Nieuws

Peiling Maurice de Hond: Meerderheid is voor invoeren van corona-app

12-04-2020 09:45

De vragen, die we wekelijks stellen,  laten weinig verschuivingen zien t.o.v. de vorige week. Men houdt zich voor het overgrote deel aan de aanwijzingen t.a.v. social distancing en thuis blijven. Ten aanzien van een exit-strategie geeft net zoals vorige week de helft aan dat men op 28 april een geleidelijke afbouw wil, ook als er nog een kans is dat men besmet kan worden. 41 procent wil de maatregelen handhaven tot de kans op besmetting (vrijwel) nul is.

  • 6 procent van de ondervraagden geeft aan te denken besmet te zijn (geweest) met het virus. 25 procent geeft aan zichzelf aan een groter dan 50 procent kans te geven besmet te raken.

Die 6 procent hoeft natuurlijk niet waar te zijn, want er zullen mensen onder zitten, die het niet (geweest) zijn. Evenals dat er mensen zijn die besmet zijn en dat niet gemerkt hebben.

Ten opzicht van het echte aantal Coronadoden kan die 6 procent vertaald worden in een sterftekans van rond de 1 procent van iemand die besmet wordt.

  • De nieuwe meting van het consumentenvertrouwen van het CBS, die binnenkort zal worden gepubliceerd, zal een ongekende daling vertonen van rond de 40 punten en daarmee wellicht tot een eindscore komen, die lager is dan  de laagste score ooit (van -41, maart 2013).
  • 42 procent van de Nederlandse werkenden denken dat de positie van hun bedrijf/organisatie over een half jaar (veel) slechter zal zijn dan voor deze crisis. 4 procent (350.000) denkt dat de eigen baan over een half jaar niet meer bestaat.
  • 31 procent van de werkenden denkt dat over een half jaar hun eigen financiële positie (een stuk) slechter zal zijn. 27 procent denkt iets slechter.
  • 61 procent is ervoor dat de nieuwe Corona-app ingevoerd gaat worden, 49 procent is van plan om die te  gaan gebruiken, 25 procent vindt dat die verplicht gebruikt moet worden. (verschillen naar politieke voorkeur zien we hier wel. Er is een boeiende discrepantie tussen de wil dat het ingevoerd gaat worden en het plan om het zelf te gebruiken. Bij GroenLinks-kiezers is dat verschil 21 procent en bij CDA-kiezers 3 procent).
  • 53 procent vindt de gesloten deal door de EU over de steun aan de landen goed. 7 procent vindt dat Nederland ruimhartiger had moeten zijn en 30 procent strenger.  Kiezers van D66 en CDA zijn het meest positief over de deal, die van FVD en PVV het minst.

Lees meer bij Maurice de Hond.