RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Royalty

Miljoenen mensen kijken Wilhelmus van concertgebouworkest

Beeld © ANP

Het Concertgebouworkest kijkt terug op een geslaagde start van Koningsdag. Het initiatief om vanaf 10.00 uur in Nederland gezamenlijk het Wilhelmus te zingen of te spelen, is op veel plaatsen opgevolgd.

"De actie is echt gaan leven in het land"

"Mensen hebben de laatste dagen een sprintje getrokken en zijn gaan oefenen. De actie is echt gaan leven in het land. We zijn blij dat we zo een bijdrage hebben kunnen leveren op deze dag", zegt Michiel Jongejan, woordvoerder van het Concertgebouworkest.

Koninklijke
lees meer:
Koninklijke familie ziet er smashing uit op Koningsdag

De hashtag die in het leven is geroepen, #Wilhelmus2020, doet het maandag goed op Twitter. De bladmuziek die het Concertgebouworkest online zette voor de actie, werd maar liefst 121.173 keer gedownload. "Donderdag stond de teller nog op ongeveer 40.000 downloads", aldus Jongejan. "Belangrijk was ook dat de actie op NPO1 en NPO2 was te zien en op enkele radiozenders was te horen. We hebben miljoenen mensen bereikt met dit initiatief."

De leden van het Concertgebouworkest speelden zelf mee vanuit hun eigen huis. Ook hadden sommigen van hen het Wilhelmus opgenomen met webcam. Het NS Orkest deed ook mee.

Koning
lees ook:
Koning Willem-Alexander: 'Hou vol, maar op afstand'

Voordat het Wilhelmus werd gespeeld, klonken op veel plaatsen kerkklokken in Nederland. Dat gebeurde van 09.45 tot 10.00 uur. "De klokken luidden als teken van verbinding tussen vreugde en verdriet", aldus De Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen, die driehonderd afdelingen rijk is. Zij hadden het initiatief van het Concertgebouworkest ook opgenomen in het Koningsdagprogramma.