Direct naar artikelinhoud
OpinieGemeenschappelijke schuld EU

Opinie: Eurobonds zijn nagel aan onze doodskist

Video-overleg tussen de ministers van Financiën van verschillende landen binnen de Europese Unie.Beeld EPA

Italië en Spanje zijn zwaar getroffen door de coronacrisis, verdienen onze steun en krijgen die ook. De Franse president Macron heeft meer ambitie. In zijn persconferentie van half april zegt hij dat de EU een fonds moet oprichten om gemeenschappelijke schuld aan te gaan met een gemeenschappelijke garantie. Meestal noemt men dat Eurobonds (Euro-obligaties). De mediterrane lidstaten van de ­monetaire unie wensen die, met Frankrijk voorop; Nederland en Duitsland zijn daar tegen.

De Eurobonds vormen een rampzalig instrument. Nederland moet er nooit intrappen. De lidstaten van de monetaire unie zouden hun (overheids)schulden op één hoop gooien en die zou worden gefinancierd met een gemiddelde Europese rente. Omdat de Nederlandse economie betrouwbaar is, betaalt ons land een (betrekkelijk) lage rente. Een gemiddelde Europese rente zou hoger liggen. Dit betekent dat Nederland elk jaar enige miljarden euro rente meer zou moeten betalen.

Hoewel het renteverschil voldoende moet zijn om het hele idee van de Eurobonds voor Nederland onaantrekkelijk te maken, komt daarbij het psychologische effect op zwakke lidstaten dat de deur dicht doet. Wanneer deze laatste hun publieke schuld namelijk kunnen mutualiseren, verdwijnt de prikkel om hun begrotingsbeleid te verbeteren. Verantwoordelijk­heden moeten blijven liggen waar zij thuishoren. Problemen moeten worden opgelost waar zij ontstaan. Dat is werkelijke solidariteit.

Frits Bolkestein is voormalig Eurocommissaris en oud-VVD-leider.