RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Corona-update, stel je vraag

Is er al een medicijn in de maak dat werkt tegen corona?

RTL Nieuws

Dagelijks overlijden nog altijd veel mensen door het coronavirus. Mensen die herstellen, doen dat zonder medicijn, want dat is er nog niet. Marieke, Thomas en Wim vragen zich af of er een medicijn tegen corona aan zit te komen.

Overal in de wereld wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van een medicijn. Een medicijn dat zieke coronapatiënten dus beter kan maken.

Eenvoudig is dat niet. Het ontwikkelen van een nieuw medicijn kost tijd. Jaren zelfs. Het wordt vaak eerst getest op dieren en daarna meerdere keren op groepen mensen. Dat moet duidelijk maken of het middel überhaupt werkt en welke bijwerkingen er zijn. Daarna moet het nog officieel worden geregistreerd om het ook op de markt te kunnen brengen.

Bestaande medicijnen

De meest optimistische deskundigen hopen dat er over één of twee jaar een werkend medicijn op de markt is. Bij corona is de urgentie voor een medicijn heel groot. Daarom wordt nu vooral gekeken naar bestaande medicijnen voor andere ziektes. Er zijn wereldwijd 300 onderzoeken bezig naar wat dit soort medicijnen doen tegen corona.

Genezen van het coronavirus: 'Ik dacht: ga ik zo dood?'

02:56
Gelukkig genezen er veel mensen van corona, ook zonder medicijn. Zoals ook Rob.

Het voordeel is dat aparte registratie voor deze bestaande middelen niet nodig is. Dus je kunt ervoor kiezen om een middel toe te dienen bij vermoedens dat een middel werkt of ontstekingen remt.

Dat gebeurt zelfs al, ook in Nederland. In hoeverre deze middelen echt iets positiefs doen, weten we echter niet. En gewaarschuwd wordt voor de soms ernstige bijwerkingen. 

Geen succes tot nu toe

De resultaten van de eerste onderzoeken en tests van bestaande medicijnen zijn zelfs weinig hoopgevend. Van geen enkel middel is tot nu toe bewezen dat het succesvol bijdraagt aan de genezing van corona.

Zoals remdesivir. De hoop bestond dat dit middel tegen ebola ook zou kunnen werken tegen corona. Maar de eerste klinische onderzoeken leveren teleurstellende resultaten op. Het middel verbetert de situatie bij coronapatiënten niet.

Daarnaast zorgde het medicijn ook niet voor een afname van de ziekteverwekker in het bloed van patiënten.

Is er een medicijn tegen het coronavirus?

03:27
Een arts-microbioloog in Jinek over remdesivir (voordat de onderzoeksresultaten bekend werden)

Kanttekening van fabrikant Gilead is dat het onderzoek niet goed genoeg was om echt conclusies te trekken. Wereldwijd vinden er nog meer onderzoeken plaats naar de werking van remdesivir.

Ook het antimalariamiddel hydrochloroquine zou kunnen werken tegen corona, zo was de hoop. Maar ook hier bewezen onderzoeken het tegendeel.

Meer optimisme over vaccin

De verwachting van deskundigen dat een medicijn de coronacrisis een halt kan toeroepen, is dus niet al te hoog. 

Voor een vaccin (dat kan voorkomen dat je corona krijgt) zijn de geluiden een stuk optimistischer, maar ook dat is dit jaar waarschijnlijk nog niet beschikbaar voor iedereen.

Zo jaagt de wereld op een coronavaccin

03:14
Behalve naar een medicijn wordt ook overal in de wereld gespeurd naar een vaccin.