RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Trump dreigt Amerikaanse bijdrage aan WHO te stoppen

President Trump tijdens de persconferentie. Beeld © EPA

President Trump heeft er tijdens zijn dagelijkse persconferentie mee gedreigd om de Amerikaanse bijdrage aan de Wereldgezondheidsorganisatie te stoppen. Intussen overleden in de afgelopen 24 uur een recordaantal van bijna 2000 mensen aan de gevolgen van het coronavirus.

Dat meldt de Johns Hopkins University, dat het aantal patiënten met het coronavirus al sinds de uitbraak bijhoudt. Gisteren overleden in de VS 1.939 mensen aan de gevolgen van Covid-19. Dat is het grootste aantal doden in één land op een dag tot nu toe.

Dodental VS flink gestegen

Het dodental in de VS staat daarmee op 12.722. Alleen in Italië (17.127) en in Spanje (13.798) zijn tot nu toe meer mensen omgekomen. In de VS zijn bijna 400.000 mensen besmet met het virus. Dat is veel meer dan in Italië en Spanje, waar zo'n 140.000 mensen zijn besmet.

Sluiting
Lees ook:
Sluiting horeca hakt erin, vooral in Zeeland en op de Wadden

Tijdens de dagelijkse persconferentie uitte president Trump echter vooral kritiek op de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Volgens Trump heeft die organisatie zich te veel 'op China georiënteerd'.

'Ze hadden het mis'

Dat de WHO kritiek had op het beleid van Trump, viel bij de president ook slecht. "Ze hadden kritiek op mijn inreisverbod voor China, maar ze hadden het mis. Ze hadden het mis over heel veel dingen", vertelde Trump.

Omdat de WHO volgens Trump verkeerd reageerde op de pandemie en 'achter de feiten aanliep', dreigt hij de Amerikaanse bijdrage aan het instituut te stoppen. Dat gaat om een bedrag van 50 miljoen dollar per jaar. Even later kwam hij daar toch weer op terug. "Ik zeg niet dat we het gaan doen, maar we gaan het onderzoeken."

Nieuw
Lees ook:
Nieuw wapen tegen corona: app wijst je op contact met besmet persoon

WHO 'heeft strijd verpest'

Gisteren twitterde de president ook al dat de WHO de strijd tegen corona 'heeft verpest'. Een woordvoerder van de VN-organisatie WHO wees de kritiek van Trump toen van de hand.

Voor de chef van de VN Antonio Guterres is het duidelijk dat de WHO 'geweldig werk heeft verricht' door landen op grote schaal te helpen met uitrusting, training en richtlijnen. "De WHO laat de kracht zien van het internationale gezondheidssysteem".

Trump greep de dagelijkse persconferentie ook aan om opnieuw het reuma- en malariamedicijn (hydroxy)chloroquine te promoten. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs is voor de werking van dat middel. Trump promootte dat middel eerder ook al.

Grote ongelijkheid

Anthony Fauci, de directeur van het Amerikaanse gezondheidsinstituut, meldde verder dat de coronacrisis laat zien hoe groot de ongelijkheid in de VS is. Volgens de sterftecijfers zouden zwarte Amerikanen veel vaker aan het virus overlijden dan blanke Amerikanen.

Dramatisch
Lees ook:
Dramatisch record: in één week 6,6 miljoen werklozen erbij in de VS

Voetbal en volle terrassen: Zweden kent geen quarantaine

01:35
Zweden pakt de strijd tegen Covid-19 anders aan dan de meeste Europese landen. De kroegen en terrassen zaten dit weekend nog vol, voetbaltrainingen gaan door. Maar de kritiek zwelt aan, nu het land van heel Scandinavië het hoogste aantal geregisterde Covi

Intussen wordt er in de VS achter de schermen overlegd over het op gang brengen van de economie. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg. Door veel te testen, zou het Witte Huis willen bepalen in welke gebieden mensen weer aan het werk kunnen.

Bedrijven heropenen

Mogelijk kunnen bedrijven weer openen in steden waar weinig mensen zijn besmet met het coronavirus. Zwaar getroffen gebieden als New York, Detroit en New Orleans blijven sowieso langer dicht.

De plannen bevinden zich nog in de eerste fase, maar nu de toename van patiënten in het zwaar getroffen New York lijkt af te vlakken praat Trump alweer over het heropenen van de Amerikaanse economie. Volgens Fauci volgt eerst nog een 'hele zware week', voordat de afvlakking pas echt duidelijk wordt.

Trump
Lees ook:
Trump ziet 'licht aan het einde van de tunnel' en promoot malariamedicijn

Gezondheid bevolking staat voorop

Vorige maand stelde president Trump nog dat het land met Pasen weer normaal draait, maar later stelde hij dat bij. Trump heeft de hoop uitgesproken dat de economie in juni weer op gang is.

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence plaatste daar wel een kanttekening bij. Hij benadrukte dat de gezondheid van de bevolking voorop staat.

Fit blijven tijdens de coronacrisis doe je zo

03:34
Door de uitbraak van het coronavirus zijn sportscholen gesloten en zijn voetbal-, tennis- en hockeyclubs dicht. Naar verwachting blijft dat nog wel even zo. Hoe zorg je er dan voor dat je spieren niet verzwakken en je ongewenst kilo's aankomt?