Koken met Blik: met deze ingrediënten maak je een lekkere Franse maaltijd
VideoIn Koken met Blik maakt chefkok Danny Jansen makkelijke en smakelijke gerechten met in de hoofdrol dingen die houdbaar zijn, zoals eten uit blik, pot of diepvries. In aflevering 6 maakt Danny een heerlijke Franse bonenschotel met gekonfijte eend.
Volgens Jansen heb je vaak meer in huis dan je zelf denkt. In de voorraadkast bijvoorbeeld, daar staan bij veel mensen meerdere potjes waar je al een tijdje niet naar om hebt gekeken. Je hoeft dus niet meteen naar de winkel, maar kijk eerst even wat je nog hebt liggen. ,,Improviseer, want dat ga ik ook doen’’, zegt de chef-kok.
In deze aflevering van Koken met Blik gaat Jansen op de Franse toer met een Franse bonenschotel met gekonfijte eend. Voor dit gerecht gebruikt hij heel veel ingrediënten uit blik. ,,De basis is confit de canard, oftewel gekonfijte eendenpoten.’’
Hiermee maakt de chef-kok een cassoulet, een traditioneel gerecht uit Frankrijk op basis van bonen, knoflook, ui en tijm. ,,En vaak zit er ook een worstje en worteltjes in’’, zegt Jansen. De houdbare ingrediënten heeft hij allemaal in huis. ,,Het is dan ook geen officiële cassoulet, maar een simpele uit de voorraadkast.’’
De chef-kok begint met de eendenbouten. ,,Die zijn gekonfijt, dus dat betekent dat ze op vet gegaard zijn’’, legt hij uit. Het vet van de eendenpoten gebruikt hij in plaats van olie als bakvet. Als de bouten aan het bakken zijn, begint Jansen met de bonenschotel. ,,Dan mag de tomatenpuree erin, knoflookpoeder en uienpoeder meng je gewoon lekker door.’’ Vervolgens voegt hij een bouillonblokje en een beetje water toe. En om het af te maken: gedroogde tijm.
De bonen laat Jansen uitlekken, en hier doet hij een laurierblad bij. ,,En er gaan wat worteltjes bij.’’ Als de bonen zijn uitgelekt mogen ze bij de tomatenpuree. Vervolgens is het een kwestie van mengen en warm laten worden. Jansen is tevreden over zijn Franse gerecht uit de voorraadkast. ,,Voilà, koken uit blik naar de Franse Midi-Pyreneeën.’’
Franse bonenschotel met gekonfijte eend
INGREDIËNTEN
1 blik Confit de Canard
2 blikken limabonen (800g)
1 el knoflookpoeder
2 el uienpoeder
1 tl gedroogde tijm
1 gedroogd laurierblad
1 blikje tomatenpuree
1 kippen bouillonblokje
1 zak diepvriesworteltjes
BEREIDING
1 Verhit het vet van de Confit de Canard in een pan. Fruit de specerijen op laag vuur.
2 Voeg de tomatenpuree toe en bak kort mee, voeg dan het water en het bouillonblokje, de worteltjes en het laurierblad toe.
3 Kook dit kort door en voeg de bonen en de gedroogde tijm toe.
4 Bak ondertussen de Confit de Canard op zijn eigen huid krokant. Serveer met de bonenschotel.
Meer inspiratie uit blik vind je hieronder:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VIDEO
Koken met Blik: Met bladerdeeg uit je vriezer maak je deze heerlijke hapjes
-
DE KWESTIE202
Praat mee: Is suikerbelasting op suikervrije dranken wel eerlijk?
In de Kwestie leggen we elke werkdag een vraag over een actueel thema aan onze lezers voor. Reageer hieronder ook op deze kwestie. -
PREMIUM8 vragen28
Gebruikers van Marktplaats maken zich zorgen: kijkt de Belastingdienst nou wel of niet mee?
Platformen als Vinted, Marktplaats en AirBnB zijn door Europese regelgeving verplicht om jouw verkoopgegevens over 2023 door te geven aan de Belastingdienst. Dat heeft veel vragen opgeroepen bij onder meer Marktplaats-gebruikers. Ook kwam staatssecretaris Van Rij met een Kamerbrief. Want: om welke gegevens gaat het nou precies, wat betekent dat voor je belastingaangifte en moet je nu belasting betalen als je overbodige spulletjes op de site doorverkoopt? -
Koken & eten
Koken met Blik: heerlijke soep met gegrilde paprika uit pot
In Koken met Blik maakt chefkok Danny Jansen makkelijke en smakelijke gerechten met in de hoofdrol dingen die houdbaar zijn, zoals eten uit blik, pot of diepvries. In de derde aflevering maakt hij een lekkere gegrilde paprikasoep. -
Consumentenbond
De beste espressomachine is ruim drie keer duurder dan de nummer 2
Ben je een echte koffieliefhebber? Dan is het overwegen van een halfautomatische espressomachine de moeite waard. Wat is de beste pistonmachine? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
consumentenbond
De keukenmachine is ideaal voor wie graag bakt, dit is de beste
-
-
-
PREMIUM
Restaurant vraagt gasten voorzichtig te zijn met parfum: ‘Te veel is gewoon te veel’
Een zware parfumwalm in een restaurant, dat is alsof iemand naast je een sigaar zit te roken. Het Amsterdamse restaurant Toscanini vraagt, waarschijnlijk als eerste restaurant in de hoofdstad, vooraf aan gasten of ze het gebruik van parfum subtiel willen houden. Hulde, zeggen fijnproevers.Amsterdam -
Amerikaanse wetenschapper: 'Kopje thee smaakt het best met zout’, Britten onthutst
Een kop thee met zout veroorzaakt letterlijk een storm in een glas (heet) water in Groot-Brittannië. Een Amerikaanse wetenschapper claimt met een schepje zout het beste recept voor een kop thee te hebben gevonden. En dat raakt een gevoelige snaar bij de Britten, die verknocht zijn aan de warme drank.
-
PREMIUM
Dol op Milka, Côte d’Or en Toblerone? Dat gaat je waarschijnlijk later dit jaar veel geld kosten
-
Schoonmaaktip
Lenteschoonmaak voor je tuinset: dit sopje gebruik je het beste om weervlekken uit je kussens te krijgen
Vanaf Koningsdag wordt het weer warmer en dat betekent dat we weer op ons terras gaan zitten. Tijd om die kussens uit de opslag te halen en vlekvrij op de tuinset te leggen. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp weet als geen ander hoe je algen-, weer en vetvlekken uit tuinkussens en markiezen kunt krijgen. -
-
PREMIUMStappenplan
Meeste huizenbezitters hebben voldoende spaargeld om huis te verduurzamen, maar hoe pak je dat aan?