Leven er giganten onder Europa's ijs? (hakaimagazine.com)


Voor sommige diepzee- en poolsoorten bleek gigantisme een bruikbare evolutionaire strategie -Miljoenen kilometers verderop, op Jupiter's koude, donkere en ijzige maan Europa, bestaat misschien leven. En als dat zo is, kan het lijken op de diepzeemonsters van de aarde, ...

door eh in Wetenschap  ·  20 Reacties

  • 2
  • 491x gelezen
Reageer met een Emoji
3
1

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

ik zou zeggen, ga er persoonlijk ff een kijkje nemen en neem een hengel mee

1
1 Roomboterbabbelaar

@1
------- Later dit decennium is NASA van plan de Europa Clipper- sonde te sturen om een ​​monster te nemen uit de waterstralen die Europa af en toe de ruimte instuurt om de geschiktheid voor het leven te testen. NASA heeft ook plannen voor een mogelijke Europa Lander , die vanaf het oppervlak van de ijzige maan naar tekenen van leven zou moeten zoeken---------

1
2 eh

We weten eigenlijk nog te weinig van onze eigen diepzeeën .
zodoende :
""Verken de Hadal Zone, de laatste grens van de aarde.
De Hadal Zone is het diepste deel van de oceaan - van 20.000 tot 36.000 voet. Het is ook de minst onderzochte plek op aarde, iets wat wetenschappers en ingenieurs van de WHOI op het punt staan ​​te veranderen.""

https://hadex.whoi.edu/

1
3 eh

Nutteloze vraagstelling.

3
4 Klompenbrekertje

@4
Nutteloos ?
niet efficiënt ?
Juist dat soort denken (eerder ondenken) verpest de boel.
Kleinburgelijke boekhouders die de hele wereld naar de klote helpen.

1
5 eh

@5 wat kost dat zo'n onderzoekje? uitkomst is bij voorbaat al bekent en het lijkt mij stukken beter om al dat geld uit te gaan geven voor een goedwerkende Coronavirus vaccin

2
6 Roomboterbabbelaar

Het lijkt mij dat er hooguit prokaryotische levensvormen gevonden gaan worden. Er is nml geen zuurstof, dus veel complexere levensvormen kunnen waarschijnlijk niet bestaan. Zeker geen walvissen!

0
7 Anubis

@7
Hoe kom je op walvissen? , die gaan toch niet zo diep?
In artikel noemen ze gigantische inktvissen , kwallen en ééncelligen zo groot als een softbal.

1
8 eh

Bij het lezen van de titel was dat mijn eerste gedachte, tot ik de tekst las. Maar ook kwallen en inktvissen hoef je niet te verwachten. Zelfs die Xenophyophores volgens mij niet, want dat zijn dierlijke cellen. Maar dat laatste zou misschien een hogere kans hebben.

0
9 Anubis

@9
Jij bent geen aanhanger van panspermie vermoed ik.

1
10 eh

Alles komt uit één klein puntje, geen enkele reden om aan te nemen dat het heelal niet gevuld is met vergelijkbaar 'zaad'. dus waarom zou het daar niet kunnen voorkomen.

En waarom zou je zoiets willen onderzoeken?
Om dezelfde reden dat alles onderzocht wordt, nieuwsgierigheid, een ingebouwde drang om uit te breiden / vermeerderen, ook kennis / weten.

Als dat er niet was waren 'we' al lang uitgestorven.

2
11 Proemevla

@9
Inderdaad zolang we zo weinig weten kunnen we alleen maar in termen van hogere kans e.d. spreken.
Panspermie, daar geloof ik wel in. Maar daar heb je meerdere gradaties in.

Bijvoorbeeld dat er eerder leven op Mars of Venus was en dat wij op Aarde daarna
"bevrucht" zijn na komeetinslagen op Mars of Venus. Dat idee is allang niet meer wereldvreemd.

Maar ook dat er allerlei verschillende vormen van leven bestaan, en dat wij van de tak zijn van de koolstof en RNA
https://www.nasa.gov/press-release/goddard/2019/sugars-in-meteorites
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6900709/

1
12 eh

@9 Waarom zou ik niet in panspermia kunnen geloven?
Ik zeg alleen dat op Europa geen zuurstof is, en dit lijkt een voorwaarde voor alles complexer dan een bacterie.

Dat de Aarde is bezaait met biomoleculen door meteoren is heel aannemelijk, maar dat is geen panspermia. Panspermia betekent dat bacteriecellen via meteoren door het heelal reizen en op vruchtbare planeten het leven starten.
Het zou best kunnen dat het leven is ontstaan op Mars en via een meteoorinslag op Aarde terecht is gekomen, en dat het op Mars is uitgestorven of nog steeds diep ondergrond aanwezig is. Op Mars waren de condities destijds voor het ontstaan van leven gunstiger dan hier.
De maan Europa zou dezelfde microben hebben kunnen ontvangen, maar het zal zich daar niet ontwikkeld hebben tot eukaryoten en meercelligen.

Daaarom zou het een schat aan informatie opleveren als we leven vinden op andere lichamen in ons zonnestelsel!

De astrobioloog Peter Ward heeft een boek geschreven waarin hij een voorstel doet om de tree of life uit te breiden. Het aardse leven is daarop een zijtak. https://www.amazon.com/Life-We-Not-Know-Synthesis/dp/0143038494

0
13 Anubis

@13
"Waarom zou ik niet in panspermia kunnen geloven?"
Panspermia wordt beschouwd als alternatief, de meesten geloven er niet in.
Dus waarom zou jij daarin geloven?

"Panspermia betekent dat bacteriecellen via meteoren door het heelal reizen en op vruchtbare planeten het leven starten."
Ook ander pré-leven dat door de ruimte reist valt onder panspermia.
Verder zijn bacteria wel microben maar andersom hoeft dat niet. (algen, schimmels etc.vallen ook onder microben)

"De maan Europa zou dezelfde microben hebben kunnen ontvangen, maar het zal zich daar niet ontwikkeld hebben tot eukaryoten en meercelligen."
Hoe weet je bijvoorbeeld dat Europa altijd hetzelfde Europa is geweest?

"Daaarom zou het een schat aan informatie opleveren als we leven vinden op andere lichamen in ons zonnestelsel!"
YES,
Maar ook onze eigen diepzeeën hebben nog steeds geheimen (en ook andere onderdelen van onze aarde) en ook geen zuurstof........

1
14 eh

Hier op aarde leven de leiders van de €U ook onder het ijs. Wat is het nieuws.

0
15 Uitede aka Espede

@14 Er zijn verschillende hypothesen over de oorsprong van het leven op Aarde. De verschillende modellen van Panspermia behoren daartoe. Elke astrobioloog is er bekend mee. Mijn hobby-interesse is astrobiologie, dus ik geloof verschillende modellen. Hoe het werkelijk gegaan is, is niet bekend, dus blijft het geloof. Dus daarom geloof ik er in.

Ik weet dat microben ook eukaryotische eencellige omvatten, maar ik refereeerde naar de bacteriecellen waar ik het daarvoor over had.
Biomoleculen die op ruimtepuin meereizen is geen panspermia, elke (pre)cellulaire vorm wel. Maar het moet wel zodanig zijn geweest dat ze de reis door de ruimte kunnen 'overleven'. Theoretisch zouden het ook virussen kunnen zijn geweest, of iets zoals de kleine structuren in de Marsmeteoriet ALH84001.

De vermoedelijke geschiedenis van de manen van Jupiter is redelijk bekend. Maar goed het kan er warmer zijn geweest in de beginfase. Alleen zuurstof ontstaat tijdens fotosynthese. Fotosynthese is nu niet mogelijk op Europa vanwege de afstand tot de zon. De zon was miljarden jaren geleden zwakker maar Jupitor stond mogelijk dichter bij de zon. Misschien is die ijsbal ooit een grote oceaan geweest. Is fotosynthese ooit mogelijk geweest? Misschien, dat kan ik niet beoordelen. Dus je zou gelijk kunnen hebben, in die zin dat er er nog een vorm van leven is dat ooit complexer was en nu gedegradeerd is op een manier die ons hier onbekend is. Maar ik vermoed nu niets complexer dan een bacterie.
Ikzelf vind ook die kleuren in dat ijs erg verdacht. Zouden het een soort bacterien zijn? Of iets complexer dat energie vergaart uit de hoge radioactiviteit aan het oppervlak? Of toch gewoon een chemische reactie?

Als we zoeken naar alien life (dat niet tot de standaard taxonomische levensboom behoort) zouden we dat misschien ook hier op Aarde kunnen vinden, zoals op/in de oceaanbodem. Maar het vinden van leven op een ander lichaam levert volgens mij astrobiologisch meer informatie op. Het is in ieder geval de natte droom van elke astrobioloog.

0
16 Anubis

@15
OK
Niet alleen langzame veranderingen spelen een rol, juist ook meer extreme gebeurtenissen blijken achteraf grote invloed hebben gehad . Ook bij dit onderwerp zal dat blijken.
Trouwens foto-synthese is maar één manier van de vele om energie om te zetten.
Wie weet dat men in de diepte's alien live zou kunnen vinden, maar dat bedoelde ik niet, het is meer vol verbazing over de mogelijkheden nieuwe organismen vinden.
En dat zou kunnen helpen bij het zoeken naar alien live elders.

0
17 eh

sorry,
@17
voor
@16

0
18 eh

@17 Ik had 'm door voor @16 question

Fotosynthese is de manier waarop O2 afgesplitst wordt. En een vrij complex proces dat maar 1 maal is ontstaan in de evolutie. Was dat niet 'uitgevonden' dan was er waarschijnlijk geen O2 in de atmosfeer en geen eukaryotische cel, en wij waren er zeker niet.
Dus zonder fotosynthese op Europa is die kans daar klein.

Als je ergens op wed, kun je beter wedden op hetgeen met de hoogste waarschijnlijkheid question

0
19 Anubis

@19
Ik wed niet.
Het irritante van wedden vind ik dat je de weddenschap wilt winnen.
Stel dat ik gewed heb dat Ajax met 3-1 gaat winnen.
Dan zit ik bij een 3-0 stand te hopen dat de tegenstander nog gaat scoren en dat Ajax niet meer gaat scoren.......dat botst, dat kijkt niet lekker.
Er is allerlei leven gevonden op aarde waar men eerder niks van wist in dieptes onder water maar ook in dieptes in steen zonder licht en/of zonder zuurstof en dat allemaal onlangs.
Als het ware tijdens de wedstrijd...............

0
20 eh

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Benzardi
Nederland trekt ruim 200 miljoen euro uit voor luchtverdediging Oekraïne

Er word een vies politiek spelletje gespeeld, elke keer worden er miljoenen/miljarden uitgeven terwijl de partijen aan het formeren zijn.Er ...

1 minuut geleden geplaatst door Benzardi

Marrie1
Drie vrouwen gewond, man neergeschoten door politie in Zweedse stad Vasteras, zegt de politie

Raar, het lijkt er op dat er de laatste paar dagen doelbewust gezocht wordt naar meisje en vrouwen, om die overhoop te steken.I...

1 minuut geleden geplaatst door Marrie1

sockknitter
Jonge man steekt zichzelf in brand bij rechtbank waar Trump-proces wordt gehouden

Iedereen roept Oh, my God, maar niemand biedt hulp....

2 minuten geleden geplaatst door sockknitter

Vageali6888
Rob de Wijk: ‘De Russen kunnen de boel ook hier totaal ontwrichten’

@38Rusland haar agenda was decennialang oproepen tot het behouden van neutraal gebied tussen 2 kerngrootmachten, vind je dat een verkeerd st...

3 minuten geleden geplaatst door Vageali6888

Wedergeboren
Jonge man steekt zichzelf in brand bij rechtbank waar Trump-proces wordt gehouden

@3      "Het is een waarschuwing natuurlijk XD" Ja Schil, dat meende ik uit 'Gruwelijke beelden' al te kunnen opmaken. Maar ev...

5 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

Vageali6888
Kan je als christen op de PVV stemmen?

@97Hoort het ageren tegen een groeiende islam in Nederland bij de 'nadelen van de PVV' volgens jou dan ?...

5 minuten geleden geplaatst door Vageali6888

Schildpad
Jonge man steekt zichzelf in brand bij rechtbank waar Trump-proces wordt gehouden

@2Het is een waarschuwing natuurlijk XD...

8 minuten geleden geplaatst door Schildpad

Feldwebell
Rob de Wijk: ‘De Russen kunnen de boel ook hier totaal ontwrichten’

@37 Ik weet dat jij als gecertificeerd russenhulpje één op één de Russische propaganda nawouwelt Vage....

10 minuten geleden geplaatst door Feldwebell

Bop
Beelden: Donny Roelvink laat zich officieel bekeren tot de islam

@106 Iets niet geleerd hebben vind jij knap. Val jij ff door de mand. Enfin, ik heb geen 70 jaar nodig om iets te leren hoor. Bovendien zat i...

11 minuten geleden geplaatst door Bop

Wedergeboren
Jonge man steekt zichzelf in brand bij rechtbank waar Trump-proces wordt gehouden

@1     "niet klikken" Ja ik weet niet hoor, maar als we niet mogen klikken, dan heeft heeft plaatsen toch weinig zin lijkt mij ....

11 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

NK. App
Naughty Mom XxxXxx Video Desi VillageTamil Heroine SexyTelugu Aunty BathingBangali Bhabi XxxDesi Bhabhi Xxx SexAh Me SexBlue Picture 2017Teased PornHenrailD4swuingXvideo MlifSunny Leone Xxx ComEnglish Sexy Adult VideoVideos Pornograficos En MexicoPeliculas Porn CompletasVintage DeepthroatSex Chat RoomBurzzDebbie Harry NudeAarti SharmaAmateur Teens With Big TitsAngela White NudaPutalocura ComVatsayana KamasutraWhite Boxxx ComNangi Ladki NangiHighschool Dxd NudeCollegerulesBlackporn TwitterVixen VideosAngel AllwoodCousin HentaiCine Actress Sex VideosPreeti And Priya PornForce Mom AnalU PornerWilla Fitzgerald NakedPornos RománticasSikişşFem Boy PornDangerous RomanceKhula ChudaiWww Sex India VideoBengali Boudi Nude VideoHot BlowjobBig Boobs Public AgentSsbbw ThreesomeLiterotiicaChat Porno OnlineAndreina DuluxeBec Rawlings NudeLezbo BrazzersIndiangfvideosKuwari Ladki SexHood Street WorldLebanese PornAiswarya Rai PornJav.guryPornox GratisFacefuck PovMalaika Arora BoobsChristina Milian NakedScarlett Johansson Sexy NakedHindisixxBrazzers Frre VideoBootyass PornChanel Preston Cream PieAmuter Gone WildFilthy Anal MilfPinoy Sexual MoviesPorn 18thLewdua PornInfluenversgonewildJavbus论坛Escortalligator.com.listcrawler.French Film PornEbony Backshots PornXxx Desi XnxxRed Light XxxIndian Sex Video OutdoorHidden Cam At Nude BeachNaked Lesbian PornKemono.patyHot Women Of PornFilmes Eróticos XvideoMia KhalifiaFuturema PornHow To Insert Penis Into VaginaAczd-1354chan Soc ArchiveAdam 22 GirlfriendXxx Brother WifeFacesitting JoiScuba Steph Only Fans LeakJapanese SexfightMulheres árabe NuasSanjana Pandit MmsPhoenix Marie VideosPorn LabMom And Son Desi XxxLesbian X XxMilk The Prostate PornSex Xxx Sex HdPornos árabeBangla Se XxxAnette DawnBengali Sex IndianSickam PornTiktokers LeakedAlura Jenson Full MovieWww Free Download Sex Video ComBokep TweterBig Boobs HentaisBlacekd RawBrazzers KitchenGangabangIpx-758Free Porn HdvideoWhamsterSexe Cam GratuiteJaponêsxxxFrancesca Farago NakedSkylar VoxxIndian Porn Viral VideoXxx Sex Xxx HdJava Sex VideoRealifecamPorn FuxFemale Wrestlers Of WweXxx SanileynAinslee DevineBboobscarrollDesi Hd Porn VideoPornographie LatinoDogfart NeworkAligator ScortsFilm Bokep TerbaruArt Sword Online PornSexy Women SexWife Pegging HusbandFlashing WifeLauren Burch PornShes Cumming HardNamethatpronstarBigniplesSsex HdShitters Full GifSploogingFreakmob