Direct naar artikelinhoud
President Trump

Michael Moore: "VS ondergaan staatsgreep door Donald Trump"

Regisseur Michael Moore.

De Verenigde Staten ondergaan een staatsgreep door Donald Trump, maar realiseren het zich nog niet, waarschuwt Michael Moore. De regisseur was een van de weinigen die de overwinning van de vastgoedgigant had voorspeld.

De regisseur toonde zich tijdens de verkiezingscampagne een grote tegenstander van de vastgoedgigant. Hij waarschuwde voor de gevolgen, mocht Trump de touwtjes in handen krijgen.

Verwijzend naar een artikel in The New York Times over de rol van Trumps omstreden adviseur Steve Bannon, schreef Moore het volgende op Twitter: "Als je jezelf er nog steeds van probeert te overtuigen dat een staatsgreep in de 21ste eeuw niet aan het plaatsvinden is: word dan alsjeblieft, alsjeblieft wakker."

Beleidskeuzes

Het New York Times-artikel beschrijft hoe Bannon, bekend van de extreemrechtse nieuwswebsite Breitbart News, een grote rol is gaan spelen in de nationale veiligheid van de VS. Dat is een positie die normaal gezien enkel bekleed wordt door toplui uit het Amerikaanse leger. Veel verse beleidskeuzes van Trump, die wereldwijd protest oproepen, zouden uit Bannons koker komen.

Moore doelde daarnaast ook op het recente ontslag van Sally Yates, waarnemend minister van Justitie, omdat ze Trumps inreisverbod in vraag had gesteld. Ze werd door de Amerikaanse president als "zwak" bestempeld, zowel op het vlak van grenzen als illegale immigratie. Ze moest plaatsruimen voor aanklager Dana Boente, die functie tijdelijk zal bekleden tot de aanstelling van Trumps favoriet Jeff Sessions goedgekeurd is. Boente riep zijn departement alvast op "de wettige bevelen van onze president te verdedigen".

Twitter bericht wordt geladen...

Het Witte Huis had ook een waarschuwing klaar voor de werknemers van het ministerie van Buitenlandse Zaken, zo schrijft The New York Times: wie het niet eens is met president Trumps agenda, neemt beter ontslag. "Ze kunnen beter in de pas lopen of ontslag nemen", zou woordvoerder Sean Spicer aan reporters gezegd hebben. Het lijkt een drieste poging van het Witte Huis om de interne wrevel en opstandelingen in het departement de mond te snoeren.

"Waar zitten jullie?"

Ondertussen hield senator Elizabeth Warren een vurig debat in de Amerikaanse senaat. De Democrate riep haar Republikeinse collega's op om tegen het huidige inreisverbod in te gaan. Warren riep een lijst met namen af van Republikeinen die zich tegen de mogelijke 'moslimban' van Trump hadden uitgesproken tijdens de verkiezingsrace. Onder andere Paul Ryan, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, en vicepresident Mike Pence waren eerder niet voor dergelijke maatregel te vinden. "Waar zitten jullie?", vroeg Warren zich luidop af. "President Trump heeft de Republikeinse leiders genegeerd, en die willen vandaag niet opkomen voor wat juist is."

'President Trump mag de grondwet en de wetten van de VS dan willen negeren, net als de Republikeinen in het Congres, maar het Amerikaanse volk zal dat niet doen'
Senator Elizabeth Warren

Warren maakte duidelijk dat zowel de Democraten als het Amerikaanse volk zich niet zullen neerleggen bij het schrikbewind van Trump. "President Trump mag de grondwet en de wetten van de VS dan willen negeren, net als de Republikeinen in het Congres, maar het Amerikaanse volk zal dat niet doen."

Twitter bericht wordt geladen...