Politiek

Immer betrouwbare Europese Commissie: ‘Echt geen rapport over Chinese desinformatie afgezwakt’

27-04-2020 16:32

De Europese Commissie ontkent met klem onder druk van Peking een rapport over Chinese desinformatie over het coronavirus te hebben afgezwakt. Europarlementariërs eisen dat buitenlandchef Josep Borrell tekst en uitleg geeft na berichten hierover in verschillende buitenlandse media. Volgens onder meer The New York Times heeft de dienst van Borrell het rapport eerst vertraagd en daarna de verwijzingen naar China verzacht onder diplomatieke druk.

Europarlementariër Bart Groothuis (VVD) heeft naar aanleiding van de berichtgeving per brief om opheldering gevraagd bij Borrell. Diens woordvoerder zei maandag dat de Europese Commissie de brief nog niet heeft ontvangen maar hij wees de beschuldigingen direct van de hand. Volgens Groothuis moet rapportage van de commissie over desinformatie “feitelijk en accuraat” zijn. “Elke dwang van buitenlandse regeringen die leidt tot aanpassingen van feitelijke bevindingen zou schade aan het democratische proces in de EU berokkenen”, aldus Groothuis.

Zijn Letse collega en oud-minister van Buitenlandse Zaken Sandra Kalniete (Europese Volkspartij) noemt het “totaal onaanvaardbaar” als de EU-buitenlanddienst “slachtoffer zou zijn van buitenlandse propaganda.” Ze wil dat Borrell “in detail en zonder dralen” uitleg over de kwestie geeft.

Volgens de commissie is er geen sprake van inmenging van buitenaf en is de website ‘EU vs Disinfo’ daar het “aantoonbare bewijs” van.

Anp

De met miljoenen euro’s belastinggeld gesubsidieerde website EU vs Disinfo is tot nu toe een enorm succes, beslist nooit totaal lachwekkend of meestal al nepnieuws op zichzelf, laat staan dat het vooral bedoeld is om Rusland dwars te zitten en steevast kan rekenen op gewenste inmenging van Russische buurlanden in het voormalige Oostblok. Het is dan ook ijzersterk van de EC dat ze het bestaan van deze successite ‘aantoonbaar bewijs’ van ‘geen buitenlandse inmenging’ noemen. Goed gewerkt weer EC, pik!