RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Slachtoffer steekpartij Frankrijk: 'Ik ben nog steeds in shock'

De tabakszaak van Serge Founier Beeld © AFP

Serge Founier heeft een tabakswinkel in Romans-sur-Isère, de plaats waar gisteren een 33-jarige man om zich heen stak. Twee mensen overleefden dat niet. Vijf anderen raakten gewond, maar ze zijn inmiddels buiten levensgevaar. Ook Serge.

Gisterochtend wandelde de 33-jarige Abdallah Ahmed-Osman de tabakszaak binnen. Serge, zijn eerste slachtoffer, en raakte zwaargewond. Tegen Le Parisien wil hij nog niet vertellen hoe het gisteren nu precies ging. Vanaf zijn ziekenhuisbed zegt hij: "Daarvoor is het nog te vroeg. Ik ben nog steeds in shock."

Serge's vrouw, Ghislaine, probeerde de aanvaller weg te jagen. Daarbij raakte ze zelf lichtgewond, maar uiteindelijk vertrok hij. Mogelijk is dat de reden dat Serge het nog kan navertellen. "Het komt goed", laat hij weten aan de krant: "Ik probeer de moed erin te houden."

De verdachte ging vervolgens naar een slager en stak daar een 55-jarige klant neer. "Mijn vrouw probeerde het slachtoffer te helpen, maar het mocht niet baten," vertelt de eigenaar aan Ouest France.

Ook een 44-jarige restauranthouder kwam om het leven, toen hij de luiken van zijn zaak open deed. Een kwartier kon de dader zijn gang gaan, voordat hij opgepakt werd door agenten. Die waren in de buurt aan het controleren of mensen zich hielden aan de coronamaatregelen.

Twee
Lees meer:
Twee doden en meerdere gewonden bij aanval met mes in Frankrijk

In Frankrijk geldt een lockdown in verband met corona. Ook ziekenhuisbezoek is niet toegestaan. Burgemeester Marie-Hélène Thoraval vertelt aan Franceinfo dat het voor de getroffen families extra zwaar is om nu troost te vinden. Ze mogen hun dierbaren niet opzoeken en bijstaan in deze moeilijke tijd.

Niet op terreurlijst

De 33-jarige dader is van Soedanese komaf. Hij kreeg drie jaar geleden een verblijfsstatus. Volgens ooggetuigen riep hij 'Allah akbar' tijdens zijn daad, en bij huiszoekingen zijn teksten gevonden, waar hij klaagde over het 'leven in een land van ongelovigen'. De man stond niet op een terreurlijst van de inlichtingendiensten.

Of het gaat om een terreurdaad zal de rechter moeten uitwijzen, maar daar wordt wel rekening mee gehouden nu het Landelijk Parket van Terrorismebestrijding het onderzoek overneemt. Na de eerste onderzoeken verdenken ze de dader van 'ernstige verstoring van de openbare orde door terreur'. Op het programma van Abdallah Ahmed-Osman staat vandaag een psychiatrisch onderzoek.

Twee nieuwe verdachten opgepakt

De Franse anti-terreureenheid heeft ook een vriend van de dader opgepakt. Bij de huiszoeking werd nog een persoon aangetroffen. Ook hij is opgepakt. Wat hun betrokkenheid bij het incident zou zijn, is niet duidelijk.

Frankrijk
Lees ook:
Frankrijk dringt aan: zet Europees reddingsfonds op voor coronacrisis