Direct naar artikelinhoud
Coronacrisis

Profwielrenners met diabetes zijn extra voorzichtig: ‘Ik wil niet op de ic belanden, dan is het einde carrière’

Brian Kamstra (l) en Gerd de Keijzer leiden een groepstraining van Team Novo Nordisk tijdens een trainingskamp eerder dit jaar.Beeld TeamNovoNordisk

De renners van profploeg Novo Nordisk hebben allemaal diabetes type-1 en behoren dus tot de risico­groepen voor corona.

De fietsbonden deden voor dit paasweekeinde nog een oproep: als je gaat fietsen, doe het alleen en houd afstand. Brian Kamstra hoefde de boodschap niet meer te krijgen. “Ik train al weken alleen. Van de week ging een recreant in mijn wiel hangen. Dat wilde ik echt niet. Ik heb hem gevraagd dat niet te doen. Hij begreep het.”

Kamstra (26) houdt zich strikt aan de normen voor anderhalve meter en sociale onthouding. Hij heeft er alle reden toe. De Drent heeft sinds zes jaar diabetes type-1. Daarmee voldoet hij aan het criterium om een profcontract te krijgen bij Team Novo Nordisk, een mondiaal project met renners die allemaal diabetes type-1 hebben. De ploeg is in 2012 opgericht om sporten met de chronische ziekte te promoten. Kamstra en zijn ploegmaten, onder wie landgenoot Gerd de Keijzer, rijden regelmatig in grote profkoersen mee. “Ik had me in deze periode graag willen laten zien in klassiekers als de Brabantse Pijl.”

Extra gevaarlijk

Novo Nordisk was dit jaar een van de eerste teams die zich helemaal terugtrokken uit de wedstrijden. Niet voor niets. Diabeten worden gerekend tot de groepen waar Covid-19 extra gevaarlijk voor kan zijn.

Uit een inventarisatie van het Elisabeth-Tweesteden ziekenhuis in Tilburg onder de eerste honderd behandelde coronapatiënten bleek vorige maand dat een kwart van hen diabetes had, zo werd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde gepubliceerd. Hard bewijs voor een verhoogde kans op besmetting is dat nog niet. Ook overgewicht speelde vaak een rol. 

Maar vanwege het kwetsbare immuunsysteem wordt aangenomen dat alle suikerpatiënten grotere risico’s lopen. Kamstra maakt zich ‘best wel zorgen’. 

“Bij mij is mijn hele lichaam ontregeld als ik griep heb. De insuline die wij spuiten wordt dan heel slecht opgenomen. Van de andere kant: ik heb nu al vijf jaar geen griep meer gehad, terwijl ik toch veel reis en bovendien heel erg op mijn eten moet letten. Daardoor zou ik vatbaarder voor virussen moeten zijn, maar dat lijkt mee te vallen.”

Uit voorzorg doet hij nu niet meer dagelijks boodschappen in zijn vaste winkel in Assen maar in een rustige en ruime supermarkt in een dorp. “Mijn handen zijn ook helemaal uitgedroogd van het wassen.” Maar, hij kan tenminste nog gewoon buiten fietsen. 

Daar is zijn ploegmaat Gerd de Keijzer best jaloers op. De Brabander woont al vier jaar aan de kust van Catalonië. “Normaal heb ik hier perfecte omstandigheden om te trainen”, vertelt De Keijzer telefonisch vanuit Spanje. “Maar we hebben al weken een volledige lockdown. Dat betekent thuis trainen op de hometrainer. Mijn boodschappen doe ik nu ook één keer per week, volledig ingepakt, met mondkapje op. Want ik wil echt niet op de ic belanden. Dan is het einde carrière. Ik ben nu eenmaal vatbaarder voor corona.”

Sport is het beste medicijn

De Keijzer (26) was al een fanatiek wielrennertje toen op zijn negende diabetes werd vastgesteld. “Mijn eerste vraag was: kan ik blijven sporten? In de ziekenhuis zeiden ze meteen: sport is het beste medicijn tegen diabetes. Onze ploeg is er ook om te laten zien dat je je droom niet hoeft op te geven, dat je met diabetes zelfs je droom kunt bereiken.”

Beroepswielrenner worden dus. Novo Nordisk groeide uit tot een gerespecteerde ploeg die koerst in alle exotische uithoeken van de wereld. De medische begeleiding is intensief. De suikerspiegel van de coureurs wordt tijdens de koers permanent gemeten. Via een sensor krijgen die om de vijf minuten een signaal van hun glucosemeter. Soms moeten ze onderweg insuline bijspuiten. De Keijzer: “Of even iets eten”.

Maar of ze dit jaar nog wedstrijden rijden? Team Novo Nordisk zal extra terughoudend zijn. Kamstra: “Er moet nergens in de wereld meer een risicogebied zijn voordat we weer kunnen gaan koersen, vind ik.” Voorlopig traint hij dus maar in de noordelijke provincies. Soms 260 kilometer op een dag. Moederziel alleen. “Ik zie nog steeds groepjes wielrenners rijden en dan denk ik: jongens, doe dat nou niet!”

Lees ook: Stuk gaan op de Mont Ventoux, en dat vanaf je zolderkamer

Wielrennen in groepsverband is vanwege de coronacrisis flink ingeperkt. Het platform Zwift biedt een online wielerbeleving voor zowel profs als liefhebbers. ‘De interactie met de fans is cool.’