RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Het is de warmste Koningsdag ooit

Een vrouw zit op haar balkon tijdens de warmste Koningsdag tot nu toe. Beeld © ANP

We zagen het al aankomen, maar nu is het echt waar: het is de warmste Koningsdag ooit. Rond 12.45 uur was het in De Bilt 18,2 graden, later in de middag passeerde de temperatuur er de 20 gradengrens.

Gemiddeld is het rond deze tijd van het jaar een graad of 15, zegt Buienradar-meteoroloog Brian Verhoeven. Maar er waren de afgelopen jaren ook Koningsdagen waarop het nog geen 11 graden werd. En Koningsdagen met veel regen.

Prachtige dag

Het vorige record, uit 2014, stond op 17,6 graden, en dat was een klein beetje valsspelen: toen vierden we Koningsdag namelijk op 26 april, omdat de 27ste een zondag was.

Stoepkrijttekeningen
Lees ook:
Stoepkrijttekeningen en oranje taarten: zo vierden jullie Koningsdag

Vandaag is het niet alleen relatief warm, het is ook droog en zonnig. "Er is af en toe een klein wolkenveldje, maar over het algemeen is het een prachtige dag", zegt Verhoeven. "Alleen jammer dat we daar nu niet van kunnen genieten."

Na vandaag wisselvallig

Heb jij kans om in de tuin of op het balkon te gaan zitten, doe dat dan vooral. Want na vandaag slaat het weer om. "Het wordt erg wisselvallig met heel weinig ruimte voor de zon, en het wordt nat", zegt Verhoeven. "Het goede nieuws is dat de natuur er wel naar snakt."

Hoe lang het na vandaag duurt voordat we weer kunnen genieten van de zon, is onduidelijk. "We kijken over het algemeen niet verder dan een week vooruit, daarna wordt het heel onzeker. Maar de komende twee weken zie ik in de verwachtingen op de meeste dagen een grote kans op regen."

De Koningsdagtoespraak van de koning:

05:21
Koning Willem-Alexander sprak vanochtend vanuit paleis Huis ten Bosch het land toe. Bekijk zijn toespraak hier terug.