Direct naar artikelinhoud
Derk Sauer

Nu corona toeslaat, wil Poetin juist geen ruzie met het Westen

Corona verspreidt zich overal, ook in Rusland. Columnist Derk Sauer praat ons vanuit Moskou dagelijks bij.

Derk SauerBeeld Artur Krynicki

Het Russische persbureau RIA Novosti meldde maandagochtend van ‘een bron binnen de Britse NHS’ vernomen te hebben dat premier Boris Johnson naar de intensive care werd overgebracht.

De reactie van Downing Street 10 kwam snel en fel: ‘Typisch geval van Russische disinformatie.’

Een week eerder meldde de Europese taskforce tegen disinformatie ook al verhoogde activiteit van Russische kant. Via sociale media zouden Russische bloggers de verdeeldheid tussen Europese landen proberen op te stoken. Uit Washington kwamen gelijksoortige geluiden.

Hoe cynisch, zullen velen gedacht hebben: zelfs in het coronatijdperk gaan de Russen door met hun cyberoorlog.

Het Kremlin wees de beschuldigingen verontwaardigd van de hand. En voor deze keer geloof ik ze. 

Al doen zeker op Russische sociale media doen de gekste samenzweringstheorieën de ronde – de hardnekkigste is wel dat het virus in een CIA-laboratorium is ontwikkeld –, Poetin grijpt corona juist aan om Ruslands ‘soft power’ te etaleren. Kijk naar vliegtuigen vol hulpgoederen naar Italië, de Verenigde Staten en Servië. En maandag nog een gift aan de wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Tijdens de videoconferentie van de G20-leiders riep Poetin op om over en weer alle sancties op pauze te zetten. En ineens wil hij weer om de tafel met Opec en Amerika om de daling van de olieprijs te keren.

Nu de pandemie ook in Rusland toeslaat en een economische ramp dreigt, wil Poetin juist geen ruzie met het Westen. Het probleem is dat hij een ecosysteem van mafkezen heeft helpen creëren die allerlei onzinnige theorieën de wereld insturen. En die zet je niet zomaar stop.

In het geval van Boris Johnson had RIA Novosti gewoon gelijk. De tip dat het slechter met hem ging was ook bij The Guardian beland. Maar zij besloten – vanwege de stellige ontkenning door Downing Street en de gevoelige materie – het nieuws vast te houden.

Dus geef Poetin niet van alles de schuld.

PS: oplettende Ruslandkenners zullen bemerkt hebben dat ik maandag in mijn bijdrage een domme vergissing maakte. De arrestatie van ‘Jezus’ vond plaats bij de ‘Vijver van de Patriarch’.

Derk Sauer is uitgever van The Moscow Times en columnist bij Het Parool. Hij is ook ­oprichter van de Russische krant Vedomosti en oud-uitgever van RBK Gazeta.