langer de schuld van de coronacrisis. Zo sprak Trump zelf een tijdje van het ‘Chinese virus’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

Afbeelding

Politici verontrust over vermeende Russische geldstromen

Een reeks Tweede Kamerleden heeft donderdagochtend verontrust gereageerd op berichten dat Europese politici geld uit Rusland zouden hebben gekregen om Russische propaganda te verspreiden.

Afbeelding

Amsterdamse AEX-index stijgt weer naar record

De AEX-index in Amsterdam is donderdag opnieuw naar een recordniveau gestegen, geholpen door de koerswinsten op Wall Street een dag eerder. Op het Damrak kwamen de uitbater van snellaadstations Fastned, de aanbieder van postkluisjes InPost en investeerder HAL met cijfers.

Afbeelding

Duitse oud-leider Schröder voor onderhandeling Westen en Poetin

De Duitse oud-bondskanselier Gerhard Schröder denkt dat zijn vriendschap met de Russische president Vladimir Poetin kan helpen bij het beëindigen van de oorlog in Oekraïne. Hij vindt dat het Westen met Poetin moet onderhandelen.

Afbeelding

Foodwatch stapt naar RCC om misleiding met vrije-uitloopeieren

Voedselwaakhond Foodwatch stapt naar de Reclame Code Commissie (RCC) omdat consumenten misleid worden bij het kopen van vrije-uitloopeieren. Op de verpakkingen staan plaatjes van leghennen die buiten leven terwijl ze in werkelijkheid vaak verplicht opgehokt zitten om verspreidi..

Afbeelding

Hogere opening beurzen verwacht, cijfers Fastned en InPost

De Europese aandelenbeurzen lijken donderdag hoger te openen. Daarmee zou de Amsterdamse AEX-index het record nog verder aanscherpen. De stemming wordt gesteund door de winsten op Wall Street.