‘Premie zorgverzekering verdubbeld in 2045’

‘Premie zorgverzekering verdubbeld in 2045’

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

‘Premie zorgverzekering verdubbeld in 2045’

Binnen 25 jaar (in 2045) betalen Nederlanders twee keer zoveel zorgpremie als nu het geval is. Een basisverzekering kost dan ongeveer 240 euro per maand. Dat heeft Zorgwijzer berekend aan de hand van een onderzoek van het RIVM, in opdracht van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR)

Volgens het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) blijven de zorgkosten in Nederland naar verwachting tot 2060 stijgen. Dit zou gaan met een groei van gemiddeld 2,8 procent per jaar.

Daarbij wordt de aanname gemaakt dat het beleid van de regering op het gebied van gezondheidszorg niet verandert.

Verdriedubbeling in 2060

De stijgende zorguitgaven moeten ergens door betaald worden. Het is daarom aannemelijk dat burgers hiervoor op gaan draaien middels een verhoogde zorgpremie.

Op dit moment kost een basisverzekering gemiddeld 120,03 euro per maand. Dat bedrag is het gemiddelde van 65 basispolissen die door een van de 11 concerns worden aangeboden.

Als rekening wordt gehouden met een kostenstijging van 2,8 procent per jaar betekent dit dat de premie in 2045 bijna verdubbeld is, namelijk 239,40 euro.

In 2060 zou de premie zelfs uitkomen op bijna 360 euro per maand, een verdriedubbeling. De totale zorguitgaven per hoofd van de bevolking komen dan uit op bijna 15.800 euro, staat in het onderzoeksrapport van het RIVM.

291 miljard

In 2060 bedragen de totale zorgkosten 291 miljard euro. Het grootste deel hiervan, zo’n 96 miljard, gaat op aan ziekenhuiszorg.

De kosten voor de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) zullen per 2060 vijf keer hoger zijn dan nu. Ook de kosten voor gehandicaptenzorg en ouderenzorg (verpleging en verzorging) nemen de komende decennia razendsnel toe.

De volgende ziekten nemen het grootste deel van de zorgkostenstijging voor hun rekening:

  • Dementie
  • Kanker
  • Hart- en vaatziekten

Oorzaken

De vergrijzing speelt een belangrijke rol in de sterk stijgende zorgkosten. Met name tot 2040, wanneer de vergrijzing zijn piek bereikt. Naarmate de gemiddelde leeftijd van Nederlanders toeneemt, betekent dit tegelijkertijd dat er meer wordt gevraagd van de zorg.

Kostentechnisch betekent dit dat de zorguitgaven voor de groep van 65 jaar en ouder tussen 2015 en 2060 toeneemt van 37 naar 167 miljard euro.

Toch heeft ongeveer twee derde van de stijgende kosten andere redenen:

  1. Er komen steeds meer mogelijkheden om ziekten vroegtijdig op te sporen en te behandelen.
  2. Er worden steeds meer mensen langer en intensiever behandeld dan vroeger.
  3. Er komen steeds meer nieuwe en dure technologieën en geneesmiddelen op de markt, bijvoorbeeld ter behandeling van kanker.

Door deze drie bovenstaande punten stijgt de levensverwachting en kwaliteit van leven. Er zullen in 2060 dan ook veel meer 90-plussers zijn dan nu het geval is.

Stijging in 2021?

Door de uitbraak van het coronavirus vallen de zorgkosten dit jaar fors hoger uit. Dat heeft waarschijnlijk ook invloed op de premie van de zorgverzekering in 2021.

Het is op dit moment nog niet bekend hoeveel we volgend jaar meer gaan betalen, maar zorgverzekeraars sluiten niet uit dat er weer behoorlijke stijging aan gaat komen.

Ook de afgelopen jaren steeg de nominale basispremie keer op keer.

Tijdens Prinsjesdag, op 15 september, weten in hoeverre de gevolgen van de coronacrisis zich vertalen in een hogere zorgpremie.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.