RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Europa blijft op zonnige dag met tegenzin binnen (al blijkt dat lastig)

Politie in Groot-Brittannië waarschuwt zonaanbidders. Beeld © Getty

Even naar buiten voor een wandeling, een rondje joggen of een boodschap halen om de hoek, maar dat is het dan ook wel. Ook in de landen om ons heen blijven de mensen thuis ondanks het mooie weer. Al worden her en der de regels toch overtreden.

Groot-Brittannië

De Britse minister van Volksgezondheid waarschuwde de bevolking nogmaals vanochtend voor de tv-camera: zonnebaden is verboden. "Wie zich niet houdt aan de afspraken zet zijn eigen leven en dat van anderen op het spel."

Hij ging nog verder. Matt Hancock dreigde voor iedereen het rondje hardlopen of fietsen te verbieden als mensen de regels aan hun laars zouden lappen. Toch bleek niet iedereen geluisterd te hebben. In sommige parken moest de politie toch optreden.

In Schotland is de hoofdarts van het land onder vuur komen te liggen. Ze was naar haar vakantiehuis afgereisd, terwijl ze zelf aan de bevolking had geadviseerd om thuis te blijven. Catherine Calderwood werd al wandelend gespot in het kustplaatsje Earlsferry. De Britse tabloids wisten er wel raad mee, en er werd al om haar ontslag gevraagd. Calderwood heeft excuses aangeboden.

België

In België hebben ze ook te maken met mensen die naar hun tweede huis aan de kust willen, terwijl dat niet is toegestaan. Sommige verzonnen daarop een list. Ze maakten van hun vakantiehuis hun officiële woonadres. De gemeente Blankenberge zag ineens een toename van het aantal aanvragen. Ze worden alleen allemaal afgewezen, vertelt burgemeester Daphné Dumery tegen Het Nieuwsblad.

Het was vandaag rustiger op de snelwegen naar de kust dan gister in België. Bij controles op de E40 zijn slechts negen boetes uitgedeeld, minder dan de 21 van zaterdag. Tegen Het Laatste Nieuws reageert gouverneur Carl Decaluwé positief. "Vandaag was het zelfs zo rustig, dat het aantal manschappen in Jabbeke gehalveerd werd. Ik ben voorlopig dan ook een tevreden man." Wie op pad is zonder een goede reden, riskeert in België een boete van 250 euro.

Frankrijk

De meeste Fransen zitten met frisse tegenzin binnen. In ieder geval tot 15 april, maar iedereen gaat er vanuit dat de lockdown verlengd zal worden. Toch konden ook hier veel mensen het niet laten om met het mooie weer er op uit te gaan. In Parijs zie je veel joggers en wandelaars langs de Seine. Het zette kwaad bloed bij artsen en lokale politici.

"Weersta de verleiding, ook al is het vakantie en is het mooi weer. Blijf zoveel mogelijk thuis", zei regiobestuurder Valerie Pecresse tegen BFM TV. "Ons gezondheidssysteem is verzadigd. Halve maatregelen werken niet."

Dat de druk op de ic's in ziekenhuizen in Parijs hoog is, blijkt wel. Twee hogesnelheidstreinen met patiënten zijn vandaag uit de hoofdstad vertrokken richting Bretagne, omdat daar nog wel plaats is voor coronapatiënten.

Duitsland

Ook in Duitsland lonkt het mooie weer. De oproep binnen te blijven wordt ook hier regelmatig geschonden. Door heel het land moet de politie optreden.  Zo werd in Wiesbaden agenten bespuugd en bekogeld met sigaretten, toen ze probeerden een groep van ongeveer 25 mensen op te breken.

In Wäschenbeuren, in het Zuiden van Duitsland, gingen agenten ook af op een melding van samenscholing. In een speeltuin werd flink gebarbecued, maar er bleken maar twee mensen te zitten. Toch moest er iets niet kloppen, want er was een enorme hoeveelheid drank en eten aanwezig. Bij een zoektocht in de omgeving werd maar een andere feestvierder ontdekt. De 22-jarige verdachte had zich verstopt in de bosjes.