RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Editie NL

Onderzoek naar reuk- en smaakverlies coronapatiënten: 'Ik lustte niks meer'

Foto ter illustratie Beeld © Getty

Ruik je die stinkende vuilniszak niet meer? Of smaakt je eten opeens naar niets? Het verliezen van je smaak en geur kan mogelijk een vroegtijdig symptoom zijn van het coronavirus. Dat wordt nu onderzocht in een grootschalig onderzoek.

Koorts, hoesten en kortademigheid zijn de belangrijkste symptomen van Covid-19, dat veroorzaakt wordt door het coronavirus. Maar veel mensen die de ziekte hebben gehad, melden dat ze hun reuk en smaak kwijt waren.

Weken zonder smaak

"Ik ben positief getest. Ik kreeg eerst koorts en daarna had ik geen geur en smaak meer", vertelt Demi aan EditieNL. "Het enige wat ik nog lustte was water, terwijl ik dat nooit lekker vind. Pas na vier weken kwam mijn smaak terug."

Ook Judith had reuk- en smaakverlies. "Ik had een appeltaart gebakken voor mijn collega's. Zij roken het al van verre, maar ik kon niks ruiken, ook al zat ik er met mijn neus bovenop. Mijn smaak is weer terug, maar na vijf weken kan ik nog steeds niet fantastisch ruiken."

Honden
Lees ook:
Honden trainen om coronavirus op te sporen: 'Het is mogelijk'

Vragenlijst

"Half maart kregen we de eerste berichten dat patiënten met Covid-19 rapporteerden dat ze ook last hadden van reuk- en smaakklachten. Er zijn wat individuele onderzoeken gedaan, maar eigenlijk is het een probleem dat je wereldwijd moet aanpakken", vertelt Sanne Boesveldt, universitair hoofddocent bij de Wageningen University & Research.

"Er is nu een wereldwijd netwerk opgesteld dat bestaat uit 600 onderzoekers uit 50 landen. We doen onderzoek naar smaak- en reukverlies bij coronapatiënten", aldus Boesveldt, die coördinator is van het Nederlandse onderzoek, waar meerdere universiteiten aan meedoen. "We hebben een vragenlijst online gezet met vragen als: wat zijn de klachten precies, en hoe vaak komt het voor?"

Vroeg signaal van corona

De aanwijzingen zijn er dus dat deze symptomen een vroeg signaal zijn van het coronavirus. "Als dat een van de uitkomsten van het onderzoek is, kunnen mensen zichzelf en anderen beter beschermen. Dan kunnen ze bij die symptomen bijvoorbeeld eerder in zelfisolatie."

De onderzoekers zijn ook bezig met het ontwikkelen van een thuistest. "Dat gaan we doen met producten die iedereen in zijn keukenkastje heeft staan."

Verlies
Lees ook:
Verlies van reuk en smaak mogelijk signaal corona

Zelftest

De test van de onderzoekers is nog niet ontwikkeld, maar er zijn wel alternatieven. Zo bouwde het Weizzman Instituut in Israël de website Smelltracker. In eerste instantie bedoeld om reuk in kaart te brengen, nu wordt het ingezet voor corona-onderzoek.

"Mensen kunnen via de site een reuktest doen. Het is een vragenlijst waarin ze symptomen van Covid-19 kunnen invullen", legt Monique Smeets uit. Ze maakte de Nederlandse variant van de test. "Daarna kun je vijf huishoudelijke producten kiezen waar je aan ruikt. Je geeft dan bijvoorbeeld de sterkte van reuk aan, dit kun je elke dag doen. Je krijgt dan een grafiekje van je eigen reukvermogen en zo kun je volgen of het is verminderd of veranderd."

Database aanleggen

Met de Smelltracker kan op deze manier worden nagegaan hoe je reukvermogen zicht ontwikkelt met het verloop van de symptomen van corona. "En we leggen een database aan die toont in hoeverre het verlies van reuk een vroeg signaal is van het virus."

Bekijk hier de video:

02:16