Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Dit was het liveblog van zaterdag 4 april

Hier volgden we alle ontwikkelingen over het nieuwe coronavirus op de voet.
♦ In Nederland zijn 1651 mensen overleden aan de gevolgen van corona. Bij 16.627 mensen is het virus vastgesteld. Het aantal patiënten dat is opgenomen (geweest) in het ziekenhuis is 6622. In dit artikel houden we de cijfers bij.
♦ Download onze app en ontvang een bericht bij de belangrijkste updates.
♦ Heb je een tip? Stuur een bericht naar nieuwsdienst@parool.nl.

Dit was het liveblog van zaterdag 4 april
Beeld AFP

Live

  1. Nieuwe liveblog

    We beginnen de dag weer met een nieuw liveblog. Lees hier het nieuwe blog, van zondag 5 april. 

  2. Geen nieuwe besmettingen in voormalig epicentrum Hubei

    Op het Chinese vasteland zijn zaterdag 30 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Een stijging van 11 vergeleken met vrijdag. Dat heeft de Nationale Gezondheidscommissie zondag in een verklaring gemeld.

    Op het vasteland zijn in totaal 81.669 besmettingen met Covid-19 geregistreerd. Het dodental is met drie gestegen tot 3.329.

    Er kwamen volgens de autoriteiten 47 coronapatiënten bij die geen symptomen vertonen. Een dag eerder werden er 64 nieuwe geïnfecteerden zonder klachten gemeld.

    Dergelijke gevallen voeden de vrees voor een nieuwe golf van besmettingen in het land. De regering heeft lokale gezondheidsdiensten opgedragen het opsporen en isoleren van coronapatiënten zonder symptomen op te voeren.

    In de provincie Hubei, voormalig epicentrum van de corona-uitbraak, werden geen nieuwe infecties vastgesteld.

  3. Surinamers hoeven quarantaine niet meer zelf te betalen

    Suriname heeft een omstreden besluit teruggedraaid na kritiek van inwoners. Sinds kort moesten Surinamers die thuis in quarantaine werden geplaatst een kleine duizend euro betalen zodat de overheid bewakers kon inhuren om te voorkomen dat mensen hun huis zouden verlaten. Maar de kosten van de beveiliging betaalt de overheid nu toch zelf.

    Dit heeft Jerry Slijngaard, voorzitter van het Covid-19 managementteam van Suriname, zaterdagavond (lokale tijd) bekendgemaakt tijdens een speciale tv-uitzending. Met dit besluit geeft de overheid gehoor aan de kritiek van een groep repatrianten die vanuit Nederland terug willen naar Suriname. De mensen die al betaald hebben, krijgen hun geld terug, aldus Slijngaard.

    De ongeveer duizend mensen die de komende weken opgehaald zullen worden uit Nederland, moeten allemaal verplicht 14 dagen in quarantaine. Ze kunnen ervoor kiezen om deze periode op een door de overheid aangewezen locatie door te brengen of dat in hun eigen huis te doen.

    De Surinaamse autoriteiten willen met de quarantainemaatregelen de verspreiding van het coronavirus voorkomen. Het eerste geval van de ziekte werd op 13 maart vastgesteld, de teller staat nu op tien gevallen. Eén patiënt is overleden aan de gevolgen van het virus.

  4. KLM begint terughalen Nederlanders uit Australië

    KLM begint zondag met de repatriëring van een groep van 2000 Nederlanders vanuit Australië en Nieuw-Zeeland.

    Om 7.40 uur Nederlandse tijd (15.40 uur in Sydney) vliegt een groep van bijna 300 Nederlanders via Kuala Lumpur terug naar Schiphol met een speciale KLM-vlucht. Het is namelijk voor het eerst in 20 jaar dat er weer een KLM-vliegtuig vanaf Sydney Airport opstijgt. KLM verwacht dat vlucht KL0828 maandag om 6.00 uur Nederlandse tijd op Schiphol aankomt.

    KLM haalt tot en met 10 april bijna 2000 Nederlanders terug uit Australië en Nieuw-Zeeland. Dat gebeurt in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken.

    De eerste groep van 300 passagiers uit Australië arriveert zondag voor 6.00 uur op Schiphol met vlucht KL0812, deze passagiers zijn eerst met KLM-partner Malaysia Airlines van Sydney naar Kuala Lumpur gevlogen.

    KLM noemt de repatriëringsvluchten vanuit Australië extra speciaal. Sinds december 1950 vloog KLM vijftig jaar lang heen en weer naar Sydney, totdat de samenwerking met Malaysia Airlines werd uitgebreid. Sindsdien neemt KLM het traject tot Kuala Lumpur voor haar rekening.

  5. Braziliaanse president: 'Zondag vasten om ons van corona te verlossen'

    In Brazilië is het aantal doden als gevolg van het coronavirus sinds gisteren met 73 toegenomen tot 432. Het gaat om de hoogste stijging in één dag sinds het begin van de uitbraak. Het aantal geregistreerde besmettingen bedraagt nu 10.278 (tegen 9056 een dag eerder), maar er zijn nog duizenden mensen getest waarvan de uitslag nog niet bekend is.

    Het Braziliaanse ministerie van Gezondheid maakt zich vooral zorgen om de deelstaten São Paulo, Rio de Janeiro, Ceará en Amazone en het Distrito Federal waartoe de hoofdstad Brasília behoort. In die gebieden ligt de besmettingsgraad boven het nationaal gemiddelde en dreigt een ongecontroleerde stijging.

    De Braziliaanse president Jair Bolsonaro, die het coronavirus regelmatig 'een griepje' noemt en de sociale isolatie en winkelsluitingen die in veel steden gelden wil beëindigen, heeft het land opgeroepen zondag 'religieus te vasten, om Brazilië zo van dit kwaad te verlossen'. Bolsonaro plaatste zaterdag op sociale media een video met de oproep, gesteund door tal van evangelische kerkleiders en politici. De evangelische kerkgemeenschap vormt een van de belangrijkste steunpilaren van Bolsonaro, die zelf van jongs af aan katholiek is, maar zich in 2016 evangelisch heeft laten dopen.

  6. Politie Arnhem treedt op tegen grote samenscholing

    In Arnhem is zaterdagavond een grote groep mensen tegen de regels in bij elkaar gekomen. Dat gebeurde op de Rijnkade, langs de rivier. 25 mensen hebben een proces-verbaal gekregen en één persoon is aangehouden voor belediging, meldt burgemeester Ahmed Marcouch.

    "Eind van de avond vond een groep idioten het nodig om op de Rijnkade #Arnhem het samenscholingsverbod te schenden", schrijft Marcouch op Twitter. Hij prijst daarbij het optreden van de politie en handhavers.

    Volgens de burgemeester ging het juist de hele dag goed en volgden veel mensen, ondanks het mooie weer, het dringende advies op om thuis te blijven vanwege het coronavirus. Marcouch is ook voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Midden. Eerder op de dag gaf hij aan dat er geen problematische toestanden waren in de regio.

    Mensen die met zijn drieën of meer op straat zijn en geen 1,5 meter afstand van elkaar houden, zijn strafbaar. Zij kunnen een boete krijgen van 390 euro. Voor mensen onder de 18 jaar is dat 95 euro.

    Twitter bericht wordt geladen...

  7. Trump: komende twee weken het zwaarst

     De Amerikaanse president Donald Trump gaat ervan uit dat de komende twee weken het zwaarst worden wat betreft het coronavirus in de Verenigde Staten. Hij verwacht 'helaas veel doden'. De VS zijn het zwaarst getroffen door het virus. Meer dan 300.000 Amerikanen raakten besmet, zeker 8000 duizend stierven aan de gevolgen.

    Trump zei zaterdag een beroep te doen op militairen in de hoop het virus zo te beteugelen. Zeker duizend van hen worden gestationeerd in New York, de zwaarst getroffen staat van het land. Verder worden momenteel ook miljoenen mondmaskers geproduceerd, aldus de president. Die gaan volgens hem naar de mensen 'die ze het hardst nodig hebben'.

    Eerder op zaterdag wees Trump een jurist van het Witte Huis aan als degene die moet gaan toezien op de besteding van miljarden dollars van de federale overheid in de strijd tegen corona. In de nieuwe functie van inspecteur-generaal gaat jurist Brian Miller verantwoording afleggen aan het federale ministerie van Financiën. De benoeming van Miller is nog niet rond. De Senaat moet eerst nog een oordeel vellen.

    Trump zette onlangs zijn handtekening onder een steunpakket van 2000 miljard (2 biljoen) dollar.

    Beeld AFP
  8. 'Bayern München start training met kleine groepjes'

    Ook Bayern München hervat maandag de training met kleine groepjes van voetballers. Dat meldt Kicker op basis van bronnen bij de recordkampioen van Duitsland.

    Bayern zou de training met groepen van vier of vijf spelers hervatten. Veel clubs uit de Bundesliga willen maandag weer voorzichtig beginnen met trainen. Alleen Werder Bremen heeft geen toestemming gekregen van de deelstaat Bremen.

    De Bundesliga wordt zeker niet voor mei hervat.

  9. WHO: zorgen om toename huiselijk geweld tijdens coronacrisis

    De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt zich zorgen over de toename van huiselijk geweld tijdens de coronacrisis. Dat maakte WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus zaterdag bekend op Twitter. "Helaas zijn er meldingen van een toename van huiselijk geweld sinds het begin van de Covid-19-uitbraak. Er is nooit een excuus voor geweld." Verdere details gaf hij niet.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Tedros roept slachtoffers van huiselijk geweld op 'te praten met ondersteunende familieleden en vrienden'. 'Zoek verder ook steun bij een hulplijn of lokale diensten,' beveelt hij aan. Daarnaast hoopt hij dat mensen 'een plan maken om zo jezelf en je kinderen te beschermen. Op welke manier dan ook'. Het is volgens Tedros ook goed om eventueel na te denken over een plek waar het veiliger is.

  10. Vliegtuig kapot, repatrianten vanuit Suriname gestrand

    Rond de 200 mensen die vrijdag vanuit Suriname naar Nederland teruggebracht zouden worden, zijn gestrand. Het door de overheid ingehuurde vliegtuig van TUI bleek een mankement te hebben. Alle passagiers zijn in twee hotels in Paramaribo ondergebracht. Dat heeft Jerry Slijngaard, voorzitter van het Covid-19 managementteam, zaterdag bevestigd aan het ANP.

    De gestrande passagiers mogen de hotels niet verlaten, ze zijn formeel in quarantaine, zo hebben de Surinaamse autoriteiten besloten. Volgens Slijngaard was dit nodig omdat de groep Nederlanders samen met reizigers uit buurland Guyana in 1 ruimte zijn geweest.

    De bedoeling is dat het TUI-toestel via Aruba naar Nederland vliegt zodat daar gestrande mensen mee terug kunnen naar Nederland. Ook enkele vakantiegangers die op Aruba wonen en in Suriname gestrand waren, behoren tot de groep van passagiers.

  11. Eerste besmetting op Terschelling

    Het coronavirus is voor het eerst vastgesteld bij een bewoner van Terschelling. Dat heeft waarnemend burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld van het waddeneiland zaterdag bekendgemaakt.

    "Het gaat om een ouder persoon. Omwille van de privacy geven we geen verdere informatie over de patiënt. Uiteraard is de directe omgeving van de patiënt geïnformeerd en zijn de gebruikelijke maatregelen genomen", aldus Hermans-Vloedbeld. "Hoewel het een kwestie van tijd was dat het virus ook op Terschelling de kop op zou steken, is het toch heel vervelend als het dan iemand treft."

    De burgemeester riep iedereen op de landelijke maatregelen te blijven volgen. Terschelling heeft bijna 5000 inwoners.

    Beeld ANP Kippa
  12. Lombardije roept inwoners op buiten neus en mond te bedekken

    Italianen die in de regio Lombardije toch naar buiten gaan, moeten hun mond en neus bedekken om zo de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Die oproep deed de gouverneur van Lombardije, Attilio Fontana, zaterdag via sociale media. Toch hoopt hij dat mensen de adviezen opvolgen en zoveel mogelijk binnen blijven.

    "De dagen zijn prachtig, de lente is aangebroken en de wens om naar buiten te gaan is groot. Maar je kunt het nog steeds niet," drukte Fontana inwoners van Lombardije op het hart. "We moeten ons werk voltooien."

  13. 'Blijf weg uit Het Twiske'

    Burgemeester Rob Meerhof van Oostzaan roept iedereen op weg te blijven uit natuurgebied Het Twiske. ‘Degenen die op dit moment in het Twiske zijn, worden verzocht het gebied te verlaten en naar huis te gaan.’

  14. Aantal coronagevallen op vliegdekschip VS stijgt

    Het aantal coronabesmettingen op het Amerikaanse vliegdekschip USS Theodore Roosevelt, is gestegen naar 155. Dat maakte de Amerikaanse marine zaterdag bekend. Eerder werden nog 93 gevallen gemeld. Niemand is opgenomen in het ziekenhuis.

    Bijna de helft van de circa 5000 opvarenden is vooralsnog getest op het virus. 1548 bemanningsleden hebben het schip, dat in de haven van het eiland Guam ligt, inmiddels verlaten.

    Beeld AFP

    Donderdag werd de kapitein van de USS Theodore Roosevelt, Brett Crozier, uit zijn functie ontheven. Dat gebeurde nadat Crozier een brief had gelekt met kritiek op de aanpak van coronabesmettingen op zijn schip. Hij vroeg om evacuatie van zijn schip maar kreeg aanvankelijk geen medewerking.

    Crozier waarschuwde in de brief aan zijn superieuren dat het virus om zich heen greep en vroeg om maatregelen. 'Dit is geen oorlogEr hoeven geen zeelieden te sterven." De brief lekte deze week naar de media en bracht het Pentagon in verlegenheid. Niet om de inhoud maar om het lekken moest Crozier wijken.

  15. Oproep thuis te blijven lijkt goed te zijn nageleefd

    Nederlanders lijken zich goed aan het dringende advies te hebben gehouden om thuis te blijven. Ondanks het mooie lenteweer werden reactiegebieden, stranden en andere natuurgebieden grotendeels gemeden. Veel straten waren leeg en waar het druk was hielden mensen goed afstand. Bij bouwmarkten werd her en der wel drukte gesignaleerd.

    Staatsbosbeheer zag wel wat bezoekers in zijn gebieden, maar het was 'relatief rustig'. Er waren geen problemen in de gebieden. De organisatie hoopt dat mensen er ook vanaf zien om naar de gebieden toe te gaan. Dat geldt ook voor Natuurmonumenten. Dat het nu beheersbaar en rustig is in de natuurgebieden is vooral geen oproep daar alsnog naartoe te komen.

    In de treinen lijken reizigers zich ook goed aan de maatregelen te hebben gehouden, zegt een woordvoerder van de NS. Het kleine aantal mensen dat nog met de trein reist, namelijk zo'n 7 á 8 procent van het reguliere aantal reizigers, houdt goed afstand van anderen. Daarin is weinig verschil met afgelopen weekend.

    Op Vlieland is het de afgelopen dagen erg rustig geweest. "Er komen ook maar 20 tot 30 mensen van de dagelijkse boot af," dus op die manier kunnen passagiers goed afstand houden, zegt een woordvoerder van de gemeente.

    Op diverse plekken zijn eerder al maatregelen genomen om publiek te weren. Het populaire Zandvoort sloot de toegangswegen af voor alle verkeer, behalve bestemmingsverkeer. Ook in de kustregio hoger in Noord-Holland, van Castricum tot aan Texel, is het tot dusver rustig gebleven, meldt de veiligheidsregio Noord-Holland Noord.

    In Amsterdam werd de markt op Plein ’40-’45 in Nieuw-West zaterdagmiddag gesloten. Het was er te druk. Verder stemt het de gemeente ‘tevreden’ dat mensen zich veelal aan de voorgeschreven 1,5 meter afstand houden.

  16. Recordaantal coronadoden in dag tijd in staat New York

    In de Amerikaanse staat New York zijn in een dag tijd 630 mensen overleden door het coronavirus. Dat is een record, aldus gouverneur Andrew Cuomo zaterdag. Het dodental in New York staat nu op 3565. Bijna 114.000 mensen raakten daar al besmet. Met name de stad New York is hard getroffen. 

    Cuomo benadrukte dat het zorgsysteem in New York flink onder druk staat. De burgemeester van de stad, Bill de Blasio, roept iedereen die in de zorg kan werken op een steentje bij te dragen. Hij denkt dat er 45.000 extra mensen in de zorg nodig zijn om het coronavirus in te dammen. "Iedereen die nog niet deelneemt in deze strijd, we hebben u nodig", zei De Blasio. "Elke gezondheidsmedewerker. Dokter, verpleegster of therapeut, noem het maar op."

    Beeld AFP
  17. Al 62.500 bedrijven bij corona-noodloket, 9 miljoen euro betaald

    Ongeveer 62.500 bedrijven en ondernemers hebben zich tot dusver bij het corona-noodloket gemeld voor een bedrag van 4000 euro om de meest acute nood te kunnen verlichten. Inmiddels hebben ook al zeker 2200 bedrijven het geld uitgekeerd gekregen. Daarmee is 9 miljoen euro gemoeid, meldde het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zaterdag.

    De 4000 euro is een eenmalige belastingvrije gift waarmee bedrijven die financiële schade oplopen door de coronamaatregelen, hun eerste directe kosten kunnen betalen. Het gaat dan om de huur of andere vaste lasten die doorlopen, terwijl de bedrijfjes geen of veel minder omzet draaien. Het gaat met name om het midden- en kleinbedrijf, zoals kappers, horecazaken, de reisbranche en non-foodwinkels.

    De zogeheten TOGS-regeling maakt deel uit van een enorm pakket aan noodmaatregelen die het kabinet heeft ontwikkeld om ondernemers die in de knel zijn gekomen, te ondersteunen.

  18. Spanje gaat Italië voorbij als Europese land met meest besmettingen

    Spanje heeft Italië overvleugeld als het Europese land met de meeste coronabesmettingen. Het land telt inmiddels 124.736 infecties, de Italiaanse autoriteiten registreerden er 124.632. Dat blijkt uit de jongste cijfers van zaterdagavond.

    Italië meldt nog wel het hoogste aantal doden, namelijk ruim 15.300. In Spanje bezweken tot nu toe ruim 11.700 mensen aan het virus.

    Beeld AFP
  19. Markt Plein ’40-’45 gesloten vanwege drukte

    De gemeente Amsterdam heeft de markt op Plein ’40-’45 in Nieuw-West zaterdagmiddag gesloten. Het was er te druk. Verder stemt het de gemeente ‘tevreden’ dat mensen zich veelal goed aan de voorgeschreven 1,5 meter afstand houden.

    Lees het volledige artikel hier.

  20. Franse zender door het stof na misplaatste corona-opmerking

    De Franse nieuwszender BFMTV is diep door het stof gegaan na een foute opmerking van journalist Emmanuel Lechypre. Tijdens een live-uitzending van een Chinese herdenkingsdienst van coronaslachtoffers zei hij dat 'er Pokémons werden begraven'. Lechypre had niet door dat zijn microfoon nog aanstond.

    (Let op: het geluid staat hard bij onderstaand filmpje)

    Twitter bericht wordt geladen...

    Op sociale media werd de journalist vervolgens door het slijk gehaald en onder meer 'schokkend ongevoelig' genoemd. Sommigen eisen zijn ontslag en anderen wijzen Lechypre erop dat Pokémon niet Chinees is, maar werd bedacht in Japan.

    Lechypre heeft inmiddels excuses gemaakt. "Ik stond mezelf toe iets totaal ongepast te zeggen," zei hij. "Ik dacht dat de microfoons uitstonden. Het spijt me heel erg." Ook BFMTV zelf heeft verontschuldigingen aangeboden. Onduidelijk is of de nieuwszender de journalist straft.

    De Chinese herdenkingsdienst, waar BFMTV live verslag van deed, werd geleid door de Chinese president Xi Jinping. Het hele land stond stil bij de slachtoffers van het coronavirus. Zo werd het openbaar vervoer enkele minuten stilgelegd en wachtten automobilisten langs de kant van de weg.

  21. Minister Grapperhaus in het Vondelpark: haal enkel een frisse neus

    Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) bracht zaterdagmiddag een bezoek aan het Vondelpark. Niet voor een bootcamp of een yogales - de minister fietste mee met een aantal handhavers.

    "Waar ik nu sta, zie ik nog behoorlijk wat mensen," zei Grapperhaus in Radio 1-programma WNL Op Zaterdag. "Maar ik moet zeggen: op een enkeling na houdt iedereen zich aan de 'met z'n tweeën-regel'." 

    Toch was de minister niet alleen maar lovend. "Ik hoop wel dat iedereen die zaterdag in het park is geweest, zondag thuisblijft. Bezoekers zouden alleen een frisse neus moeten halen, maar ik zie ook mensen die hele picknick-toestanden aanleggen. Dat moeten we niet willen."

    Twitter bericht wordt geladen...

  22. Een rit naar het Afvalpunt is nu een uitje

    Nu veel mensen thuis zitten vanwege het coronavirus, wordt er stevig opgeruimd: het is spitsuur bij de Afvalpunten in de stad. "Het is ook fijn er even uit te zijn met een reden."

    Lees het volledige artikel hier.

  23. Wereldwijd dodental coronavirus passeert 60.000

    Het dodental wereldwijd door het coronavirus is zaterdag de 60.000 gepasseerd. De meeste doden vielen in Italië en Spanje. Daar kwamen vooralsnog respectievelijk 14.681 en 11.744 mensen door het virus om het leven. Ook de Verenigde Staten zijn met bijna 7500 doden hard getroffen.

    Volgens de 'coronateller' van Worldometer raakten wereldwijd meer dan 1,1 miljoen mensen besmet met het coronavirus, dat eind vorig jaar uitbrak in de Chinese provincie Hubei. Daar wordt het dagelijkse leven langzaamaan weer opgepakt. In Europa is dat nog niet het geval.

    Veel landen, waaronder Nederland, hebben verregaande maatregelen getroffen om het virus in te dammen. Zo moeten mensen zoveel mogelijk thuisblijven, zijn alle horecagelegenheden dicht en zijn bijeenkomsten verboden. Ook blijven vliegtuigen massaal aan de grond.

  24. In tijden van corona nou eens geen gezeik over Amsterdam

    'Inderdaad, álles is anders tegenwoordig,' schrijft verslaggever Ruben Koops in de column Republiek Amsterdam. 'In tijden van corona nou eens geen gezeik over Amsterdam.'

    Lees de volledige column hier.

  25. Nu 1360 coronapatiënten op de intensive care: 'Social distancing lijkt te werken'

    Het aantal Nederlanders dat op een intensivecareafdeling ligt met het coronavirus, is gestegen tot 1360. Dat zijn er 36 meer dan vrijdag. 

    "We zien het aantal opnames de afgelopen dagen minder snel stijgen dan vorige week, de 'social distancing' lijkt te werken. Het is dus heel belangrijk om dat voort te zetten," zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg

    Van de 1360 ic-patiënten liggen er zeventien in Duitsland. Dat zijn er drie meer dan vrijdag.

  26. Evacuatie coronaschip Zaandam afgerond

    Volgens Amerikaanse media is de evacuatie van passagiers van het Nederlandse schip Zaandam in Florida afgerond. Alle passagiers die niet besmet zijn met het coronavirus zijn inmiddels naar huis gevlogen. De zieken zijn in ziekenhuizen opgenomen. Een deel van de bemanning bevindt zich nog aan boord in quarantaine.

    De media vertellen niets over het lot van de Nederlandse gasten, maar wel dat grote groepen Amerikanen en Canadezen zijn vertrokken na het begin van de ontruiming vrijdag. 

    Beeld AFP

    Ook ging een toestel naar Parijs. Het Duitse persbureau DPA meldde de terugkeer van 72 Duitsers zaterdagochtend op het vliegveld van Frankfurt.

    Nadat er coronabesmettingen op de Zaandam waren vastgesteld, mocht het schip nergens meer aanmeren. Uiteindelijk gaven de autoriteiten in Florida toch toestemming, mede na overleg met president Donald Trump. Het schip Rotterdam, ook van de Holland-Amerika Lijn, was de Zaandam inmiddels te hulp geschoten. Vier mensen op de Zaandam bezweken aan het virus.

  27. Spanje wil noodtoestand met twee weken verlengen

    In de strijd tegen het coronavirus wil Spanje de noodtoestand met twee weken verlengen tot 26 april. Dat betekent onder meer dat iedereen tot die datum in principe binnen moet blijven.

    Premier Sanchez gaat het parlement om verlenging vragen, melden Spaanse media.

    Spanje is na Italië het zwaarst getroffen land van Europa. Het totaal aantal doden en besmettingen stijgt nog steeds, maar niet meer zo snel als in de eerste weken na de uitbraak. Media spreken over de eerste hoopvolle signalen. Tot nu toe zijn bijna 12.000 sterfgevallen geregistreerd.

    Beeld AFP
  28. Zorgen om pleeggezinnen in coronacrisistijd

    De Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen (NVP) slaat alarm over de oplopende spanningen in veel pleeggezinnen die gebukt gaan onder de coronacrisis. De spanningen lopen onder meer op omdat kinderen door de thuisquarantaine hun familieleden niet kunnen of mogen zien en ondersteunende zorg tijdelijk is stopgezet. Dat zegt de NVP zaterdag in het consumentenprogramma Kassa van BNNVARA dat hier zaterdagavond aandacht aan besteedt.

    De NVP hield een enquête onder 400 pleeggezinnen. Een kwart van de respondenten beoordeelt de situatie thuis met het cijfer 5 of lager.

    "Zowel pleegouders als pleegkinderen staan onder grote druk," zegt Peter van der Loo, directeur van de NVP. "Dat komt vooral door het wegvallen van de structuur en de veiligheid die school normaal biedt. We maken ons daar zorgen over. In het ergste geval kan de relatie met de pleegouders zo beschadigd raken dat kinderen overgeplaatst moeten worden."

    De NVP pleit voor extra hulp vanuit gemeenten, bijvoorbeeld op school. "Het is dringend nodig dat scholen ook deze kinderen opvang aanbieden, zodat pleegouders ontlast worden en de relatie met het pleegkind niet op het spel komt te staan. Helaas gebeurt dat nog niet in alle gemeenten, horen wij van pleegouders," aldus Van der Loo.

    Er zijn in Nederland op dit moment ongeveer 16.000 pleeggezinnen.

  29. 'Inschrijven Spelen Tokio tot uiterlijk 5 juli 2021'

    De nationale Olympische comités moeten uiterlijk 5 juli 2021 bekendmaken welke atleten ze afvaardigen naar de Olympische Spelen, citeert de website insidethegames  uit een brief van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). De Spelen van Tokio staan gepland voor 23 juli tot en met 8 augustus volgend jaar.

    De kwalificatiewedstrijden in de verschillende sporten moeten uiterlijk op 29 juni 2021 zijn afgerond. Het IOC zal bij de sportfederaties erop aandringen zoveel mogelijk de originele kwalificatiesystemen te hanteren. Eventuele aanpassingen moeten tegen half april duidelijk zijn.

  30. China roept rijsthamsteraars op te stoppen

    China heeft de bevolking, die uit vrees voor tekorten vanwege het coronavirus rijst hamstert, opgeroepen om daarmee te stoppen. Chinezen begonnen massaal met inslaan van het graan na het nieuws dat Vietnam, een grote rijstproducent, geen nieuwe export meer toestaat.

    Peking vindt de ontwikkelingen in Vietnam geen reden tot zorg. De overheid heeft voldoende rijstvoorraad om alle Chinezen voor een jaar te voeden, zo klinkt het. Daarnaast wordt het merendeel van de rijst die Chinezen eten gewoon in China geproduceerd. Slechts 2 procent van al de graanconsumptie is afhankelijk van importen, zei vertegenwoordiger Wei Baigang van het landbouwministerie. "Onze toeleveranciers hebben ruime voorraden. Hamsteren is niet nodig."

    De Chinese overheid verkocht vorige week wel meer tarwe en rijst uit eigen voorraden om de prijzen te stabiliseren. Vanwege het hamstergedrag werden de granen duurder. Ook de verkopen van mais gaan de laatste tijd hard.

    Importen van sojabonen zijn wel een aandachtspunt voor China, die de grootste importeur van die boon ter wereld is. De grootste toeleveranciers zijn Brazilië, Argentinië en de Verenigde Staten. Volgens Wei werkt het landbouwministerie nauw samen met die landen om tekorten vanwege de pandemie te voorkomen.

  31. RIVM: 164 nieuwe sterfgevallen, 336 ziekenhuisopnames

    De afgelopen 24 uur zijn er in Nederland 164 meldingen gedaan van mensen die zijn overleden aan het coronavirus. Het totaal aantal sterfgevallen komt daarmee op 1651. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in de dagelijkse update.

    336 mensen zijn in het afgelopen etmaal opgenomen in het ziekenhuis. Daarmee komt het totaal aantal gemelde patiënten dat opgenomen is (geweest) in het ziekenhuis op 6622. Deze ziekenhuisopnames en sterfgevallen hebben zich in de afgelopen dagen voorgedaan, maar zijn in de afgelopen 24 uur gerapporteerd. Lees hier verder.

  32. Opnieuw Servische international opgepakt na schenden coronaregels

    Verdediger Aleksandar Prijovic is vrijdag in Belgrado opgepakt na het negeren van de lockdown die in het land geldt.

    "Prijovic is gearresteerd samen met enkele andere personen," meldde de politie in de Servische hoofdstad zaterdag. "Ze overtraden de quarantainemaatregelen en waren na 17.00 uur met meer dan vijf personen drankjes aan het nuttigen in een lobby van een restaurant in Belgrado."

    De voetballer die uitkomt voor Al Ittihad in Saudi-Arabië en daarvoor speelde voor PAOK Saloniki en Legia Warschau, is de tweede speler van de Servische nationale ploeg die in opspraak is gekomen wegens het schenden van de regels rondom het coronavirus. Eerder was Real Madrid-speler Luka Jovic betrapt na het schenden van de quarantaine. Hij kan door de Servische justitie worden vervolgd.

  33. Dodental Spanje weer lager

    Het dodental door de uitbraak van het coronavirus in Spanje is licht aan het dalen. Het was het afgelopen etmaal met 809 sterfgevallen iets lager dan de dag ervoor, toen er nog 932 coronadoden werden geregistreerd. Het is de tweede dag op rij dat een daling is geconstateerd. In totaal bezweken in Spanje tot nu toe 11.744 mensen aan het virus.

    Het aantal besmettingen blijft ondertussen verder stijgen, van ruim 117.000 naar bijna 125.000. Spanje is na Italië het zwaarst getroffen land in Europa.

  34. Ajax F-Side bedankt 'alle dapp're strijders'

    De vliegtuigen vliegen over het Amsterdam UMC om de helden in de zorg te bedanken.

  35. Militairen tijdelijk teruggekeerd na stilgelegde missie in Irak

    Ongeveer 35 militairen zijn zaterdagochtend teruggekomen uit Irak, waar zij deelnamen aan een trainingsmissie, meldt Defensie. De missie is stilgelegd vanwege het coronavirus.

    Minister Ank Bijleveld van Defensie had onlangs al aangekondigd dat een deel van de Nederlandse militairen op missies in het buitenland tijdelijk zou terugkeren.

    De militairen werden teruggebracht met een C-130 Hercules van de luchtmacht.

  36. Franse dokters wekken woede Afrikaanse voetbaltoppers: ‘Afrika is geen laboratorium’

    Een fragment op de Franse televisie waarin twee dokters de suggestie doen om in Afrika te experimenteren met anti-coronavaccins heeft de woede gewekt van prominenten uit de Afrikaanse voetbalwereld. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  37. Johnson vraagt oppositie om medewerking in strijd tegen corona

    De Britse premier Boris Johnson heeft alle oppositieleiders uitgenodigd om met hem samen te werken in de strijd tegen corona. In een brief roept hij ze op volgende week deel te nemen aan een gezamenlijk overleg, in het bijzijn van de hoogste gezondheidsfunctionarissen.

    'Als partijleiders hebben we de plicht om samen te werken in deze nationale noodsituatie,' aldus Johnson. 'Ik wil uw mening horen en u bijpraten over de maatregelen die we tot dusver hebben genomen.'

    Volgens de premier is het coronavirus 'de grootste dreiging waarmee dit land in decennia is geconfronteerd. En we zijn niet alleen. Over de hele wereld zien we de verwoestende impact van deze onzichtbare moordenaar.'

    Johnson is zelf ook getroffen door het virus. Hij zit al ruim een week in thuisquarantaine. Vrijdag liet hij weten nog steeds verhoging te hebben en in isolatie blijft tot ook dat symptoom is verdwenen.

  38. Economen voorzien opnieuw miljoenen nieuwe steunaanvragen VS

    Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in Verenigde Staten zal door de coronacrisis ook deze week in de miljoenen lopen. In doorsnee verwachten economen gepeild door Bloomberg dat 5 miljoen Amerikanen een steunaanvraag doen.

    De verwachting ligt onder het record aan steunaanvragen dat het Amerikaanse ministerie van Arbeid donderdag bekendmaakte. In de voorgaande week wendde een ongeëvenaard aantal van 6,6 miljoen Amerikanen zich tot de overheid voor een uitkering. Toch zouden 5 miljoen aanvragen het op één na hoogste aantal zijn dat ooit is gemeten sinds de overheid deze gegevens bijhoudt.

    Bij 15 miljoen steunaanvragen in drie weken tijd stevent 's werelds grootste economie naar alle waarschijnlijkheid af op 10 procent werkloosheid in april. In maart liep de werkloosheid al bijna met een procentpunt op tot 4,4 procent.

  39. 'Deel Britse gevangenen eerder vrij door corona'

    Een deel van de gedetineerden in Britse gevangenissen wordt vervroegd vrijgelaten in verband met de coronacrisis. Het gaat om gevangenen die nog hooguit twee maanden van hun celstraf te gaan hebben en die geen groot risico voor de maatschappij vormen. Dat meldt Sky News.

    De vervroegde vrijlating geldt niet voor gedetineerden die een gevaar worden geacht of die zijn veroordeeld voor geweld of een zedenmisdrijf.

    Zeker drie Britse gedetineerden zijn al overleden aan het coronavirus.

  40. Bijna 30 coronadoden in één Frans verpleeghuis

    In een verpleeghuis in het Zuid-Franse Mougins zijn in een paar weken tijd maar liefst 29 bejaarde bewoners overleden aan het coronavirus. Dat melden Franse media.

    Het verpleeghuis telde voor de corona-uitbraak 109 bewoners, nu nog maar 80. Vijf personeelsleden zijn besmet, onder wie de directeur en de coördinerende arts. Het hoge aantal sterfgevallen is gemeld bij de regionale gezondheidsdienst.

  41. Politie maakt eind aan ‘schijt aan corona feest’ in Borne

    De politie heeft vrijdagavond in de Twentse gemeente Borne een zogenaamd ‘schijt aan corona feest’ beëindigd. Een persoon werd aangehouden bij een inval bij het pand aan de Hanzestraat.

    De politie maakte rond de klok van tien uur een einde aan het feest. In het pand aan de Hanzestraat waren meerdere personen aanwezig, er klonk harde muziek en er werd alcoholhoudende drank genuttigd. Na de komst van de politie rende een aantal personen weg.

    Donderdag slingerde de politie ook al vier mensen op de bon in Borne, omdat zij zich ophielden in de Hemmelhorst te Borne en daarbij onvoldoende afstand hielden. Nog eens zeven mensen in de Azelosestraat hielden zich donderdag eveneens niet aan de regels die volgens de noodverordening corona gelden. Hier volstond een waarschuwing.

  42. Enquête: Nederlander verwacht nog zeker zes maanden corona-maatregelen

    Een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking verwacht dat er nog zeker zes maanden beperkende maatregelen vanwege de corona-epidemie zullen blijven gelden. Ook houden we rekening met een forse economische krimp. 

  43. In crisiscentrum de Stopera passeren ongekende maatregelen de revue

    Voor de aanpak van het coronavirus is het Amsterdamse stadhuis veranderd in een commandocentrum. Van noodbevelen en boetes tot auto’s met luidsprekers, en als het moet drones – geen middel blijft onbesproken. 

    Een kijkje in crisiscentrum de Stopera. 

  44. Trump wijst jurist aan als 'corona-tsaar'

    President Donald Trump heeft een jurist van het Witte Huis aangewezen als degene die moet gaan toezien op de besteding van miljarden dollars van de federale overheid in de strijd tegen corona. In de nieuwe functie van inspecteur-generaal gaat jurist Brian Miller verantwoording afleggen aan het federale ministerie van Financiën.

    Hij moet het oog gaan houden op leningen en garanties die het ministerie afgeeft voor het bestrijden van de coronacrisis. Trump zette onlangs zijn handtekening onder een steunpakket van 2000 miljard dollarDe benoeming van Miller is nog niet rond. De Senaat moet er nog over oordelen.

  45. Koolmees verwacht zeker 100.000 aanvragen loonkostenregeling

    Het aantal door de coronacrisis getroffen bedrijven dat zich bij het loket van uitkeringsinstantie UWV meldt voor een loonkostenregeling, kan al gauw oplopen tot 100.000, dat zegt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken. 

    Werkgevers die door de coronapandemie aanzienlijk omzetverlies lijden, kunnen vanaf maandagochtend terecht bij het UWV om een tegemoetkoming in de loonkosten aan te vragen. Koolmees houdt rekening met grote aantallen aanvragen voor de vergoeding, die kan oplopen tot 90 procent van de loonkosten.

  46. Amsterdamse kookclub zamelt geld in voor Voedselbanken Nederland

    Twaalf Amsterdamse kook-vriendinnen zijn donderdag begonnen geld in te zamelen voor de Voedselbank. De 159 Voedselbanken in Nederland, met zo'n 100.000 vrijwilligers, zorgen ervoor dat ongeveer 35.000 gezinnen wekelijks te eten hebben. Nu het land stilligt door het coronavirus, worden de Voedselbanken hard geraakt.

    Daarom wil deze vriendinnen groep ze een handje helpen. 'Wij steunen met onze kookclub de Voedselbanken Nederland omdat die nu extra geld nodig hebben. Er zijn op dit moment ruim 90.000 Nederlanders afhankelijk van de voedselbank, die zonder deze hulp geen eten hebben.'

    Op de website Split-A-Gift wordt het geld ingezameld. Ondertussen staat de teller op 15.325 euro. 'Alle kleine beetjes helpen. Samen kunnen we een verschil maken,' roept de groep op. 

    De twaalf vriendinnen.
  47. Wuhan desinfecteert luchthaven aan vooravond heropening

    De internationale luchthaven van de Chinese stad Wuhan is grootschalig gedesinfecteerd. Een ploeg van 161 schoonmakers heeft alle vloeroppervlakken, bankjes, liften en bagagetrolleys grondig schoongemaakt, meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua. Ook is het luchtverversingssysteem gecontroleerd.

    Het zijn allemaal voorbereidingen voor de heropening van de luchthaven. Die staat gepland voor komende woensdag.

  48. Thailand verbiedt 3 dagen lang alle inkomende vluchten

    Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, mogen in Thailand drie dagen lang geen vliegtuigen landen. De maatregel is ingegaan in de nacht van vrijdag op zaterdag. Voor vrachtvliegtuigen en regeringstoestellen geldt een uitzondering, meldt de Thaise luchtvaartautoriteit.

    De maatregel volgt op problemen met een groep van ruim 150 passagiers op de luchthaven van Bangkok. Ze weigerden zich in quarantaine te laten stellen en wisten het vliegveld te ontvluchten. De autoriteiten roepen hen op zich alsnog te melden om vervolgens 14 dagen in staatsquarantaine te gaan.

    In Thailand zijn ruim 2000 gevallen van coronabesmetting bekend. Twintig mensen zijn als gevolg van het longvirus overleden.

  49. Lichtartiest Mahangoe vaart met kunstinstallatie door Amsterdamse grachten

    Op vrijdagavond 3 april voer lichtkunstenaar Clifton Mahangoe met zijn kunstinstallatie door de grachten van Amsterdam. Vanaf een boot projecteerde hij een oranje licht in de vorm van de zon, over de historische panden en in de huiskamers. Mensen konden dit in het echt bewonderen, of thuis via een livestream. 

    Mahangoe riep iedereen op om 21.30 uur stil te zijn. "Door stil te zijn is het eenvoudiger om stil te staan bij de wereld om ons heen. Ik wil iedereen ook vragen om, als je dat wilt, licht te sturen naar anderen. Naasten, geliefden en plekken waar het licht nodig is. In het bijzonder naar de healthcare, waar op dit moment onder hoge druk levens worden gered."


    Mahangoe's installatie heet 'Love & Light'. Beeld Nosh Neneh
    Mahangoe: "Het biedt een moment van bezinning, een moment om licht door te geven aan degenen die het nodig hebben."Beeld Nosh Neneh
  50. Opnieuw meeste doden op één dag in de VS

    In de Verenigde Staten zijn in de afgelopen 24 uur 1480 mensen overleden aan het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University. Het is opnieuw het hoogste aantal coronadoden op één dag.

    Van woensdag op donderdag vielen er volgens de cijfers van Johns Hopkins 1169 doden, dat was tot dan toe het hoogste aantal dagelijkse sterfgevallen in de VS én daarbuiten.

    Het Amerikaanse dodental als gevolg van het virus bedraagt door de nieuwe cijfers 7406. Er zijn sinds donderdag circa 30.000 nieuwe gevallen van het virus gemeld en in totaal zijn er 276.995 besmettingen bekend.