RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Coronacrisis, werken in de frontlinie

Ic-verpleegkundige: de spanning loopt hier op

Wie staan vooraan bij het bestrijden van de coronacrisis? De komende tijd volgen we de mensen in de frontlinie, zoals verpleegkundige Lindsey Hofkens, die op de intensive care voor kinderen werkt in het UMC Amsterdam.

In dat ziekenhuis liggen veel coronapatiënten, maar nog niet op de kinderafdelingen. Dat kan wel nodig zijn als het aantal patiënten met corona snel toeneemt, dus ook daar zijn de voorbereidingen  in volle gang.

Druk en spanning loopt op

Elke dag neemt de druk toe, vertelt Lindsey. "Alleen al het aantal verzoeken of je extra kan werken, of ergens kan bijspringen. Dat wordt de laatste dagen steeds meer. Die druk en spanning voel je oplopen."

"Op dit moment sta ik nog op de intensive care kinderen, daar zijn geen patiënten met corona. Maar om aan alle zorgvraag te kunnen voldoen, worden er steeds meer verpleegkundigen ingezet op een andere afdeling. "Inmiddels zijn er al veel collega s van mij werkzaam op de volwassen ic. Die uitwisseling is in volle gang. Bij ons komen neonatologie ic-verpleegkundigen ondersteunen zodat wij de volwassen ic kunnen ondersteunen."

Bijspringen op andere afdeling

Lindsey: "Ook ik bereid me voor om bij te springen op de volwassen-ic als daar de piek komt. Je voelt de spanning over hoe alles gaat verlopen. Want het kan zover komen dat er zelfs volwassenen bij ons op de kinder-ic moeten liggen."

Lindsey en haar collega's lopen nu nog in hun gewone werkkleding. Pas bij een coronageval zullen zij in de beschermende pakken gaan werken. "Ik hoop dat er genoeg persoonlijke beschermmiddelen zijn om mijzelf en collega's te beschermen."

'Mijn familie is bezorgd'

Lindsey en haar partner werken allebei in het ziekenhuis en ze hebben net een kindje van 5 maanden. "Dat maakt ons extra alert op verschijnselen. We doen allebei extreem voorzichtig.Mijn familie is bezorgd over ons, dat we niet besmet raken."

Op de kinder-ic is het nu nog rustig. Erg rustig zelfs, want ook de zieke kinderen mogen nu veel minder bezoek ontvangen. "Het is lastig en verdrietig om te zien dat door het coronavirus deze zieke kinderen geen bezoek kunnen ontvangen, behalve hun ouders."

"Opa's, oma's, broertjes en zusjes moeten thuisblijven. Terwijl ouders en hun kinderen juist alle knuffels en liefde van de wereld nodig hebben op deze heftige tijd te doorstaan."