RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Tech

Apple en Google leveren tools voor corona-apps op 28 april

Beeld © Thierry Breton

Apple en Google leveren de achterliggende technologie voor corona-apps, om contactmomenten tussen mensen bij te houden via bluetooth, op 28 april aan ontwikkelaars.

De onderliggende technologie voor corona-apps, waar techgiganten Apple en Google voor samenwerken, wordt op 28 april naar ontwikkelaars gestuurd. Apple-ceo Tim Cook liet dit weten tijdens een videoconferentie met Europese commissaris Thierry Breton. Dat meldt de Franse krant Les Echos.

Volgen via Bluetooth

De technologie waar de twee bedrijven aan werken moet het mogelijk maken om contactmomenten tussen mensen te volgen via bluetooth. Op die manier kunnen mensen worden gewaarschuwd als ze in de buurt zijn geweest van iemand die besmet is met het coronavirus. 

Alle contactmomenten worden lokaal op je telefoon opgeslagen. De identiteit van de anderen is niet bekend: het zijn codes die per contactmoment uniek zijn. Zodra iemand met corona is geïnfecteerd, kan diegene ervoor kiezen om zijn contactmomenten te delen. Al die contacten ontvangen dan een melding dat ze in contact zijn geweest met een ziek persoon, maar ze weten niet wie dat was. 

Privacywet

Tijdens het gesprek met de Apple-ceo hamerde Breton erop dat de technologie in lijn moet zijn met de Europese privacywetgeving. Dat betekent dat het anoniem, vrijwillig, transparant, tijdelijk en veilig moet zijn.

Apple en Google zeggen dat de technologie privacyvriendelijk en transparant is. Ook moeten mensen eerst zelf de tracking inschakelen om het te gebruiken. De technologie moet standaard uitgeschakeld staan.

Nederlandse corona-app

Het kabinet wil ook in Nederland een corona-app uitbrengen die je kan waarschuwen als je in de buurt bent geweest van iemand met het coronavirus. Maar na een 'appathon' met zeven apps en hoorzittingen met experts in de Tweede Kamer is duidelijk dat het langer gaat duren. De zeven corona-apps die werden geselecteerd zijn allemaal afgekeurd.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) heeft inmiddels opdracht gegeven tot het ontwikkelen van een nieuwe corona-app. Die moet wél veilig zijn en de privacy niet schaden. De komende vier weken wordt er aan de app gewerkt. 

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's