Direct naar artikelinhoud
Juist nu moet het pensioen omhoog
OpiniePensioenen

Juist nu moet het pensioen omhoog

Bij alle goede steunmaatregelen van de overheid worden de 65-plussers ten onrechte overgeslagen, zegt lezer Gillis Mol.

Met buitengewoon veel waardering heb ik de berichten gevolgd over de coronacrisis. De krachtige financiële steun, juist ook aan de financieel zwakkeren in onze samenleving, is moedig en hoopgevend.

Toch is er een tot nu toe vergeten groep: de gepensioneerden. Ook zij hebben te maken met de gevolgen van de coronacrisis.

Ik wijs op het artikel waaruit blijkt dat veel ouderen zich zorgen maken over hun pensioen (Trouw, 6 april). Daarin wordt speciale aandacht gevraagd voor 75.000 gepensioneerden die niet kunnen rondkomen. Hun besteedbaar inkomen is in elf jaar tijd met 15 tot 20 procent achteruitgegaan. Nu is sinds kort ook nog de mantra te horen en lezen dat waarschijnlijk op de pensioenen gekort moet worden. Dat is deels het effect van de coronacrisis. Het artikel wijst terecht op de 95.000 65-plussers die nog actief zijn als zzp’er en extra in de problemen komen omdat in de crisis ook hun bijbaan wegvalt. Zij worden uitgesloten van steunmaatregelen.

Overvolle potten

De feiten: twaalf jaar geleden zat er afgerond 600 miljard euro in de kassen van de pensioenfondsen. Nu is dat ruim 1500 miljard. Terwijl in die jaren alle uitgaven zijn gedaan, zijn dus in die tijd de bezittingen met 900 miljard euro toegenomen. Bovendien wordt elk jaar aan premies 30 miljard euro in de kassen bijgestort. Hoezo korten op de pensioenen vanwege tekorten?

Men is een aantal jaren geleden het bankensysteem van toepassing gaan verklaren op het systeem van de pensioenfondsen. Dus: geen enkel risico nemen, zeer grote buffers aanhouden omdat er, zoals bij banken, geen vaste jaarlijkse inkomsten zijn, en nog meer spelregels invoeren die een indexering verhinderen.

Bekijkt men de pensioenfondsen weer door de bril van pensioenfondsen, zoals dat niet zo lang geleden gewoon was, dan is korting uitgesloten en ligt indexering voor de hand.

De economie versterken

Een belangrijk argument om de pensioenuitkeringen nu te indexeren, is dat hierdoor de economie wordt versterkt. Juist nu veel bedrijven en particulieren een flinke steun nodig hebben, door ‘de staat’ betaald, kan de verhoging van de pensioenen sterk bijdragen aan het economisch en maatschappelijk herstel.

Bovendien: zelfs een ruimhartige ­indexering kost de Nederlandse staat geen cent. Het is namelijk geld dat door alle deelnemers is gespaard en het zit nu al in de overvolle pot van de pensioenfondsen.

Lees ook:

‘Het zijn zulke zware tijden’

Corona-informatielijnen trekken duizenden ouderen. Waar maken zij zich zorgen over?