Werken zonder beschermende middelen? Onacceptabel!

  • 3 april 2020
  • Nieuwsbericht
  • Coronavirus
  • V&VN Algemeen
Wijkverpleging_cliënt_inhalator_2

Onbeschermd werken brengt de gezondheid van verpleegkundigen en verzorgenden in gevaar, evenals die van hun collega’s, patiënten en dierbaren. Dit leidt tot uitval van zorgprofessionals, meer patiënten, meer slachtoffers en tot een verdere overbelasting van het zorgsysteem. Toch is dit aan de orde van de dag. In de wijk, de verpleeghuizen, de ggz en de ghz. Daar bestaan de grootste zorgen over. Daarover komen bij ons meldpunt de meeste meldingen binnen.

Gerton Heyne: “We krijgen signaal op signaal van collega’s die hun werk moeten doen zonder voldoende beschermende kleding. Die hun cliënten bezoeken met maskers uit de bouwmarkt, met vuurwerkbrillen en huishoudelijke handschoenen. Dat is onacceptabel. We vragen in deze crisis al bijna het onmogelijke van verzorgenden en verpleegkundigen. Laten we dan tenminste voor goede bescherming zorgen.”

Meer mondmaskers

Verpleegkundigen en verzorgenden moeten erop kunnen rekenen dat werkgevers én overheid hen zo goed mogelijk beschermen tegen ziekten. En dus zorgen voor voldoende mondmaskers, spatbrillen, handgels en alle andere beschermende middelen die nodig zijn om veilig zorg te leveren. Om kwetsbare patiënten en hun collega’s en hun naasten niet te besmetten. 

Enkele van de honderden meldingen uit heel Nederland over de tekorten

Groningen: geen tests geen maskers
“We hebben een handjevol mondkapjes en 3 vuurwerkbrillen. Meerdere cliënten hebben koorts of longontsteking maar worden niet getest. We gaan zonder bescherming naar binnen. En weer naar de volgende.”

Almere: onveilig werken
“Ik ben wijkverpleegkundige en heb geen mondkapjes, geen desinfectans of beschermende kleding. Dit is nu al weken! Hoe kan dit? Waar is de ARBO in dit verhaal? De protocollen? Waar is "zorg goed voor je zelf" ? We zijn zo geweldig ineens in de zorg, maar waarom? Omdat wij onveilig werken en ook ons eigen gezin kunnen besmetten?”

We kunnen onszelf en onze cliënten niet beschermen
“Als kleine organisatie kun je niks meer bestellen om jezelf en cliënten te beschermen. Zo verlies je de strijd tegen Corona. Want dat is waar het om gaat: voorkomen van besmetting.”

Zorg zonder persoonlijke beschermingsmiddelen
“Er zijn nauwelijks mondmaskers en handalcohol voor handen binnen onze thuiszorg. De eerste levering handalcohol wordt 30 april pas verwacht. Er wordt zelfs al over gesproken dat we onbeschermd zorg moeten gaan verlenen.”

ZZP'er: zelfstandige zonder persoonlijke beschermingsmiddelen
“Als zzp'er in de thuiszorg, heb ik geen toegang tot beschermingsmaterialen. Een cliënt werd positief getest op corona. Toen beloofde de GGD na veel heen en weer bellen een noodpakket maskers. In de tussentijd werken we met vuurwerkbrillen en maskers uit de bouwmarkt. Nu is nog een gezin besmet, en zijn ook twee collega’s positief getest.”

Werkgevers: biedt bescherming

Als er onvoldoende persoonlijke beschermingsmiddelen zijn (en je je dus niet aan de richtlijnen van het RIVM voor het gebruik ervan kan houden), kun je niet verantwoord zorg bieden. Wij roepen werkgevers op om:

  • voor voldoende beschermende middelen te zorgen.
  • als dat niet mogelijk is om die zorg uit te stellen of ander passend werk te regelen.

Hoe dan ook mogen verpleegkundigen en verzorgenden nooit gedwongen worden, of zich gedwongen voelen, om zonder voldoende beschermingsmiddelen te werken.

Nederland overvraagt verzorgenden en verpleegkundigen

Moeten verpleegkundigen en verzorgenden niet zelf vanuit hun professionele autonomie besluiten of veilig werken mogelijk is? Heyne: “Dat kun je nu van niemand vragen. Zeker nu zo veel collega’s al zo lang op hun tenen lopen. En dat waarschijnlijk nog lang zullen moeten doen! Het plichtsbesef en de adrenaline zijn hoog bij verzorgenden en verpleegkundigen. Dat kun je lang volhouden. Maar iedereen weet: op een gegeven moment stort je in. Daartegen moeten we onze verpleegkundigen en verzorgenden beschermen. En dus zorgen voor beschermende middelen.”

Meldpunt

Werken zonder voldoende beschermingsmiddelen? Onacceptabel! Is dat bij jou wél het geval? Meld het bij ons meldpunt. Wij zorgen dat VWS, de werkgevers, de bonden, andere beroepsverenigingen en alle andere partijen niet om jouw boodschap heen kunnen.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)

Gerelateerd