RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Trump 'niet blij met China' en verrast door vraag naar desinfectiemiddel

De Amerikaanse president Donald Trump. Beeld © AFP

De Amerikaanse president Donald Trump is 'niet blij met China' en wil onderzoeken of het land verantwoordelijk is voor de verspreiding van het coronavirus. Ook zegt Trump 'geen verantwoordelijkheid te nemen' voor een toename in telefoontjes over desinfectiemiddel.

Tot vorige week gaf president Trump iedere dag een persconferentie. Maar toen zijn uitspraak over het injecteren van disinfectiemiddel vorige week zwaar werd bekritiseerd, besloot hij de dagelijkse persconferenties voorlopig te onderbreken.

Trump
Lees ook:
Trump wil desinfectiemiddel per injectie toedienen: 'Totaal ridicuul'

Vandaag verscheen Trump toch opnieuw in de rozentuin van het Witte Huis voor een nieuwe persconferentie.

Compensatie van China

De president vertelde tijdens die persconferentie 'niet blij te zijn met China'. Hij gelooft dat het coronavirus bij de bron gestopt had kunnen worden. "Misschien was het onvermogen, misschien was het iets anders. We gaan dat uitzoeken", vertelde Trump.

Ook begon Trump over mogelijke financiële compensatie door China. "Duitsland heeft het over 130 miljard euro. Bij ons is de schade veel hoger, reken daar maar op."

Vaccin-expert
Lees ook:
Vaccin-expert VS: ontslagen om afraden 'coronamedicijn' Trump

De opmerking over desinfectiemiddel werd tijdens de persconferentie ook besproken. Volgens de gouverneurs van de Amerikaanse staten Michigan en Maryland kwamen er de afgelopen dagen bij gezondheidsdiensten veel telefoontjes binnen over het injecteren van disinfectiemiddel.

'Ik heb geen idee'

Toen een verslaggever de president tijdens de persconferentie vroeg naar een reden voor al die telefoontjes, reageerde Trump: "Ik zou niet weten waarom mensen bellen. Ik heb geen idee." Trump zegt 'geen verantwoordelijkheid te nemen' voor mensen die bleekmiddel thuis uitproberen. 

Na felle kritiek van artsen, experts en fabrikanten zei hij eind vorige week al dat de opmerking 'sarcastisch bedoeld' was.

IKEA
Lees ook:
IKEA heropent Nederlandse filialen, Australiërs weer naar het strand

Meer testen

Volgens Trump zijn er plannen om het aantal coronatesten de komende tijd verder uit te breiden. Tot nu toe zijn 5,4 miljoen Amerikanen getest op het coronavirus. 

Het viel correspondent Erik Mouthaan gisteren op dat de coronahulp die de Amerikaanse president biedt, partij-afhankelijk lijkt te zijn. Zo wijst Trump op geldproblemen die Democratische staten hebben en lijkt hij liever Republikeinse staten te steunen.

Partij-afhankelijke steun

"Kun je nagaan als Obama had gezegd: ja, Tennessee is zwaar getroffen door tornado's, maar het is een Republikeinse staat. Dan hadden ze maar stevigere huizen moeten bouwen", vergelijkt Mouthaan de reactie van Trump. "Kun je je de reacties van Republikeinen voorstellen?"

Bijna 1 miljoen besmettingen

Gisteren overleden 1303 Amerikanen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat zijn er 27 minder dan een dag eerder. Het aantal besmettingen in het land is opgelopen tot bijna 1 miljoen. Wereldwijd zijn 3 miljoen mensen besmet met het coronavirus.