U blokkeert onze banners :(

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd. Dit vinden wij jammer, want Nieuwskoerier.nl is mede dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Help ons door Nieuwskoerier.nl te whitelisten

Technologie
  • 0
Wat is de beste laptop van 13 tot 16 inch? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? NU.nl en de Consumentenbond geven antwoord. ...

7 maanden geleden door Nu.nl

REAGEER MET EEN EMOJI
1

Een SSD van 256 GB is erg weinig.

1 Oeps112    
7 maanden geleden door Oeps112
0
Meld

HP Elite, Dell Latitude of Lenovo geniet nog steeds voorkeur.

2 caso    
7 maanden geleden door caso
0
Meld

@2
Je bedoelt dan zeker de wat saaie zakelijke machines in plaats van die gammele leuk uitziende meuk.
Refurbish machines met 256 gb SSD, i7 koop je voor 300-350 euro.

3 in holland    
7 maanden geleden door in holland
0
Meld

@3 , ja, degelijker. Heb zelf een e7440.

4 caso    
7 maanden geleden door caso
0
Meld

* Verwijderd door de redactie *

5 De vrijende rechter    
7 maanden geleden door De vrijende rechter

Apple, de rest is bullshit. kan nieuw met doos en al zo de schredder in. rotzooi al die windows meuk

6 oculus amet    
7 maanden geleden door oculus amet
2
Meld

* Verwijderd door de redactie *

7 De vrijende rechter    
7 maanden geleden door De vrijende rechter

@6 rotzooi al die windows meuk

Als je maar bedenkt dat de hele ellende in het paradijs met een apple begonnen is.

8 in holland    
7 maanden geleden door in holland
0
Meld

Het is natuurlijk verbazend dat bij de consumentenbond peperdure laptops het afleggen tegen goedkope dertien in een dozijn laptops. Ja, ze testen wel bijvoorbeeld Macbook Pro laptops met een prijs van 3500 Euro maar die komen niet als beste naar voren. Ik vroeg me af hoe dat kon dus heb ik even gekeken op de website van de consumentenbond. De test staat achter een betaalmuur maar ze hadden gelukkig een filmpje op YouTube gezet met hun manier van testen. Dat verklaart een hoop!

Voor de meeste mensen is een laptop voornamelijk een mobiel apparaat en dus zou je verwachten dat het gewicht een belangrijke rol speelt. Immers de dure fabrikanten lijken er alles aan te doen om te voorkomen dat je het gevoel hebt dat je met een paar stoeptegels in je laptoptas rond loopt. Bij de consumentenbond lijkt dit totaal irrelevant. Het gewicht van de laptop wordt nergens meegenomen in de vergelijking.

Om het gewicht te besparen hebben de dure fabrikanten een aantal goede oplossingen verzonnen. Zo is het bij de meeste van deze duurdere laptops mogelijk om een dockingsstation als optie los er bij te kopen. Eén kabeltje in je laptop en gelijk is je externe monitor, toetsenbord, muis, speakers, netwerkkabel, etc aangesloten. Op zo'n dockingstation zitten doorgaans veel meer aansluitingen dan er plaats is op een laptop. Zo hebben veel zakelijke gebruikers thuis een dockingsstation en hebben ze een docking station op het werk wat super handig is en alleen als ze naar bijvoorbeeld een klant gaan maken ze gebruik van het toetsenbord van de laptop. Maar nee, bij de consumentenbond is dat allemaal veel te lastig. Daar sluiten ze liever alle randapparatuur handmatig één voor één aan. Het aantal externe aansluitingen op de laptop zelf is het geen wat telt en wat je dus een hogere score geeft in de test van de consumentenbond.

Maar ook zaken die er nauwelijks toe doen hebben een groot effect op de score. Zo is de fabrieksgarantie een item waar de consumentenbond op los gaat. Veel producten geven een standaard fabrieksgarantie van een jaar maar dat wil niet zeggen dat je als consument maar een jaar garantie hebt. Wettelijk heb je namelijk gewoon een garantie van 2 jaar bij de verkopende partij en dus niet bij de fabriek. Het maakt dus voor jou als consument geen snars uit of je na anderhalf jaar nog zelf naar de fabrikant kan stappen. Je stuurt je laptop gewoon terug naar bijvoorbeeld Coolblue en die zorgen dat hij weer gerepareerd wordt. Daarnaast kiezen veel mensen voor een extra verzekering. Dan heb je niet alleen recht op service als de laptop door fabricage fouten kapot gaat maar ook als je hem per ongeluk uit je handen laat vallen.

Verder is het natuurlijk zo dat veel fabrikanten van laptops in het hogere segment er niet vanuit gaan dat een consument een laptop zelf gaat openbreken om reparaties uit te voeren. Hun laptops zijn zo licht mogelijk gemaakt en dus zijn de componenten zo klein dat dit bewust (nagenoeg) onmogelijk is gemaakt. Ook hier krijg je bij de consumentenbond strafpunten voor.

Verder hebben ze bij de consumenten bond een voorkeur voor dikke vette laptops waarbij de toetsen enorm diep kan indrukken. Een handzame laptop wordt het dan niet maar hij typt wel fijn. Tenminste dat is hun gedachtegang. Ik kan prima typen op een toetsenbord met een wat minder diepe aanslag en ik vind de kwaliteit van de toetsen belangrijker dan heel diep indrukken. De diepte van de toetsaanslag wordt echter gemeten en die waarde telt bij de consumentenbond.

Ten slotte het scherm. Eigenlijk het enige waar je op letten bij de consumentenbond als je punten wilt scoren is dat het scherm geen beschermlaag heeft. Als je als fabrikant dus een luxe touchscreen maakt dan is dat zeker reden voor minpunten. De resolutie is verder nauwelijks van belang zolang het maar courant is. Ook de helderheid, kijkhoek, frequentie, wordt niet meegenomen in de test.

Tenslotte de snelheid van de laptop. Je zou verwachten dat dit een zeer belangrijk onderdeel is van de test. Immers voor een snelle laptop betaal je veel meer dan voor een langzame laptop. Ja, uiteraard wordt de snelheid meegenomen in de test maar niet de grafische 3D snelheid. Een laptop met een snellere 3D chip krijgt dus geen bonus punten. Dit terwijl dat vaak wel een aanzienlijk onderdeel van de prijs kan zijn.

Kortom allerlei zaken waar je als consument waarschijnlijk geen bal aan hebt hebben een groot effect op de totaalscore en allerlei zaken waar je als consument doorgaans de hoofdprijs voor betaald zoals snelheid en een laag gewicht zijn totaal ondergesneeuwd in de test. Ook luxe zaken zoals een mooie lichtmetalen behuizing of kwalitatief goede speakers hebben geen invloed op de score. Dit verklaart dat luxere laptops die vele malen sneller en lichter zijn en die veel prettiger werken in de praktijk niet boven komen drijven. Mijn conclusie is dan ook dat de laptop test van de consumentenbond totaal ongeschikt is om een goede laptop te kiezen. Mijn advies is dan ook om even op de website van Tweakers of Hardware.info te kijken als je op zoek bent naar een goede vergelijking. Daar zijn de tests bovendien gratis.

9 RazorBlade    
7 maanden geleden door RazorBlade
0
Meld

** gebruiker verwijderd **

@9 "Ja, ze testen wel bijvoorbeeld Macbook Pro laptops met een prijs van 3500 Euro maar die komen niet als beste naar voren."

Als je kijkt naar die hardware is die niet direct suprerieur te noemen....

10 gebruiker verwijderd    
7 maanden geleden door gebruiker verwijderd

@10 Nu wil ik niet in een fanboy/ haat discussie terecht komen als het om bepaalde merken gaat. Toch denk ik dat als je naar de specificaties van een laptop van 3500 euro kijkt dat die dan veel hoger zijn dan een laptop van een paar honderd Euro. Ik weet dus niet wat je bedoelt met met jouw opmerking maar ik lees graag jouw uitleg.

11 RazorBlade    
7 maanden geleden door RazorBlade
1
Meld

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Trending vandaag
Cardioloog Pim van Lommel: ‘De aanname...
Als het stoffelijk lichaam ermee ophoudt, waa...

22 uur geleden door AD

Hoeveel dood en verderf is er nog nodig voord...
Hoeveel dood en verderf is er nog nodig voord...

1 dag geleden door Inter

Man (25) werd hardhandig overmeesterd op stat...
De 25-jarige Nijmegenaar werd hardhandig uit...

21 uur geleden door Racism monitor 2020

Oppermachtige VVD klimt naar 42 zetels, 50PLU...
De meeste Nederlanders zijn dezemeer geïntere...

16 uur geleden door Racism monitor 2020


ADVERTENTIE


Laatste reacties
Wendel
Waarom Erdogan kan doen wat hij wil en nooit ...
Chinees, daarentegen, is een heel ander verha...

5 minuten geleden door Wendel

Wendel
Waarom Erdogan kan doen wat hij wil en nooit ...
Er was een Turkse slagerij, groenteboer, lang...

23 minuten geleden door Wendel

beastyboy
UvA neemt afstand van ‘desinformatie’ doo...
@164Wiens brood men eet wiens woord men spr...

28 minuten geleden door beastyboy

Wendel
Slapende reus van klimaatveranderend methaang...
Ik ben een paar jaar geleden bevriend geraakt...

29 minuten geleden door Wendel

Wendel
Door cultuur te doven pleegt de samenleving z...
@8: Misschien bent u er niet blij mee, maar u...

41 minuten geleden door Wendel

Binnenland      Buitenland      Politiek      Economie      Internet      Technologie      Sport      Showbizz      Wetenschap      Gezondheid      Lifestyle      Cultuur      Media      Film      Games      Verkeer      Overig