Foto ter illustratie. Brugklassers halen hun nieuwe schoolboeken op.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. Brugklassers halen hun nieuwe schoolboeken op. © anp

'Houd kind tot 14 jaar op basisschool'

SchooladviesKinderen op hun twaalfde indelen op niveau en naar een vervolgopleiding sturen, is veel te vroeg, zegt Marie-Christine Opdenakker, onderwijskundige aan de Rijksuniversiteit Groningen. Uit het onderzoek dat ze volgende week publiceert, blijkt dat het veel beter is om tieners langer een basisopleiding te geven en als ze 14 of 15 zijn meteen door te sturen naar een beroepsopleiding, een algemene vooropleiding voor hoger onderwijs of de universiteit. Vooral jongens, migrantenkinderen en laatbloeiers profiteren daarvan.

  1. Haar vriendinnen weten het nog niet, maar Co laat op 93-jarige leeftijd voor het eerst een tattoo zetten
    PREMIUM

    Haar vriendin­nen weten het nog niet, maar Co laat op 93-jarige leeftijd voor het eerst een tattoo zetten

    Bij koersbal en klaverjassen hebben ze het nog niet gezien, maar onder de mouw van de 93-jarige Co prijkt sinds kort een tatoeage. Het is haar eerste tatoeage, als oma van zeven kleinkinderen en acht achterkleinkinderen. Dit als eerbetoon aan haar overleden zoon Paul, die eigenlijk helemaal niet zo van tattoos was, en haar schoondochter Suze. ,,Zo heb ik hen toch een beetje bij me.”
    Westland
  2. Arnhem wil schulden van gezinnen in armste wijk van Nederland kwijtschelden: ‘Geldzorgen houden alles tegen’

    Arnhem wil schulden van gezinnen in armste wijk van Nederland kwijtschel­den: ‘Geldzorgen houden alles tegen’

    Geen deurwaarder meer en geen stapels rekeningen. Arnhem wil de schulden kwijtschelden van veertig tot zestig gezinnen in Immerloo II, de armste wijk van Nederland. Als experiment. Nooit eerder koos een gemeente hiervoor. ,,,We kunnen kinderen wel een Gelrepas geven om te sporten, maar we kunnen pas echt het verschil maken door de geldzorgen van hun ouders weg te nemen”, zegt wethouder Mark Lauriks.
    Arnhem