U blokkeert onze banners :(

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd. Dit vinden wij jammer, want Nieuwskoerier.nl is mede dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Help ons door Nieuwskoerier.nl te whitelisten

Politiek
  • 12
Premier Mark Rutte bestempelde de coronapandemie als één van de hevigste crises buiten oorlogstijd. Zijn ministersploeg staat onder hoogspanning en snelt van het ene crisisoverleg naar het andere. Over intensivecarebedden, steunpakketten voor de BV Nederland, Europese solidariteit.Te ...

7 maanden geleden door verwijderd9139144

REAGEER MET EEN EMOJI
11
1
4
LEES MEER OVER

Deze berichten moeten we vaker gaan zien op NK.

1 opabert    
7 maanden geleden door opabert
7
Meld

De losers kunnen alleen maar afgeven op anderen. Zelf nog nooit iets gepresteerd.

3 kritischelezer    
7 maanden geleden door kritischelezer
17
Meld

** gebruiker verwijderd **

@3 : Dan wil ik onder geen geval nog een opmerking van jou hier zien, want ik vermoed dat je ook nooit iets gepresteerd hebt dat van groter belang is dan dat van de gemiddelde gebruiker van Nieuwskoerier.

4 gebruiker verwijderd    
7 maanden geleden door gebruiker verwijderd

@4 . Kan jij de complete tekst hier kopieren?

5 SergioLeone    
7 maanden geleden door SergioLeone
5
Meld

** gebruiker verwijderd **

Premier Mark Rutte bestempelde de coronapandemie als één van de hevigste crises buiten oorlogstijd. Zijn ministersploeg staat onder hoogspanning en snelt van het ene crisisoverleg naar het andere. Over intensivecarebedden, steunpakketten voor de BV Nederland, Europese solidariteit.

Tegelijkertijd is de nuchtere Haagse werkelijkheid dat deze coronacrisis verschillende ministers ook een uitweg biedt uit benarde situaties. Zo gebruiken sommigen de corona-uitbraak als excuus om zonder gezichtsverlies wetgeving uit te stellen die ook buiten crisistijd onvermijdelijk zou zijn vertraagd.

Neem Lelystad Airport. Luchtvaartminister Cora van Nieuwenhuizen kondigde vorige week aan dat de opening van het vakantievliegveld voor de vierde keer is vertraagd. Lelystad Airport is dit jaar overbodig omdat de luchtvaartsector grotendeels plat ligt, redeneerde de VVD-politica. Eigenaar Schiphol heeft wel iets anders aan zijn hoofd dan de opening van een nieuw vliegveld.

Pas verderop in haar Kamerbrief meldde Van Nieuwenhuizen dat na onafhankelijk onderzoek fouten zijn aangetroffen in de stikstofberekeningen voor Lelystad Airport, waardoor de luchthaven alsnog een natuurvergunning moet aanvragen. Een tijdrovend proces. Coronacrisis of niet, uitstel van opening was door de foutieve berekeningen hoe dan ook onvermijdelijk.

ICT-problemen
Minister Stientje van Veldhoven van Wonen en Milieu gebruikte de coronacrisis om andere problemen te maskeren. Zij meldde de Kamer afgelopen week dat de Omgevingswet, die alle wetgeving rond ruimtelijke ordening en leefomgeving samenvoegt, niet per 2021 ingaat. De D66-minister wil gemeenten, provincies en waterschappen de ruimte geven zich te richten op de bestrijding van het coronavirus, luidde haar officiële verklaring. 'Velen hebben nu andere zorgen en prioriteiten.'

Dat ambtenaren op het ministerie maanden geleden al waarschuwden dat invoering per 2021 sowieso vrijwel onhaalbaar was vanwege ICT-problemen, zoals NRC onthulde, meldde Van Veldhoven niet.

Burgerdoden
Andere ministers deponeren juist nu een gevoelige boodschap bij de Tweede Kamer, in de hoop dat vanwege alle aandacht voor corona de ophef in de media en politiek gering zal zijn.

Zo deelde minister Van Nieuwenhuizen de Kamer onlangs mee dat megaproject Zuidasdok tot €1 mrd duurder kan uitvallen. Defensieminister Ank Bijleveld moest toegeven dat het kabinet de Kamer opnieuw verkeerd heeft geïnformeerd over burgerdoden bij een luchtaanval op het Iraakse Hawija.

In normale tijden waren deze berichten voer voor een pittig debat in de Kamer en media. Nu gingen zij verloren in de onophoudelijke stroom coronanieuws. En de Kamer debatteert er voorlopig ook niet over. Vanwege de coronacrisis veegde de Kamer de parlementaire agenda leeg. Slechts één, hooguit twee keer per week komen Kamerleden nog fysiek bijeen om te debatteren over de aanpak van het coronavirus. Over andere onderwerpen overleggen politici vanuit huis, per e-mail of videoverbinding.

Vorige week vrijdag stuurde het kabinet, op verzoek van de Kamer, een lijst met maar liefst 84 spoedeisende wetsvoorstellen die Rutte III graag voor de zomer behandeld ziet. Van terrorismewetgeving tot de wijziging van de Postwet. Hoe doe je dat in een tijd dat de vergaderagenda door de Kamer zelf is uitgekleed?

Controversieel
Thierry Baudet vindt dit een 'onwerkbare situatie'. Hij riep de Kamer per motie op alle 'politiek gevoelige' onderwerpen controversieel te verklaren en voorlopig niet te behandelen. De leider van Forum voor Democratie stelt dat het 'ondemocratisch' is dat het kabinet wetgeving doorvoert waarover de Kamer vanwege de coronacrisis niet in het openbaar debatteert. Baudet kreeg alleen steun van de PVV, SGP en het lid Van Haga.
Kamervoorzitter Arib verzocht het kabinet vrijdag per brief niet te veel wetsvoorstellen als spoedeisend te bestempelen. Er is maar beperkte ruimte om de wetten te bespreken, schreef de PvdA'er. Naar aanleiding van Aribs kritiek gaat het kabinet de lijst 'nog eens op de zeef leggen', zei premier Rutte vrijdag.

Wim Voermans, hoogleraar staatsrecht in Leiden, wijst erop dat het parlement in Nederland nog volledig in functie is. 'Misschien maken ministers dankbaar gebruikmaken van de mogelijkheid om nu slecht nieuws te brengen. Maar de Kamer moet niet vergeten dat zij nog steeds zelf bepaalt wat er gebeurt met de beperkingen die zij zichzelf heeft opgelegd. Net zoals voor de coronacrisis stelt de Kamer prioriteiten en bepaalt welke onderwerpen er op de agenda komen. Alleen is de huidige terugloop in het aantal te behandelen wetsvoorstellen natuurlijk ongekend.'

6 gebruiker verwijderd    
7 maanden geleden door gebruiker verwijderd

@6 . Dank je

7 SergioLeone    
7 maanden geleden door SergioLeone
4
Meld

@3 zegt een nieuwskoerier troll

8 JonathanB    
7 maanden geleden door JonathanB
4
Meld

@6 Al plemp je hier 100 pagina's neer, je hebt geen idee van de werkelijkheid.
1. "weten" is achteraf te verifiëren en dan is het makkelijk om te veroordelen.
2. Mensen voorbereiden op wat hen mogelijk te wachten staat gaat niet in 1 stap en in 1 dag.
3. Het gekwaak van Baudet is nutteloos en uitermate politiek gemotiveerd, de huichelaar.

9 kritischelezer    
7 maanden geleden door kritischelezer
18
Meld

** gebruiker verwijderd **

Een min krijgen vanwege het tonen van een nieuwsstuk dat je op een andere manier niet kan lezen vanwege betaalmuur...
Vreemd.

10 gebruiker verwijderd    
7 maanden geleden door gebruiker verwijderd

dit truukje is al zo oud als mensenheugenis: creeer een gezamelijke vijand en het volk vind je een held en loopt als een stel makke schapen achter je aan.

11 maarten1234    
7 maanden geleden door maarten1234
4
Meld

** gebruiker verwijderd **

@9 : Al plemp jij jouw mening hier neer dat gebaseerd is op de informatie van onze overheid, dat doet mij nog steeds argwanend kijken naar de gang van zaken zoals ze nu lopen.
Kortom: jouw gekwaak kan ook als nutteloos worden beschouwd, al deel ik nog de mening dat jij die hier gewoon moet kunnen 'neerplempen'.

12 gebruiker verwijderd    
7 maanden geleden door gebruiker verwijderd

** gebruiker verwijderd **

@11 : Precies. hier wordt het toch wel even benadrukt:
https://www.youtube.com/watch?v=NkaVypHJX_Y

13 gebruiker verwijderd    
7 maanden geleden door gebruiker verwijderd

Wat er ontbreekt in het artikel is dat Rutte dankbaar misbruik maakt van deze cotona crisis door dit te gebruiken voor electoraal gewin. Zo is hij in diverse reclame spotjes tezien, bijvoorbeeld die van Sire.

https://www.adformatie.nl/campagnes/sire-start-campagne-voor-corona-initiatieven-daslief

14 SergioLeone    
7 maanden geleden door SergioLeone
4
Meld

@12 Mijn mening is niet gebaseerd op wat de overheid zegt, zeker niet, want ik vertrouw politici en topambtenaren principieel niet. Dus wat er allemaal medegedeeld wordt zet ik naast een zak zout. Maar wat sommigen hier, net als jij, af en toe van dezelfde soort onvolledige, onbetrouwbare en soms zelfs aantoonbaar onjuiste informatie verstrekken is evengoed fout.

15 kritischelezer    
7 maanden geleden door kritischelezer
12
Meld

Wat er ontbreekt in het artikel is dat Rutte dankbaar misbruik maakt van deze corona crisis door dit te gebruiken voor electoraal gewin. Zo is hij in diverse reclame spotjes te horen, bijvoorbeeld die van Sire.

https://www.adformatie.nl/campagnes/sire-start-campagne-voor-corona-initiatieven-daslief

16 SergioLeone    
7 maanden geleden door SergioLeone
3
Meld

** gebruiker verwijderd **

@15 : Toon het maar aan, dan bied ik mijn excuus aan.

17 gebruiker verwijderd    
7 maanden geleden door gebruiker verwijderd

* Verwijderd door de redactie *

18 artemis    
7 maanden geleden door artemis

* Verwijderd door de redactie *

19 artemis    
7 maanden geleden door artemis

@17 Wij hebben duidelijk een verschil in omgaan met de werkelijkheid. Ik ga niks opnieuw aantonen, want dat heb ik in eerdere reacties al gedaan. Doe wat je wil, dat doe ik ook.

20 kritischelezer    
7 maanden geleden door kritischelezer
10
Meld

@18
Zoals je baas zorgde dat er een mazelen uitbraak in de Oekraïne was?

21 Snorrie    
7 maanden geleden door Snorrie
3
Meld

** gebruiker verwijderd **

@20 : Trek je de keutel in?
Ik niet !

22 gebruiker verwijderd    
7 maanden geleden door gebruiker verwijderd

@20 Ik trek niks in, maar laat me niet overhalen om weer op dezelfde dingen te gaan reageren die al gepasseerd zijn. Tot de volgende gelegenheid dus.

23 kritischelezer    
7 maanden geleden door kritischelezer
9
Meld

@9
Al plemp je hier 100 pagina's neer, je hebt geen idee van de werkelijkheid.

Hahahahaha, wat een onzin.
Ieder werkelijkheid is anders, jouw werkelijkheid is niet de mijne.
En voor de rest praat je linkse diarree

24 Benzardi    
7 maanden geleden door Benzardi
2
Meld

* Verwijderd door de redactie *

25 vanserooskerken    
7 maanden geleden door vanserooskerken

Zou die Derksen geld krijgen om die Rutte zo te promoten?

Ik kan er met mijn verstand niet bij dat iemand normaal gesproken dingen zo helder ziet hier zon vertroebelde visie kan hebben.......
26 Dragonton    
7 maanden geleden door Dragonton
0
Meld

Corona als perfect excuus om opdrachten en projecten te laat te leveren!

27 Topperz    
7 maanden geleden door Topperz
1
Meld

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Trending vandaag
Afstand houden steeds moeilijker: 'Klant...
Niet iedereen heeft nog zin om de coronaregel...

17 uur geleden door RTL Nieuws

Ook in Eerste Kamer ruime meerderheid voor co...
De wet moet de juridische basis bieden voor a...

10 uur geleden door NOS

Politie Oost-Nederland waarschuwt ziekenhuize...
Aanleiding voor de actie is volgens woordvoer...

3 uur geleden door kwatta

Donald Trump is verblindend wreed en dom, en...
Trump's verblindende domheid op het gebied va...

8 uur geleden door rotti29640

Onderzoek: mondkapjesweigeraars blijken vaak...
Wetenschappers in Brazilië hebben weerstand t...

7 uur geleden door Crezee


ADVERTENTIE


Laatste reacties
Marauder
Doodgeschoten Serdar (33) in Amsterdam mogeli...
@5, staatslieden schietpartij waren ook allem...

minder dan een minuut geleden door Marauder

rebo
Moslims betogen massaal tegen ‘Satan’ Mac...
@18Ja maar ze zitten juist hier omdat het ...

1 minuut geleden door rebo

Een hardwerkende ZZPer
Google toont advertenties met Zwarte Piet nie...
Gelukkig kunnen ook prima internetten zonder ...

2 minuten geleden door Een hardwerkende ZZPer

Nurse Ratched
CBS biedt '60 Minutes 'journalist Lesley Stah...
@3 En straks weer roepen dat hij er niets mee...

3 minuten geleden door Nurse Ratched

Tralalala
Politie Oost-Nederland waarschuwt ziekenhuize...
@63. De artsen en verpleegkundigen op de spoe...

3 minuten geleden door Tralalala

Binnenland      Buitenland      Politiek      Economie      Internet      Technologie      Sport      Showbizz      Wetenschap      Gezondheid      Lifestyle      Cultuur      Media      Film      Games      Verkeer      Overig