Corona-crisis: zelfgenoegzaamheid en borstklopperij

Rampzalig en falend beleid

Titelfoto: Screenshot persconferentie Corona-crisis premier Rutte en minister de Jonge (7 april 2020), kanaal Rijksoverheid. Citaatrecht ex art 15a Auteurswet.

“Bang voor het corona-virus? Deze landen zijn het best voorbereid op een uitbraak – Nederland staat in de top 3,” snoefde op 30 januari het blad Business Insider. Dit naar aanleiding van een rapportage, de Global Health Security Index, opgesteld door een internationaal panel van experts. Deze index laat op basis van een groot aantal indicatoren zien hoe goed landen waren voorbereid op een ‘uitbraak van ziekteverwekkers’ als het corona-virus.

 

Die andere twee landen waren, u zult het niet geloven: het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De ramp die ons zou treffen moest zich toen nog voltrekken en logenstrafte deze index, gebaseerd op door de landen zelf aangeleverde informatie. IJverige ambtenaren zullen ongetwijfeld allemaal de juiste vakjes hebben aangevinkt, veronderstel ik. In elk geval blijkt deze assessment door ‘gerenommeerde deskundigen’ voor geen zier te kloppen.

We zijn nu twee en een halve maand verder en Nederland, dat ‘waanzinnig gave land’ van Rutte, staat bovenaan in het verkeerde lijstje: de landen met de meeste sterfgevallen aan het corona-virus (voor zover geteld, want wekenlang werden de sterfgevallen buiten de ziekenhuizen niet eens in de cijfers meegenomen).

 

Spoeddebat afgewezen

Op 28 januari vroeg FvD-leider Thierry Baudet, onder meer gesteund door de PVV, om een spoeddebat over het corona-virus, maar de Tweede Kamer vond het Algemeen Overleg (AO) ‘preventie’ met staatssecretaris Blokhuis, dat geagendeerd stond voor 6 februari, wel vroeg genoeg. Verzoeken om tijdige maatregelen werden afgedaan als ‘paniek zaaien’…

https://twitter.com/jetpack/status/1246323119830302729

 

De Tweede Kamer ging in dat AO (met maar liefst 36 (!) agendapunten die in twee uur moesten worden behandeld) mee met de geruststellende woorden van (toen nog) minister Bruins: we waren goed voorbereid en de te treffen maatregelen moesten toch vooral ‘proportioneel’ zijn. Expliciet gevraagd naar de voorraden hulpmiddelen verklaarde hij toen dat er ‘op dit moment nog geen signalen zijn van een acuut tekort voor heel Nederland’ (een momentopname, dat zei hij er nog wel bij). Hetzelfde gold voor medicijnen, waarvoor de afhankelijkheid van China speciaal werd genoemd, maar dat wilde hij in Europees verband oplossen. Dat vervolgens elk land zijn eigen plan zou trekken zou pas achteraf blijken…

 

Geheime hulp aan China

Enkele dagen later vloog trouwens in het diepste geheim een lading vol mondkapjes en ander urgent materiaal naar China. Hoeveel er precies in het ruim van die Boeing verdween, blijft gissen, schrijft de Volkskrant op 11 april. Een Nederlandse handelaar zegt in dat artikel dat hij in zijn eentje al vijf tot zes miljoen mondkapjes, honderdduizend overalls en tien beademingsmachines had opgekocht in Nederland, Duitsland en Turkije.

Materiaal waar Nederland niet veel later zelf wanhopig naar op zoek moest en maar ternauwernood voldoende beschikbaar kreeg voor de IC’s. “In februari voelde Nederland zich nog onkwetsbaar; twee weken later kraakt het hele zorgstelsel in zijn voegen”, stelt de Volkskrant vast.

 

Verkeerde inschatting

Ik schreef er ook al eerder over dat het RIVM vlak voor carnaval meende te moeten waarschuwen tegen de uitstoot van houtkachels, maar de uit de brandhaard Noord-Italië teruggekeerde en mogelijk besmette wintersporters ongemoeid liet. De door Elsevier Weekblad weergegeven tijdlijn met tweets van het RIVM laat pijnlijk zien hoeveel onzekerheden – en verkeerde inschattingen(!) – er toen waren en hoe rampzalig de uitkomst kan zijn als je geen rekening houdt met een somberder scenario.

 

Rampzalige situatie verzorgingstehuizen

Achteraf kan gesteld worden dat met grote en prijzenswaardige inspanningen het “Zwarte Scenario” in de IC’s is afgewend, maar dat zich een lang stilgehouden ramp voltrok in de verzorgingstehuizen en de thuiszorg.
De geruststellende woorden van (toen nog) minister Bruins in het AO van 6 februari werden niet bewaarheid: “Verpleeghuizen en thuiszorgorganisaties stonden wekenlang achteraan bij de verdeling van mondkapjes. Dat was een bewuste keuze van het kabinet, blijkt uit een reconstructie. Klachten en waarschuwende woorden drongen niet door.” (Het Parool, 17 april).

Begin maart meldde dezelfde minister nog dat hij het ROAZ (Regionaal Overleg Acute Zorg) had ingeschakeld voor de verdeling van de schaarse beschermingsmiddelen, maar verpleeghuizen bleken helemaal niet te vallen onder de twaalf ROAZ-regio’s, die zich al vóór de corona-crisis bezighielden met het verdelen van acute zorg over het land!

“Het ROAZ kent de wereld van de ouderenzorg helemaal niet. Die hadden geen idee wie er, naast ziekenhuizen, ambulancezorg en GGD’s, nog meer in de zorg actief zijn”, zei Hans Buijing, directeur van Zorgthuisnl, waarbij ruim honderdvijftig zorgbedrijven zijn aangesloten, in hetzelfde Parool.

 

Ontreddering

Hoe pijnlijk ook dáár het management faalde werd duidelijk in “OP1” van maandag 13 april, waarin columnist Marcel van Roosmalen en arts Marion de Bruin vertelden over hun huiveringwekkende ervaringen met een ouder in een verpleeghuis. De hartverscheurende ontreddering die ze daar aantroffen maakt het falen van die bejubelde Nederlandse gezondheidszorg schrijnend invoelbaar. (via @YouTube). Zo goed waren we dus helemaal niet voorbereid, en de ereplaats van Nederland in die Global Health Security Index is volstrekt illusoir gebleken!

 

Kordaat

Er waren landen die wel meteen kordaat maatregelen troffen en dan niet alleen de landen in Azië, waar onze mediaredacties zo graag en gretig naar verwijzen. Ik schreef daar ook al eerder over. Opvallend goed, naast Duitsland en Oostenrijk, doen landen als Hongarije en Polen het. Landen, die door onze overbetaalde eurofiele Europarlementariërs – op het gebied van de rechtsstatelijkheid – vaak de maat worden genomen, maar die in elk geval goed voor hun bevolking weten te zorgen.

Over ‘Europese Waardengemeenschap’ gesproken: aantallen corona-doden per miljoen inwoners in Tsjechië 16, Hongarije 16, Polen 9, Nederland 202 (waar het sterftecijfer buiten de ziekenhuizen nauwelijks wordt meegeteld), België 445, Spanje 428, Italië 376 , Frankrijk 282, VK 215, en Duitsland 52 (Volkskrant 18 april).

 

Vroegtijdige preventie

Israël telt 17 corona-doden per miljoen inwoners. Volgens weer een andere index staat Israël aan de top van het top 40 Covid-19 Safety Ranking. Wat maakt die landen in de top van die rangorde zo bijzonder? Volgens dit onderzoek:
The analysis revealed that some countries proved very effective at combating COVID-19 early on. These countries focused on early prevention by deploying quarantine measures before the number of confirmed cases surpassed 50,000, and using efficient methods for treating hospitalized patients.”

Daar ging het in Nederland mis, vrees ik.

 

Mondkapjes-schaarste?

Ik schreef ook over de voortvarende aanpak in Israël (zie hiervoor ook de berichtgeving op joods.nl, dat voor de redacties van Nederlandse media blijkbaar niet boeiend genoeg is). Daar beveiligen ze niet alleen het land en zijn bewoners tegen dit virus, maar zijn ze ook succesvol in de aanschaf van de benodigde middelen zoals mondkapjes, medicijnen, enzovoorts. Ook in tijden van schaarste.

Maar hoezo schaarste als mondkapjes bij de metro in Madrid worden uitgedeeld en ze in Israël voor een habbekrats bij de drogist verkrijgbaar zijn? En waarom zijn mondkapjes hier uit den boze terwijl ze in andere landen worden aangeraden of zelfs verplicht? In Tsjechië werd aan de bevolking getoond hoe ze die mondkapjes zelf konden maken en de president van Slowakije installeerde het nieuwe kabinet: allen met al dan niet modieuze mondkapjes.

Wat deden we fout? Heel veel, vrees ik, terugblikkend. Maar ik zie niet zoveel in een parlementaire enquête, waarvoor nu stemmen opgaan. Die leveren zelden blijvende beleidsverbeteringen op en worden teveel geplaagd door tekortschietende geheugens.

Over de auteur

Freek van Beetz
Freek van Beetz
Freek van Beetz, studeerde Planologie en Politicologie, was van 2001-2010 adviseur van de MP van de Ned.Antillen. Auteur van Vergeefse Moeite ( roman,2023),Uitzicht op Zee (roman, 2015) en van Het laatste Kabinet (2010) en Het einde van de Antillen (2013).www.freekvanbeetz.nl

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
20 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
R. Civile
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een waardevole anlyse, wij vinden nog zelfs aan de ‘lieve’ kant aangezien je wat dit dodelijke epos gewoon mane en paard mag noemen. In December kregen wij een signaal dat er in Hubei zich iets ernstigs voltrok en nogal wild om zich heen sloeg. Een virus uitbraak. Vanuit onze professie, Crisis management en risk consultancy, hebben wij via een ‘vaag contact’ binnen enkele dagen begrepen dat er een zeer ernstige, zeer besmettelijk virus leek uitgebroken, nee, niet de seizoens griep.

Tot 24 Januar hebben wij enkele pogingen gedaan om bij VWS en rivm die informatie naar binnen te krijgen. Hautain, vol vooral van zichzelf, heeft men gesteld dat het ‘hun aandacht had’, zorgen waren niet nodig. In Italie brak het uit, wat een naam had gekregen, covid19, en de vooruitzichten waren echt niet geweldig.

Rivm, wegkijkend, wegwuivend, bagatelliserend, belerend, ronduit stuitende zelfgenoegzaamheid en arrogantie, publiceerde ‘adviezen’ voor iets wat wel mee viel allemaal. Inderdaad, de tijdlijn in Elzeviers schetst het juist. Brabant kwam aan de beurt. Het nam negen dagen in beslag voor Mark Rutte ‘het volk ging toespreken’. Wij hoopten dat zij de grimme boodschap binnen hadden gekregen, stappen zouden gaan zetten.

Wij werden asgrauw van misplaatste postiviteit. Hurd Immunity? Wij hebben een politieke kaste die achterover heeft zitten afwachten, toen het zich aandiende en zij besefte dat er niets was wat ze nog konden doen, bedachten de ‘intelligente lockdown’ en ‘hurd immunity’.

Alsof covid19 ook maar één moer geeft om wat een volkomen impotente Mark Rutte, Bruno Bruins, Hugo de Jonge of hun ‘expert’ jaap van dissel uitkraamt. Covid19 discrimineert niet, het grijpt je en als je pech hebt ….

Een enquette? Neen, een tribunaal is gepaster.

Martin van den Berg
Martin van den Berg
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  R. Civile

Helemaal met U eens. Het lijkt me voor U bijzonder frustrerend om vergeefs aangeklopt te hebben bij de officiele instanties. Ook mij was zeer snel duidelijk dat er iets vreselijks gebeurde in Hubei (op basis van berichtgeving in alternatieve media).

R. Civile
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Martin van den Berg

Wij weten dat sommige bronnen aanzienlijk sneller werken maar dan is het verstandig aan feit en broncontrole te doen. Niettemin, je verwacht op wat zakelijker niveau dat wanneer je inhoudellijke en serieuze informatie hebt, dat je dan ook als zodanig wordt behandeld. En dat laatste is met name bij VWS en rivm geenszins het geval.

H.J.
H.J.
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Kijk Rutte is niet eerlijk, dat heeft hij meerdere malen bewezen.
Sommige criticasters kwamen tot ca 10 leugens en niet eens om bestwil.
De afbraak van ons gezondheid systeem heeft hij na Balkenende, gewoon voltooid.
Niets is meer wat normaal was.
En nu trekt hij de lange broek aan en klopt zich zelf op de borst.

Ik wacht met angst en vrezen de oplossingen aangaande de wachtlijsten in de ziekenhuizen af.
Dat deze Rutte de verkeerde keuzes heeft gemaakt, is buiten kijf.
Ik vraag mij af hoeveel van mijn leeftijdsgenoten er dit jaar nog sneuvelen, of al gesneuveld zijn.

Rutte is een totale mislukking als MP.

Demoniseren en het CordonSanitair spreken boekdelen.
Kom op oudere Nederlanders, die bij de eerstvolgende verkiezingen nog in leven zijn, stem hem met zijn Linkse beleid weg.

Els
Els
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Ik ben benieuwd of Rutte nog steeds als een held wordt gezien en of het zetelaantal bij een volgende peiling weer zo hoog is. Zo ja, dan eet ik mijn hoed op. Alhoewel, deze info hier op OpinieZ bereikt helaas niet zo’n erg groot publiek.

H.J.
H.J.
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Els

Els.
Het hele gebeuren rondom deze gecreëerde Corona-hype stinkt.
Ik heb begrepen, dat het al wat schraal wordt, rondom de poepertjes van de bewindslieden van Rutte 3.
De WOB verzoeken aangaande de handelswijze van Rutte en Co, worden op de lange baan geschoven.
Dit is een teken van GEEN vertrouwen hebben, in hun eigen handelswijze.

Dit is het Nederland van Rutte 1-2-3, kommer en kwel en leugens en bedrog.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Els

@ Els.
Ik vrees dat u, langzaam, aan uw hoed kunt beginnen te knabbelen hoor ! Ik ben n.l. bang dat veel mensen deze charlatan idd. als “held” blijven zien; bij de a.s. verkiezingen zullen deze mensen niet terug denken aan hetgeen er allemaal fout is gegaan o.l.v. deze man. Eerst wordt, mede onder zijn leiding, bijna de gehele zorg zeer minutieus afgebroken, en als de man vervolgens een lading mondkapjes laat invliegen wordt hij bewierookt; deze zelfde mondkapjes liet hij in januari 2020 vanuit NL naar China sturen teneinde de Chinezen te helpen.
Géén beleid is óók beleid !!!!!

Arie
Arie
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“We” deden alles fout en we blijven alles fout doen.
Omdat “we” geleid worden door EU-rofiele globalisten.

Vandaag roept de EU haar nettobetalers op geen 540 miljard extra, maar 1.500 miljard extra aan de EU weg te geven. Vanwege de corona crisis.

Ter vergelijking; het Marshallplan besloeg totaal zo’n 12,4 miljard dollar. Omgerekend naar 2020 praten we over 18 miljard dollar aan leningen (!) en giften; zowel geld als levensmiddelen en grondstoffen voor de wederopbouw.

Oftewel. Volgens de EU is Europa er nu ongeveer 83 (!!!) keer zo slecht aan toe als na de tweede wereldoorlog. Toen West Europa kampte met onder andere;
– vele tientallen miljoenen doden;
– een veelvoud daarvan aan ernstig gewonden;
– miljoenen ernstig ondervoede mensen;
– tientallen miljoenen echte vluchtelingen, oa Polen, Duitsers;
– honderden grote steden volledig in puin;
– verwoesting van infrastructuur, industriegebieden, etc.

Totaal. Bezopen.

Andre
Andre
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

De 12,4 miljard dollar van het Marshallplan is omgerekend naar koopkracht nu meer dan 1000 miljard euro waard.
(1 dollar = 3,50 gulden, 1 gulden in 1948 is gelijk aan nu 30 euro). Bovendien bestond er nog geen VN en geen enorm apparaat aan NGO’s die de hele dag om ons geld liepen te bedelen via de media.

Arie
Arie
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

@Andre,

Foutje, inderdaad; 18 miljard dollar moest zijn 148 miljard in 2020. https://nl.wikipedia.org/wiki/Marshallplan#Uitvoering

De huidige koers is 1 euro = 1,0875 dollar.
We kunnen daar verschillende berekeningen op los laten, maar feit blijft dat dat bedrag een schijntje is vergeleken bij wat er nu geëist wordt. Zogenaamd vanwege corona.

NGO’s die om mijn eigen geld bedelen kan ik negeren. Dat moet iedereen zelf weten. De honderden miljarden belastinggeld die we onvrijwillig uitgeven aan VN, EU en tal van NGO’s zijn wel een groot probleem. Juist omdat daar zoveel gratis geld omgaat zijn die organisaties lokdozen voor corrupte en incapabele graaiers.

Neem de door het Westen betaalde, maar letterlijk door China geleide WHO. Die zette de hele wereld op een dwaalspoor over corona, en is dus medeschuldig aan deze crisis.

Andre
Andre
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In Nederland is altijd alles het beste van de hele wereld, want Nederland is een gaaf land. En wie er anders over denkt, heeft het beleid niet begrepen of is vreselijk rechts. In Pyongyang aan de Noordzee is het al zo sinds pakweg 1975 en in de gelijkgeschakelde instituten zoals WRR en RIVM weten ze maar al te goed dat wie betaalt, die bepaalt.
En ook bij de verkiezingen in 2021 zal blijken dat het volk laaiend enthousiast is over de krachtige en succesvolle aanpak van de coronacrisis door onze Geliefde Leider.

HPax
HPax
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Wat betreft het bestrijden van de corona-crisis heeft onze Regering ten minste initieel een falend beleid gevoerd; die indruk althans krijg je op Opiniez. Talmen en zelfvoldaanheid waren daarvan troef en kenmerk, Rutte cum suis krijgen de schuld.
Maar de ware schuldige is onze cultuur; wij zelf dus. De dichter Heine heeft erop gewezen dat verbeidde je het einde van de wereld, je dat het best in Holland kon gaan doen, want daar gebeurt alles 50 jaar later. En herinneren wij ons Colijn die in ongeveer 1937 zijn volk adviseerde maar rustig te gaan slapen.

Hesa
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dit bananenkabinet faalt telkens weer. Wel een riant salaris opstrijken. Voor wat??
Hier moeten we zo snel mogelijk van af. En een nexit, anders wordt de helft van de bevolking bankroet.

Ni28
Ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De cijfers van het aantal doden spreken voor zich zelfs als je een marge instelt voor de tellingen zelf. Op tijd ingrijpen met rigoureuze maatregelen geldt voor elke epidemie. Snel en krachtig optreden kan de duur van de maatregelen positief beïnvloeden. Het dragen van mondkapjes heeft zeker ook positief bijgedragen wat hier nog steeds ontkend wordt. De hele wereld is gek alleen wij hier weten het goed, was toen mijn eerste gedachte. Alleen het tekort aan materieel was en is de echte oorzaak voor deze beslissing. Ook in landen met minder slachtoffers hadden en hebben een tekort maar men ging ze zelf fabriceren. De Visegrad landen weten nog steeds goed wat het tekort aan iets betekent en die gaan gelijk op inspelen en. Ook in Tsjechië werden de mondkapjes in januari door Chinezen opgekocht en later weer aan Tsjechië verkocht voor een hogere prijs. En toch is dit land zelfs in haar afhankelijkheid van Brusselse geld wel in staat geweest om de monddoekjes verplicht te stellen terwijl het hier in dit rijke land onmogelijk blijkt en daarom ontkend. Niet dat alles daar goed gaat er is genoeg kritiek vanuit het volk en de pers over de tekorten aan alles. Het is schandalig dat de verpleeghuizen hier de hulp voor medische goederen bewust ontzegd is. Een ouder weet nu dat de hoge leeftijd in slechte tijden niets waard is en alleen in goede tijden leuk voor statistieken.

Rienus
Rienus
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het spijt me maar ik heb geen hoge verwachtingen van de komende verkiezingen als het gaat om veranderingen in het politieke landschap. De politiek heeft niet alleen in het Corona tijdperk het vertrouwen van de bevolking ernstig geschaadt. Het komt er feitelijk op neer dat de bevolking hier ook zelf schuldig aan is. Afbraak van rechten wordt nergens afgestraft als we naar de verkiezings uitslagen kijken. Dat de Euro voor Nederland uit gaat lopen op regelrechte diefstal door de megalomane leugenaars in Brussel is ook al jaren aan de gang, maar het verandert niets. De Nederlandse burger blijft onverminderd kiezen voor de gevestigde partijen.
Natuurlijk worden de mensen slim gemanipuleerd, maar na leugen op leugen zou je toch eens gaan hopen dat het bij meer mensen doordringt dat we belazerd worden?

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Rienus

@ Rienus.
Met u eens.
Meerdere malen heb ik “er op aan gedrongen” (óók op deze site) om bij verkiezingen achterom te kijken om te overzien wat de “regering” ervan heeft gebakken. In de situatie van NL durf ik te stellen : NIET ERG VEEL !
Uitbreiding aantal Voedsel- en Kledingbanken, 100-duizenden mensen leven ónder de armoedegrens, zorg vernield, het achterstellen van de eigen bevolking t.o.v. buitenlanders (“vluchtelingen”), onderwijs naar de knoppen. “Den Haag” roept niet voor niks dat”Nederland in de wereld met (bijna) álles voorop loopt”! Door deze slogan te geloven laten velen zich indoctrineren.
Natúúrlijk worden/zijn wij besodemieterd, al járen !!

Richard
Richard
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik meen dat bij van overheidswege verplicht is dat elk bedrijf een veiligheidsplan heeft opgesteld. Bij de overheid zelf ontbrak deze blijkbaar. Zo kennen we de overheid weer, wat je de ander oplegt hoeft niet voor jezelf te gelden.

Bijen hebben varoamijt dankzij verplaatsing van bijen uit Azië. Hier aan de grens tussen Frankrijk/België zijn afgelopen jaar vrijwel alle wilde zwijnen afgeknald omdat een rijke jager het een goed idee vond om zwijnen uit het oostblok hier naar toe te halen, resultaat; varkenspest. Een genocide op de indiaan in Zuid Amerika was niet nodig, overbrengen van ziekte was al voldoende. Deze lijst kun je heel lang maken.

Het viel mij op dat Baudet een ommezwaai maakte met betrekking tot de lock down. Die ommezwaai was precies zoals ik zelf intuïtief gereageerd zou hebben. Ik hoor tot een klein groepje mensen da ervan uitgaat dat ons uiteindelijk meer doden opleveren dan dat we gered hebben. Kwestie van hoe je cijfers interpreteert, een rekensommetje dat eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is.

Links- of rechtsom, ik denk dat het allemaal niet erg veel verschil heeft gemaakt, maar zowaar had Baudet echt iets goeds te vertellen. Angst leidt tot reageren waar we eigenlijk zouden moeten activeren. We hadden de strijd aan moeten gaan in plaats van in de schuilkelders te kruipen. Maar voor een volgende keer. Een WHO dat geen veiligheidsplan heeft zou ik opdoeken(Trump heeft gelijk). Een Nederlandse overheid dat geen veiligheidsplan heeft voor dit soort zaken, is incapabel, dus weg met deze beunhazen. Belangrijk is namelijk de vraag of hier echt lessen uitgetrokken gaan worden. Ik denk het niet.

JackKropotkin
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“”Nederland 202 (waar het sterftecijfer buiten de ziekenhuizen nauwelijks wordt meegeteld), België 445, Spanje 428, Italië 376 , Frankrijk 282, VK 215 …”

Het probleem met dit soort vergelijkingscijfers is vooral het zinnetje tussen haakjes waarin wordt gedaan alsof in de genoemde andere landen doden buiten de ziekenhuizen wel worden geteld … en dat is dus zeker niet altijd waar.

Dat alles goed gaat / is gegaan in Nederland zal ik niet beweren maar van falen kan je ook niet spreken.

Sanity
Sanity
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

U zet (mogelijk terecht) vraagtekens bij het sterftecijfer van Nederland maar neemt de cijfers van alle andere landen voor waar aan?

Ik vind de lage cijfers van Hongarije en Polen juist erg verdacht. Zeker aangezien het aantal tests per 1000 inwonders zeer laag is. Ja, zelfs lager dan dat van Nederland.

https://ourworldindata.org/covid-testing#hungary
https://ourworldindata.org/covid-testing#poland
https://ourworldindata.org/covid-testing#netherlands

20
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x