'De schijnbekering van premier Rutte' (nrc.nl)


Het lijkt inmiddels een eeuwigheid geleden, maar in 2012 stond Nederland op een historisch kruispunt: koos het land voor socialisme of voor liberalisme? Althans, zo trapte Mark Rutte de VVD-campagne voor de verkiezingen af. SP-leider Emile Roemer, die in peilingen toen de grootste was, lee ...

door Scorpio in Politiek  ·  18 Reacties

  • 19
  • 945x gelezen
Reageer met een Emoji
3
1

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Kan de hele tekst hier gekopieerd worden?

0
1 SergioLeone

@1 Dat kan, komt tie...

"SP-leider Emile Roemer, die in peilingen toen de grootste was, leek de directe tegenstander te worden. Rutte zag het als een existentiële strijd. Hij waarschuwde dat „socialisten welvaart afbreken”, waarbij hij de versleten grap maakte dat zij daarmee wel hun belofte nakomen, want dan „[is] uiteindelijk iedereen gelijk, want iedereen is arm”. Daarmee plaatste Rutte zich ideologisch duidelijk in de Angelsaksische traditie, waar socialisme dezelfde connotatie heeft als corona.

Met de overwinning van Rutte werd een ‘Cuba aan de Noordzee’ voorkomen, maar wat blijkt, acht jaar later zijn we alsnog „een land dat in de kern diep socialistisch is”. Aldus, jawel, premier Mark Rutte.

Het was het antwoord op een vraag van SP-leider Lilian Marijnissen tijdens het coronadebat afgelopen woensdag. Zij wees op de bezuinigingen en doorgeschoten marktwerking in de zorg en dat we „nu wel staan te applaudisseren voor onze helden in de frontlinie”, maar dat ze dan ook verwacht dat na de crisis de herwaardering van de publieke sector opgetuigd wordt „met alles wat daarbij hoort”.

Wat moeten we nu denken van deze bekering, waarbij Rutte Nederland ook nog eens als „een diep Scandinavisch land” typeerde, waar hij „als liberaal ook zeer bij thuis [voel]”?

Want toen Rutte begin dit jaar werd gewezen op de Davos-petitie van een groep superrijken, waarin miljonairs en miljardairs werden opgeroepen meer belasting te betalen, was zijn antwoord: „Daar heb ik allemaal niets mee. […] Ik ben sowieso nooit voor meer belasting als liberaal. Belasting is een noodzakelijk gegeven omdat er allerlei collectieve goederen moeten worden gefinancierd.” Als die miljonairs zo graag willen dat er geld naar beneden druppelt, laat ze dan zelf met geld strooien. Hij noemde Bill Gates als voorbeeld.

Het sluit naadloos aan bij het wereldbeeld van Rutte, die een decennium lang grote bedrijven ontziet en de term belastingparadijs zowat als compliment beschouwde. De samenleving lost zelf wel haar problemen op, ook met minimale middelen. Socialisme voor de rijken, filantropie voor de armen – dát is de visie van Rutte.

Er komt een moment dat het begrotingsgat dat nu ontstaat gedicht moet worden. En dat de keuze gemaakt moet worden of multinationals en aandeelhouders de rekening betalen, of de werkenden in de vitale beroepen. Dan opletten hoe ‘diep socialistisch’ dit land werkelijk is."

0
2 Scorpio

Wat een misvatting van de schrijver rechts liberalisme is kapitalisme en geen socialisme. Rechts liberalisme is namelijk liberalisme met een fundamenteel gebrek om het vertrouwen bij mensen te leggen omdat ze zich laten leiden door de natuur, dus sociaal darwinisme.

15
3 Tafka Mike

* Verwijderd door de redactie *

4 Chat Baker

@4 . Precies!

5
5 SergioLeone

De vraag die aan het eind gesteld wordt kan ik wel beantwoorden. U en ik draaien er voor op. Niet de aandeelhouders en de multinationals. Rutte is niet veranderd. Maar is wel goed in toneel spelen. En de massa trapt er weer in niet gehinderd door historisch besef of überhaupt het vermogen langer terug te denken dan vorige week.

2
6 Arista

@3 En dan dienen we er direct even bij te vermelden dat 'Sociaal Darwinisme' geen relatie heeft met socialisme en dat sociaal darwinisme een achterhaalde stroming is die niet kan worden gebruikt om de uitwassen van het kapitalisme te verklaren of zelfs verexcuseren.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Sociaal_darwinisme

De huidige maatschappij is gebaseerd op oude machtsbastions van kapitaal en macht die zichzelf in stand houden en versterken. Dat doen ze met het creeeren van crises en angst. Thomas Piketty heeft dat fijntjes en met keihard cijfermateriaal over 50 jaar kapitalisme, omschreven in zijn episch werk 'Kapitaal in de 21e eeuw'. Ongelijkheid is een politieke keuze en geen bio-evolutionair feit.

2
7 Hollander1967

* Verwijderd door de redactie *

8 Raffa

@2 Mja... dat weet iedereen die een beetje oplet dat Rutte steeds probeert extreem grote bedrijven of extreem rijke mensen probeert te bevoordelen.

2
9 smurf

Socialisme voor de rijken, kapitalisme voor de armen.

0
10 caso

@8 De crisis was er toch al voordat deze epidemie uitbrak? Het kapitalisme was de onderliggende aandoening die de gevolgen van deze crisis wereldwijd pijnlijk duidelijk maakt.

Het is dus heel logisch om te concluderen dat de wereld na deze epidemie niet meer hetzelfde kan zijn. Rutte heeft dat ook zelf gezegd en dan is het een uitkomst van de gevolgen die hij daar uit trekt, hoe het met zijn politieke carriere gaat aflopen.

Er zijn dus twee mogelijke uitkomsten. Er komt ofwel een socialistischer samenleving ofwel een kapitalistischer samenleving. In welke denkt u dat er plaats is voor Mark Rutte?

1
11 Hollander1967

Dat Rutte nu op de vraag van Lilian Marijnissen reageerde met de kreet dat Nederland 'in de kern diep socialistisch is', is een dooddoener van jewelste. Hoe krijgt hij het uit zijn mond!

Want sinds de opkomst van de Rutte kabinetten is er continu keihard aan gewerkt, om zo'n beetje alles wat in Nederland sociaal en goed geregeld was... in de schoot van de marktwerking te werpen en/of gedeeltelijk tot geheel af te schaffen!

0
12 Scorpio

Rutte is een schoft in het diepst van zijn gedachten
En zit bij de werkgevers als schlemiel ten troon
Over zichzelf 't meest tevreden, niet ongewoon
Van eigen strijd en zege, uit eigen krachten.

Hij pakt zijn kansen die hem brachten
hoge bergen macht en geld
ontoereikend? Dan geweld
alleen een gek speelt met zijn gedachten

1
13 Mac Benac

Eeuwig en altijd moet iedereen zijn eigen boontjes doppen
eigen verantwoordelijk brengt iedereen verder, maar ben je voorbij een bepaalde rijkdom, dan word je in de watten gelegd. Er is véél aan te merken op links, maar het valt in het niet bij deze rechtse idioterie.

3
14 Mac Benac

@3 "...rechts liberalisme is kapitalisme en geen socialisme...."

Socialisme is een reactie op het kapitalisme binnen hetzelfde kapitalistische systeem op grond van dezelfde premissen: arbeid, kapitaal, produktie, behoefte, ruil- en gebruikswaarde.

Kapitalisme is de kampioen van de ruilwaarde, socialisme kampioen van de gebruikswaarde.....binnen hetzelfde systeem.

0
15 CoolMemories

@14 "...eigen verantwoordelijk brengt iedereen verder..."

Dat is slechts een hypothese.

0
16 CoolMemories

@15 : Nou het zijn twee systemen die dieper ingaan op de sociale economie. Maar er zit een wereld van verschil tussen. Zo geeft kapitalisme klassenverschil binnen een maatschappij zoals rijken en armen of autochtoon en allochtoon, dus is rechts. Socialisme is het streven naar een maatschappij zonder klassen, dat is een links streven.

Rechtse mensen moeten is beseffen dat het ultieme rechts niks met het verdrijven van buitenlanders te maken heeft, maar het langzaam implementeren van de recht van de sterkste. Wil je bevolking opvoeden naar links model dan wil je daar juist niet naar toe. Rechts is de minst maakbare staat die een mens heeft. We leven dan als dieren in de natuur. Als iedereen zijn eigen regels heeft dan is dat goed voor het individu, want die mag alles,(maar andere ook) maar slecht voor de maatschappij.

Het ultieme links is het wegwerken van alle klassen, een volledig opgevoede maatschappij, het werken aan tolerantie. Als je links in zijn puurste vorm bekijkt dan zijn er geen regels in een perfect linkse maatschappij, elk mens weet wat er van hem verwacht wordt.

Links is echter niet makkelijk, als de mensen niet opgevoed zijn binnen de maatschappij dan faalt het, omwille van de regels en verlangt men naar de recht van de sterktste, zoals Karl Marx al zei. Als je iedereen in een hokje duwt waar het individu geen ruimte krijgt dan stort elke sociaal systeem uit elkaar, dan worden er binnen dat grote hokje aparte sociale machtsbasissen aangelegd.. Als oplossing stelde hij dan een gecontroleerde verrechtsing voor, om mensen tijdelijk in een hokje met aparte regels te zetten.


Wat we in Nederland zien is dat we door alle rechtste VVD kabinetten veel klassenverschil krijgen in de samenleving. Dat is een automatisme binnen een maatschappij om de opgevoede mensen te scheiden van de minst opgevoede beesten. Totdat we op ten duur allemaal een klasse apart zijn en elkaar de hersens inslaan.

0
17 Tafka Mike

@15 : Kortom in een kapitalistisch systeem is je waarde de kracht van je slagkracht. In een puur socialistisch systeem heeft iedereen waarde indien het individu tot zijn recht komt, anders is het waardeloos. Dan krijg je vanzelf een terugval.

0
18 Tafka Mike

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Vageali6888
Wilders hoofdgast in Hongarije, hij is voor Orbán een ‘big shot’ in Europa

@13Maar ze daar sensureren ze ongewenst nieuws!!Oh .. laat maar.....

2 minuten geleden geplaatst door Vageali6888

duurendaal
A10-blokkade XR op Koningsdag officieel verboden: ’Zeer grote veiligheidsrisico’s’

@41 m post@49 MalinoisTechnisch gezien mengt Soros zich in. Weet ik niet of hij ook sturend optreedt of alleen als geldschieter. Politici ...

37 minuten geleden geplaatst door duurendaal

duurendaal
A10-blokkade XR op Koningsdag officieel verboden: ’Zeer grote veiligheidsrisico’s’

@41 m post@43 Querido notIk schreef al "De snelweg blokkeren is een misdrijf." Maar omdat ik druk bezig was de andere taktieken van XR te ...

1 uur geleden geplaatst door duurendaal

wildersfan
Wilders hoofdgast in Hongarije, hij is voor Orbán een ‘big shot’ in Europa

@13 Haha... eigenlijk moeten we het woord bij de daad voegen en emigreren. En dan mogen al die toppers die pro migratie zijn het hier rooien met...

1 uur geleden geplaatst door wildersfan

ongelovenloos
Asielzoekers moesten voor het eerst in lange tijd in wachtruimte Ter Apel slapen

Dat hoeft niet want ze zijn hier vrijwillig dus niets houd ze tegen om lekker terug te gaan ....

1 uur geleden geplaatst door ongelovenloos

Graaier1000
Supermarktketen Dirk gaat amokmakers filmen met bodycams

Dit gaat de verkeerde kant op. Dirk moet zorgen voor voldoende beveiligers in de winkel. Zij zijn opgeleid om op een goede manier in te grijpen....

1 uur geleden geplaatst door Graaier1000

wildersfan
Wilders hoofdgast in Hongarije, hij is voor Orbán een ‘big shot’ in Europa

@12 Inderdaad. Nu je het zegt. 💡...

1 uur geleden geplaatst door wildersfan

ongelovenloos
BBB gebruikt overheid als fruitmachine, geruzie alom en formatie gaat alweer in standje rust - Joop - BNNVARA

"BBB blijkt er een aparte omgang met de realiteit op na te houden."Zet Joop en Bnn/drama op de plaats van BBB en dan klopt het .Want daar ...

1 uur geleden geplaatst door ongelovenloos

ongelovenloos
Kopzorgen voor provincie Utrecht door overvol elektriciteitsnet: ’Rampzalig nieuws’

Koop allemaal een elektrische auto zeiden ze is goed voor het milieu zeiden ze.Plaats de oude meter terug die op muntjes ging ....

1 uur geleden geplaatst door ongelovenloos

ongelovenloos
Joodse Nederlander bekladde partijbureau ChristenUnie

Een joodse Nederlander bestaat niet .Een Nederlandse jood wel....

1 uur geleden geplaatst door ongelovenloos

NK. App
Xxx SomAbelle DangerAndriod 18 HentaiRomantic Erotic PornBoudi Pron VideoParis Hilton SextapwUnheIndia Summers PovXnxx Top VideoRain XxxComedy Sex XxxKajal Agarwal Blue FilmPorn During SleepingMandy.watersBlack Porn Mom And DaughterGranny Sex CamEvangeline Lilly NudeLena Starr.pornSofiaspams OnlyfansUndertale HentTollywood Actress Sex ScenesVideo Pornografia GayVideo De Sexo AnimeAbela Danger PornPornografia BonitaFlirtbeesHu Tao R34Real WifepornIncest Porn SiteChubbu PornHotwives RedditSwedih PornFoto De BoquetesStormy Daniels VideoSexy Naked MercyNude Telugu VideosTrannycreampiePorn Free In HdReallifecam.cpomTravelvids IndonesianGirls Peeing PornSkip The Games EscortsXxx Sex GarlIndyamarie NudeXx Video FilmCamel Toes In PublicJosiexcoyoteCirvageNaked White GorlsAmateur StripperPelículas Pornos MexicanosSara Jean Inderwood NudeSchool Teacher Ki ChudaiVideo Porn Brother And SisterFurry BlowjobReal Brother Sister PornOnlyfans Mega LinkBig DicksuckingJuan Loco PornHot Indian Wife FuckNilsa Prowant NudePorn#Julianne Kissinger NudeAlura Jenson DownloadBig Boobs Licking VideosKatt Leya CamsodaPigtailed AnalXnxxxsHenti FreeRedit BondageMary Burke TitsXnxx Recording DanceBast SexCojiendo Con La HermanaCoco_koma LeaksAlice NiceIndian Hot Kissing SceneBbw Mature PornOrylan PornTeens Naked On OmeglePorn Free TeenEmma Rose TsRosamund Pike SexyDoc Gay PornDoctor Xnxx VideoLana Porn VideoHuge JuggsNew Bbw XxxPoran Sexi VideoAmy Anderson XnxxDoubelisrDesenhos ErotocosNude In GermanIndian UpskirtAmateur HanjobPizza Delivery Jobs Near MeAnalbig AssCreampied By DadBriyish PornCeleb XxxBeqch PornFetish FinderMan Eat PussCute SexxxTwisty'sAmature OrgasmeXxnx Sexy VideoBillu MovieDisha PatanixxxAmanda Seyfried BlowjobMangahentai EspañolSinn SagrBigasspicsSex In Tamil AuntyNude FightTamil X MovieNew Sex Video DownloadWorld's End Harem EpisodesPorn Free Movies DownloadBettie Paige Porn6 AnonceXcudeoEnglish Blue Film Sexy VideoTamil Brother Sister SexXxx MoviceFuckmyindiangf ComNew Brazzer Sex VideoIndian Nude HotHot Horny GirlsVixen Emiri MomotaAnime Hypno PornAdult Sex GamesReddit Goneeild StoriesLuna LeveEnglish XnxxvideosMalayali Sex VideoThief XxxFreeesexKink ComPornkai.cpmIwantclipStreamer PornhubLindsay Lohan SextapeTatiana Maslany FeetKely Ripa NudeCollege Girl Bf VideoXxx 2004FreakmobmediaMia Khalifa Hot KissParidy Xxx