liveblog
NOS NieuwsAangepast

Besmettingsgraad in Duitsland loopt weer op • WHO-baas: 'Nog een lange weg te gaan'

  • RIVM: sinds gisteren zijn 65 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis en zijn 43 nieuwe sterfgevallen gemeld.
  • Op de intensivecareafdelingen liggen nu 905 Nederlandse coronapatiënten. Dat zijn er 29 minder dan gisteren.
  • Aantal geregistreerde besmettingen wereldwijd passeert de drie miljoen.
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente. Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.

Liveblog gesloten

Het liveblog is gesloten. Het coronanieuws van dinsdag 28 april is te zien een nieuw blog.

Aantal besmettingen wereldwijd passeert de drie miljoen

In de hele wereld zijn nu iets meer dan drie miljoen mensen besmet met het coronavirus. De teller van de Johns Hopkins universiteit staat op 3.029.452 geregistreerde besmettingen. Met afstand het grootste aantal is gemeld in de Verenigde Staten, waar 985.374 besmettingen bekend zijn. In Spanje zijn dat er bijna 229.500, in Italië bijna 200.000. Dat land kent wel het hoogste aantal doden als gevolg van een coronabesmetting: 26.977. In Spanje zijn 23.521 mensen overleden, in Frankrijk 23.239.

Besmettingsgraad in Duitsland loopt weer op, naar 1

De besmettingsgraad in Duitsland van het coronavirus is licht gestegen naar 1, meldt het Duitse Robert Koch-instituut. Dat betekent statistisch gezien dat een besmet persoon in Duitsland precies één ander persoon aansteekt. Volgens Duitse media lag de besmettingsgraad de afgelopen weken onder de 1.

Begin maart was de besmettingsgraad nog 3. Deze maand zakte hij naar 0,7, maar in de laatste dagen begon hij geleidelijk weer te stijgen, naar 0,8, vervolgens naar 0,9 en nu dus naar 1. Dat is verontrustend, want het betekent dat de epidemie weer terrein dreigt te winnen.

Om een einde te maken aan de corona-epidemie moet het getal voor een langere periode onder de 1 liggen, zo hebben het Robert Koch-instituut en de Duitse bondskanselier Merkel regelmatig benadrukt.

Fan van 'Zweedse Jaap van Dissel' zet tattoo van zijn idool

Epidemioloog Anders Tegnell is voor Zweden wat Jaap van Dissel van het RIVM voor Nederland is: hij adviseert de overheid over coronamaatregelen en is het gezicht van de coronacrisis. Nu is het gezicht van Tegnell vastgelegd op een opmerkelijke manier:

Zweed laat afbeelding viroloog op zijn arm tatoeëren

New York gaat straten afsluiten voor auto's, meer ruimte voor voetgangers

De stad New York gaat sommige straten afsluiten voor autoverkeer, om voetgangers en fietsers de ruimte te geven om afstand te houden. Dat heeft burgemeester De Blasio bekendgemaakt. Vooral wegen in en rond parken worden autovrij gemaakt, omdat de verwachting is dat inwoners van de stad als het mooier weer wordt weer vaker naar buiten zullen gaan.

De burgemeester mikt in eerste instantie op 64 kilometer, maar dat moet de komende periode uitgebreid worden tot zeker 160 kilometer aan wegen. Om een en ander in perspectief te zetten: New York telt bijna 10.000 kilometer aan wegen.

Ook nieuwe reeks Bevrijdingsjournaals had last van corona-maatregelen

Ook de derde reeks van de NOS Bevrijdingsjournaals, die vanavond begint, had te kampen met de gevolgen van de coronacrisis. Opnames op locatie in Dachau waren niet meer mogelijk omdat het kamp gesloten is en in de krappe regieruimtes moest plexiglas komen, vertelt eindredacteur Paul Vloon.

Voordeeltje was dat het bij buitenopnames rustiger was: zelfs bij het filmen op de Dam was publiek of verkeer geen enkel probleem.

Italië telt laagste aantal nieuwe coronabesmettingen in zeven weken

Italië heeft het laagste aantal nieuwe coronabesmettingen in zeven weken gemeld. Het gaat het afgelopen etmaal om 1739 gevallen, tegen 2324 een dag eerder. Daarmee komt het aantal geregistreerde besmettingen op bijna 200.000, meldt het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid. Ruim een derde van de zieken is hersteld.

Het dodental in Italië is sinds gisteravond opgelopen met 333, naar bijna 27.000.

In Italië wordt de lockdown vanaf volgende week versoepeld. Op 4 mei kunnen de bouw en de industrie weer aan de slag, als alles goed gaat mogen twee weken later de winkels en musea weer open.

'Het is wachten op de volgende pandemie als we ons gedrag niet veranderen'

Als het menselijk gedrag niet verandert, komt er na de coronacrisis heel snel een nieuwe pandemie. Dat zeggen zoölogen en andere wetenschappers die onderzoek doen naar ziektes die overspringen van dier naar mens, de zogeheten zoönosen, tegen Nieuwsuur. De Britse zoöloog Peter Daszak denkt dat we steeds meer zoönosen gaan zien. "Dit is het tijdperk van de pandemie. Het wordt aangejaagd door het feit dat we steeds meer reizen en handelen. Een virus springt niet zomaar over van een Aziatische vleermuis naar mij. Er zijn steeds meer mensen en we komen dichterbij het dier."

UEFA trekt 236 miljoen euro uit voor steun aan nationale voetbalbonden

De UEFA trekt 236,5 miljoen euro uit om de 55 aangesloten voetbalbonden te ondersteunen. Iedere nationale voetbalbond krijgt 4,3 miljoen euro van de UEFA en mag zelf bepalen wat hij met dat geld doet.

"Onze sport staat voor een ongekende uitdaging die wordt veroorzaakt door de coronacrisis", zegt UEFA-voorzitter Ceferin in een verklaring. "Daarom keren we aan alle 55 bonden 4,3 miljoen euro uit. Voetbal wordt straks voor iedereen weer heel belangrijk, en dan moeten we er weer klaar voor zijn."

WHO-baas: de pandemie is nog lang niet voorbij

Topman Tedros Adhanom Ghebreyesus van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt dat de coronapandemie nog lang niet voorbij is. Ook is Tedros zeer bezorgd over de gevolgen van het coronavirus voor de reguliere zorg.

De WHO-baas zegt dat er nog een lange weg te gaan is en er nog veel werk te doen is. Hij wees er in een persconferentie op dat de WHO een toename van het aantal coronagevallen ziet in Afrika, Oost-Europa, Latijns-Amerika en verschillende Aziatische landen.

In 21 landen is volgens Tedros een tekort aan vaccins tegen andere ziekten ontstaan, nu landen de grenzen hebben gesloten. Hij vreest bijvoorbeeld dat het aantal malariagevallen in Afrika kan verdubbelen als gevolg van dat vaccintekort. "Dat hoeft niet te gebeuren, we werken eraan om landen te helpen."

'Schade Duitse toerismebranche al 24 miljard euro'

De coronacrisis heeft de Duitse toerismebranche in maart en april 24 miljard euro gekost, zegt voorzitter Richard Meyer van de toerismebranchevereniging in een interview met het Duitse RND. Volgens hem is overheidssteun voor kleine bedrijven in de toerismebranche hard nodig. "Alleen al met Pasen zijn we 70 miljoen overnachtingen misgelopen", zei hij.

Meyer zei een geleidelijke terugkeer naar een normale situatie te verwachten, als eerste voor langkampeerders en mensen die naar vakantiehuizen gaan. Dagtoerisme is volgens hem pas op z'n vroegst in de nazomer mogelijk. Er zouden dan strenge regels nodig zijn, om te voorkomen dat de Duitse stranden overvol raken. Als mensen zich niet aan de regels houden, dan kan dat volgens Meyer de hele sector in gevaar brengen.

In Duitsland is het dragen van een mondkapje vanaf vandaag verplicht:

Mondkapjes Duitsland

Nederlandse kinderen kunnen vanaf 15 mei gewoon naar Belgische scholen

Nederlandse kinderen die in België op school zitten kunnen daar straks gewoon naartoe. Hun tocht van en naar school wordt bestempeld als 'essentiële verplaatsing', meldt burgemeester Keulen van Lanaken, in België ten westen van Maastricht. De toestemming voor het schoolbezoek is gisteren afgesproken door de Belgische Nationale Veiligheidsraad. Het moet nog wel formeel worden bekrachtigd door de Vlaamse overheid.

De scholen in België gaan op 15 mei weer open. "Het is voor de scholen belangrijk dat we de toegang van die Nederlandse kinderen proberen te vereenvoudigen", zegt burgemeester Keulen bij de VRT. "Dat we hen niet gaan lastig vallen met documenten, en dat men op basis van een eenvoudig document de grens kan passeren." Volgens hem is dit ook voor de scholen goed nieuws. "Je kreeg anders onderwijs van twee snelheden, van Belgische kinderen die in de klas zitten, en dan Nederlandse kinderen uit dezelfde klas die niet aanwezig kunnen zijn. Dan krijg je onherroepelijk problemen."

Volgens de burgemeester gaat het alleen al in zijn plaats om honderden Nederlandse kinderen, en gaat het in heel Belgisch-Limburg om duizenden kinderen. In België zijn momenteel alleen 'essentiële verplaatsingen' toegestaan.

Nu 905 coronapatiënten op IC's, 29 minder dan gisteren

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is gedaald tot 905. Dat zijn er 29 minder dan gisteren, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: "We zien een geleidelijke verdere afname van het aantal covid-patiënten op de IC. De drukte wisselt per ziekenhuis en per regio. We stimuleren dat regio's waar het drukker is, patiënten kunnen overplaatsen voor een evenredige landelijke verdeling. Verder bereiden de regio's zich voor op een uitbreiding van non-covid-zorg in de komende week."

Van de Nederlandse coronapatiënten liggen er 873 in Nederland, 28 minder dan gisteren. En 32 in Duitsland, één minder dan gisteren, door terugplaatsing.

Veel winkels, fabrieken en de dierentuinen in Tsjechië zijn weer open

In Tsjechië zijn vandaag nieuwe, minder strenge maatregelen ingegaan. Winkels met een oppervlakte tot 2500 vierkante meter mogen weer open, en ook dierentuinen, parken, fitnesscentra en rijscholen zijn weer geopend. Ook is het vanaf vandaag toegestaan om met maximaal tien mensen bij elkaar te komen, in plaats van twee. De overheid eist wel dat mensen afstand houden en mondkapjes dragen.

Ook bij een van de grootste werkgevers van Tsjechië, autobouwer Skoda, zijn de 34.000 medewerkers vanaf vandaag weer aan het werk.

Mensen mogen weer naar de dierentuin, zoals hier in Praag

RIVM: 65 nieuwe opnames, 43 extra doden

Er zijn 65 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat meldt het RIVM. Dat zijn minder nieuwe patiënten dan gisteren gemeld: toen ging het om 75 nieuwe patiënten. Het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest is 10.521. Na het weekend vallen de getallen vaak hoger uit, omdat opnames later worden doorgegeven.

Het dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen met 43, meldt het RIVM. Dat zijn er ook minder dan gisteren, toen er 66 doden gemeld werden. De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging.

Volgens het RIVM passen de cijfers van de afgelopen dagen in het beeld dat de maatregelen tegen het virus werken. "Het aantal nieuwe meldingen van opgenomen patiënten en sterfgevallen vertoont nog steeds een dalende lijn", aldus het instituut.

In totaal zijn nu, voor zover bekend, 4518 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat aantal ligt in werkelijkheid hoger, doordat alleen geteste patiënten worden meegerekend als ze overlijden aan de gevolgen van een besmetting.

Het aantal nieuw gemelde besmettingen is 400. In totaal zijn er nu 38.245 besmettingsgevallen bekend. Doordat lang niet iedereen getest wordt, ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger.

Het aantal ziekenhuisopnames en doden op 27 april

Ierse coronamaatregelen gelden niet voor Noord-Ieren

In Ierland zijn er zorgen over Noord-Ieren die de grens oversteken om hun vakantiehuis te bezoeken. De Ierse Garda, de politiedienst, mag geen Noord-Ieren oppakken als die zich niet aan de coronamaatregelen houden, meldt de Ierse omroep RTÉ. De noodwetgeving waar de maatregelen onder vallen, blijkt niet te gelden voor mensen die buiten Ierland wonen.

Een medewerker van de Ierse grenspolitie merkte afgelopen weekeinde op dat de beperkingen volgens de wet alleen gelden voor "mensen met een woonadres op de relevante geografische locatie". Toen hij opheldering vroeg aan de politietop, bleek dat hij gelijk had en dat buitenlanders zich vrij mogen verplaatsen in Ierland. Daarop zijn alle medewerkers van de Garda geïnformeerd.

Nu de maas in de wet wereldkundig is, vrezen de Ieren dat hun Noord-Ierse buren de Britse noodmaatregelen zat zijn en naar hun vakantiehuizen in Ierland gaan. De politieke partij Sinn Féin, die historisch voorstander is van Ierse eenwording, grijpt het probleem aan om te pleiten voor een eilandbrede corona-aanpak. Unionistische politici, die traditioneel tegen eenwording zijn, zeggen dat Sinn Féin de crisis aangrijpt om "punten te scoren".

Lichte stijging aantal nieuwe doden in Spanje

Het aantal dagelijkse sterfgevallen als gevolg van het coronavirus in Spanje is licht gestegen. De afgelopen 24 uur overleden 331 mensen. Gisteren waren dat er nog 288.

Toch merken de autoriteiten op dat het hoge sterftecijfer de afgelopen dagen is gedaald. Vandaag is de vierde dag op rij dat er minder dan 400 nieuwe doden te betreuren zijn, na weken van veel meer sterfgevallen. "Dit geeft natuurlijk hoop", zegt Fernando Simón, die leiding geeft aan het crisiscentrum van het land.

Spanje is met 23.521 bevestigde overlijdensgevallen een van de zwaarst getroffen landen ter wereld. Het totale aantal vastgestelde besmettingen steeg er met ruim 2000 tot 209.465.

In het land zijn strenge maatregelen tegen de verspreiding van het virus van kracht. Gisteren mochten Spaanse kinderen onder de 13 voor het eerst in weken weer een uur buitenspelen, binnen een kilometer van hun huis. De regering komt morgen met meer details over een mogelijke versoepeling van de maatregelen.

Griekenland gaat coronamaatregelen versoepelen

In Griekenland worden de coronamaatregelen in de loop van volgende week versoepeld. Morgen licht premier Mitsotakis in een televisietoespraak toe welke beperkingen worden opgeheven en hoe dat gaat gebeuren. Volgende week gaan eerst kleine winkels, kapperszaken en schoonheidssalons onder strenge voorwaarden open, heeft regeringswoordvoerder Petsas al bekendgemaakt. Zij mogen bijvoorbeeld minder klanten toelaten en hebben zich aan strikte hygiënemaatregelen te houden.

Een week later keren waarschijnlijk de hoogste klassen van de middelbare school weer terug in de bankjes. Dat is in verband met de eindexamens, die halverwege juni op de planning staan. Lagere klassen volgen naar verwachting later.

Verder wordt verwacht dat Mitsotakis zal aankondigen dat individueel sporten binnenkort weer wordt toegestaan, mits dat in de buitenlucht gebeurt. Nog later staat pas de heropening van de Griekse horeca op de agenda.

Griekenland trof eerder dan andere EU-lidstaten maatregelen tegen het coronavirus. Eind februari, toen de eerste coronagevallen in Griekenland werden vastgesteld, verbood het land het carnaval en andere grote festiviteiten. Op 23 maart ging een volledige lockdown in, die nog zeker tot en met 4 mei geldt. Er zijn in Griekenland nu 2517 bevestigde besmettingen en 134 geregistreerde sterfgevallen.

Virus in België 'stilletjes aan beter onder controle'

In België zijn de afgelopen 24 uur 127 nieuwe patiënten met het coronavirus opgenomen in het ziekenhuis. 93 mensen herstelden en mochten naar huis. Het is voor het eerst in weken dat het aantal ziekenhuisopnames in België zo laag is. Belgische media merken daarbij op dat de registraties in het weekend minder nauwkeurig zijn. Het aantal opnames zou morgen dus weer hoger kunnen liggen.

Viroloog Steven Van Gucht zei op de dagelijkse persconferentie over het virus dat de epidemie "stilletjes aan beter onder controle" is. Hij noemde het belangrijk als mensen zo veel mogelijk thuisblijven, regelmatig hun handen wassen, afstand tot elkaar bewaren en hun sociale contacten beperken. Ook zei hij dat mensen in het openbaar vervoer en op andere drukke plaatsen in de openbare ruimte een mondmasker moeten blijven dragen.

Er overleden in België afgelopen etmaal 113 mensen aan het virus. Daarvan werden er 60 gemeld in de ziekenhuizen en 53 in verpleeghuizen. In totaal heeft het virus er 7207 levens geëist.

Premier Johnson weer aan het werk

Het is te vroeg om de maatregelen tegen het coronavirus te versoepelen, maar de Britten zijn bijna door de eerste fase van de coronabestrijding heen. Dat zei de Britse premier Johnson, die vandaag voor het eerst weer aan het werk is sinds zijn ziekenhuisopname. In een toespraak voor zijn ambtswoning in Downing Street bedankte hij het Britse volk voor de medewerking bij het bedwingen van de crisis.

Johnson wil de komende dagen bekendmaken hoe de lockdown stapsgewijs zal worden versoepeld. Hij benadrukte dat niet te voorspellen valt hoe snel dat zal gaan.

Onderzoek naar virus bij katten van besmette zorgmedewerkers

De Universiteit Utrecht gaat onderzoek doen naar de gevoeligheid van katten voor het coronavirus. Besmette zorgmedewerkers die een kat hebben, wordt gevraagd of er een monster van de dieren genomen mag worden. De verwachting is niet dat katten bijdragen aan de verspreiding van het virus, maar minister Schouten heeft om het onderzoek gevraagd om daar meer zekerheid over te krijgen.

In het buitenland is bij enkele huisdieren en grote katten het virus aangetroffen. Ook zijn er in China opzettelijk een paar katten en fretten besmet. Gisteren werd bekend dat nertsen bij twee fokkerijen in Noord-Brabant het virus hadden, hoogstwaarschijnlijk door besmette verzorgers.

Minister Schouten laat ook onderzoeken of varkens besmet kunnen raken met het coronavirus.

Koning: blijf thuis uit respect voor alle zorgprofessionals

Het wordt een unieke Koningsdag: op afstand en toch samen, zei koning Willem-Alexander in zijn korte tv-toespraak ter gelegenheid van zijn verjaardag. Hij zei zich te hebben verheugd op beelden van straten en pleinen vol feestvierende mensen, maar drukte nu iedereen op het hart thuis te blijven. "Uit respect voor alle zorgprofessionals die geen tijd hebben voor Koningsdag."

Nieuw-Zeeland heeft het virus er voorlopig onder, denkt premier

Nieuw-Zeeland heeft "grootschalige en niet gedetecteerde" verspreiding van het coronavirus een halt toegeroepen. "We hebben die strijd gewonnen, maar we moeten waakzaam blijven als we dat zo willen houden", zegt premier Ardern, die stelt dat het land het virus op dit moment heeft "geëlimineerd". Ze waarschuwt dat dat geen reden is om onvoorzichtig te worden en wijst erop dat er nog altijd coronagevallen zijn in het land.

Over een paar uur versoepelt Nieuw-Zeeland de strikte maatregelen tegen het coronavirus. Vrijwel alle bedrijven en scholen waren de afgelopen vier weken dicht en Nieuw-Zeelanders werd gevraagd alleen naar buiten te gaan voor een korte wandeling of om boodschappen te doen. Met de versoepeling mogen restaurants en een deel van de winkels weer voorzichtig open, mits ze maatregelen hebben getroffen. Tot en met de vierde klas gaan de scholen weer open voor kinderen die niet thuis les kunnen volgen.

Naar verwachting kunnen vanaf middernacht ongeveer een miljoen mensen weer naar hun werk. "We openen de economie, maar dat geldt niet voor het sociale leven", waarschuwt Ardern. Ze denkt dat de maatregelen over twee weken nog verder versoepeld kunnen worden. Mocht Australië ook succes hebben bij de bestrijding van het virus, wil de Nieuw-Zeelandse premier een 'trans-Tasmaanse bubbel' maken, waarin reizen tussen de landen weer mogelijk wordt.

In Nieuw-Zeeland zijn in totaal minder dan 1500 coronabesmettingen vastgesteld en het aantal nieuwe besmettingen ligt al dagen onder de tien. Er zijn negentien mensen aan het virus overleden.

Ook Anouk weer terug uit Marokko

Zangeres Anouk zat in de eerste repatriëringsvlucht uit Marokko, die afgelopen nacht landde op Schiphol. Op Instagram heeft ze een video geplaatst van haar thuiskomst. Haar vriend, die ze niet had verteld dat ze onderweg was en die lag te slapen toen ze binnenkwam, reageerde verbaasd:

Australische corona-app meer dan een miljoen keer gedownload

Meer dan een miljoen Australiërs hebben de corona-app van hun overheid gedownload. De app COVIDsafe, die vrijwillig op smartphones kan worden gezet, volgt via bluetooth welke gebruikers bij elkaar in de buurt zijn geweest. Als een gebruiker meer dan 15 minuten bij iemand is geweest die het virus blijkt te hebben, wordt een waarschuwing verstuurd.

Dat er nu al meer dan een miljoen gebruikers zijn is opvallend. COVIDSafe is nog maar een dag beschikbaar. De Australische minister van Volksgezondheid, Greg Hunt, is blij verrast. "Australiërs hebben geweldig gereageerd. We hoopten stilletjes dat we binnen vijf dagen een miljoen gebruikers zouden halen. We hadden de mazzel dat dat binnen vijf uur gebeurde."

Toch moeten nog veel meer Australiërs de app downloaden voordat het programma effectief is. Volgens de Australische regering moet minimaal 40 procent van de bevolking COVIDsafe op de smartphone hebben staan voordat dat het geval is. Dat komt neer op ongeveer 10 miljoen mensen.

In Australië is bij 6694 mensen het coronavirus vastgesteld. 80 mensen zijn aan de gevolgen van het virus overleden.

De Jonge wil proef met bezoek aan verpleeghuizen

Vanaf 11 mei kan een eerste groep verpleeghuizen onder strenge voorwaarden in beperkte mate weer bezoekers toelaten, zegt minister De Jonge tegen het Nederlands Dagblad. Sinds 20 maart geldt een strikt bezoekverbod voor verpleeghuizen. De Jonge zegt tegen de krant dat hij op 4 mei een plan voor versoepeling voorlegt aan het Outbreak Management Team, dat het kabinet adviseert over de aanpak van het coronavirus. Op 6 mei wil hij een besluit nemen, zodat over twee weken kan worden begonnen met een proef.

Het bezoek moet op afspraak komen en kan plaatsvinden in aparte ruimtes. Een belangrijke voorwaarde voor een verpleeghuis om met de proef mee te doen, is dat het aantal besmettingen op de locatie beperkt is gebleven. Verder overweegt De Jonge het bezoek te beperkten tot een mantelzorger of contactpersoon per verpleeghuisbewoner.

Airbus waarschuwt personeel voor bezuinigingen

De topman van Airbus heeft de werknemers van het bedrijf in een brief gewaarschuwd voor flinke bezuinigingen. Airbus moet snijden in de kosten nu de luchtvaartsector in een hoog tempo krimpt door de coronacrisis.

Luchtvaartmaatschappijen voeren een overlevingsstrijd en stellen de aankoop van nieuwe vliegtuigen uit, schrijft ceo Guillaume Faury aan de 135.000 medewerkers van het bedrijf. Airbus heeft binnen een paar weken tijd een derde van zijn omzet verloren. De Europese vliegtuigbouwer voelt zich daarom gedwongen het productieschema van nieuwe toestellen aan te passen.

"We verliezen geld met een ongekende snelheid, wat het bestaan van ons bedrijf in gevaar kan brengen", schrijft de topman in een brief die persbureau Bloomberg in handen heeft. "We moeten nu dringend handelen om onze kosten te verminderen, ons financiële evenwicht te herstellen en om, uiteindelijk, onze toekomst weer onder controle te krijgen."

Dagelijks dodental door coronavirus in VS beduidend lager

In de Verenigde Staten zijn de afgelopen 24 uur 1330 doden als gevolg van het coronavirus geregistreerd. Dat meldt de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore. De nieuwe dagelijkse sterftecijfers zijn fors lager dan die op zaterdag. Toen werden er 2494 coronadoden gemeld. De dag daarvoor waren dat er 1258, het laagste aantal in bijna drie weken.

In de VS zijn nu 54.841 mensen overleden aan het virus. Van zaterdag op zondag kwamen er ruim 30.000 nieuwe besmettingen bij in het land, in totaal zijn meer dan 965.000 gevallen bekend. Bijna 5,5 miljoen Amerikanen zijn inmiddels getest op het longvirus.

Uit de jongste cijfers van de universiteit blijkt dat wereldwijd bijna 3 miljoen inwoners geïnfecteerd zijn. Op 14 april, nog geen twee weken geleden, steeg dat aantal net boven de 2 miljoen uit.

Spoedwet voor noodmaatregelen in de maak

Het kabinet werkt aan een spoedwet om de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus een steviger juridische basis te geven. Binnen enkele weken moet deze wet de noodverordeningen vervangen waarin de maatregelen nu zijn vastgelegd. Dat melden bronnen in Den Haag aan NRC.

De nieuwe wet moet een einde maken aan de, volgens juristen, 'onhoudbare', 'ondemocratische' en 'ongrondwettelijke' noodverordeningen. De daarin vastgelegde maatregelen als het verbod op groepsvorming zonder anderhalve meter afstand te houden, raken de grondwettelijk vastgelegde vrijheid van vereniging, godsdienst en onderwijs. En dat de politie te volle huizen binnengaat, schendt het recht op de persoonlijke levenssfeer.

Die rechten zijn vastgelegd in de Grondwet. Hiertegen ingaan is alleen toegestaan wanneer dit wettelijk vastgelegd is. Bij noodverordeningen is dit niet het geval. De nieuwe wet moet dat beter regelen, waardoor burgerrechten (tijdelijk) ingeperkt kunnen worden.

De wet moet ook zorgen voor betere democratische onderbouwing. Over verordeningen kan niet gedebatteerd en gestemd worden door politici. Dan kan met de spoedwet, die naar verwachting tot 30 september geldt, wel.

Repatriëringsvlucht vanuit Marokko geland

De eerste repatriëringsvlucht uit Marokko met een groep Nederlanders is geland op Schiphol. Het gaat om zo'n 300 passagiers, een groep die is samengesteld op basis van urgentie. Zo gaat het onder meer om mensen die ziek zijn of zorg nodig hebben.

In Marokko zitten zo'n 3000 Nederlanders die door de coronacrisis niet terug kunnen.

Politie beëindigt huisfeest van studenten in Rotterdam

In Rotterdam heeft de politie een eind gemaakt aan een feest op de begane grond van een studentenflat aan de Rochussenstraat. Veertien feestvierders kregen een bekeuring van 390 euro wegens het overtreden van de noodverordening in verband met het coronavirus, meldt de politie.

Volgens de wijkagent kreeg de politie een tip dat er een luidruchtig feest aan de gang was. Daarop omsingelden agenten het pand en dwongen de feestvierders naar buiten te komen, waar ze op de bon gingen.

'Verlichting Britse lockdown-maatregelen al voor 7 mei'

De Britse premier Boris Johnson zal naar verwachting deze week al plannen aankondigen om de lockdown-maatregelen in het land te verlichten. Dat meldt The Telegraph. Johnson is volgens diverse media zondagavond teruggekeerd naar zijn ambtswoning op Downing Street 10 in Londen. Maandag gaat hij weer aan het werk.

Johnson werd op 5 april opgenomen in het ziekenhuis in het ziekenhuis vanwege besmetting met het coronavirus. Niet veel later werd hij naar de intensive care overgebracht toen zijn situatie verslechterde. Precies een week later werd hij uit het ziekenhuis ontslagen. Sindsdien herstelde de premier op zijn privéadres van Covid-19.

Johnson zou met zijn ministers het plan hebben besproken om de lockdown "aan te passen", in plaats van op te heffen. Zo moet de boodschap worden overgebracht dat er beperkingen blijven bestaan, zelfs als mensen weer naar hun werkplek kunnen en scholen hun deuren heropenen.

In Groot-Brittannië zijn nu een maand lockdown-maatregelen van kracht vanwege het longvirus. Onlangs werden die verlengd tot 7 mei. Zaterdag maakte de regering bekend dat iedereen die vanuit het buitenland naar Groot-Brittannië reist, verplicht twee weken in quarantaine moet.

Eerste repatriëringsvlucht uit Marokko landt zo

Vanuit Casablanca is een eerste vlucht met gestrande Nederlanders in Marokko vertrokken. De Boeing 767 van TUI zal rond 00.30 uur op Schiphol landen. Aan boord zitten ongeveer 300 Nederlanders die weken vast hebben gezeten in Marokko.

In Marokko zitten voor zover bekend 3000 Nederlanders vast, meer dan in welk ander land dan ook. Ze kunnen niet weg door de strenge afgrendeling waarvoor Marokko heeft gekozen om het coronavirus te beteugelen. Het kabinet probeert al weken tevergeefs voor elkaar te krijgen dat de Nederlanders terug mogen. Dat lukte tot dusver alleen in een handvol schrijnende gevallen, bijvoorbeeld bij medische noodsituaties.

Minister Blok van Buitenlandse Zaken bedankt op Twitter de Marokkaanse autoriteiten voor de samenwerking. Het ministerie is bezig meer repatriëringsvluchten te organiseren.

'Ook op Koningsdag wordt opgetreden tegen groepsvorming'

"Zorg voor elkaar en blijf daarom thuis op Koningsdag." Dat is de oproep van het Veiligheidsberaad, de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's. Vanwege het coronavirus wordt Koningsdag maandag anders gevierd dan gewend. Door zo min mogelijk van huis te gaan wordt de kans op verspreiding van het virus beperkt, benadrukt de raad.

"Ook morgen wordt er opgetreden tegen groepsvorming, bijvoorbeeld op straat, parken of in winkels." De oproep van het Veiligheidsberaad komt nadat het zondag relatief druk was, met name in stadscentra, parken en tuincentra. De burgemeesters willen voorkomen dat dit ook op Koningsdag het geval is. Wel benadrukt Bruls dat de anderhalvemeterregel doorgaans door mensen wordt opgevolgd.

Nieuw liveblog

Goedenacht! Dit is het nieuwe liveblog van maandag 27 april, oftewel: Koningsdag. Zoals vrijwel alles tijdens deze coronacrisis verloopt ook deze dag anders dan normaal, want of we deze dag nu Koningsdag, Woningsdag of Balkoningsdag noemen, één ding is zeker: de verjaardag van de koning krijgt een heel ander karakter. Lees hier wat voor evenementen er nog wél te verwachten zijn.